Findikta Bakim Ve Zararlilarla Mücadele Zamani

Trabzon’un Akçaabat ilçesi Ziraat Odasi Baskani Mustafa Hikmet Eyüpoglu, findik üreticilerine findik bahçelerinin bakimi ve zararlilarla mücadele konusunda uyarilarda bulundu.

Findikta Bakim Ve Zararlilarla Mücadele Zamani
Konuyla ilgili açiklama yapan Mustafa Hikmet Eyüpoglu “Ziraat mühendislerimizin yapmis oldugu saha çalismalari sonucunda meteorolojik olarak yasanan soguk hava dalgasi , don, firtina vb. dogal etkiler sonucu, tozlanma ve döllemede yasanan problemlerden kaynakli ürün miktarinda bir önceki yila oranlara azalma oldugu, hastalik ve zararlilara bagli olarak da ürün kayiplari meydana gelebileceginden bu yil findik bahçelerinde azami oranda çalismalarimiza gayret etmemiz gerekiyor. Findik vazgeçilmezimiz. Milli degere sahip olan findik ürünümüzün 1 tanesini dahi zayi etmeden hasadini gerçeklestirip çuvala koymamiz gerekiyor. Her ay findik bakimi için önemli. Haziran ayinda da findik bahçelerine gereken bakimlari yapmaliyiz. Bundan dolayi degerli üreticilerimizin magduriyet yasamamasi için konusunda uzman Ziraat Yüksek Mühendislerimize danisarak uygulamalarini o yönde yapmalarini tavsiye ediyorum” dedi.

Tarim takvimine uyarak findik bahçelerinde zararlilarla mücadele bakim ve besleme faaliyetlerine devam edilmesi gerektigini kaydeden Eyüpoglu “Yapilan arazi faaliyetlerinde gözlemlenen durumlara göre bahçe temizligi ( dip sürgün alimi ve findik bahçelerinde tirpan atilmasi ) yapilmalidir. Özellikle son yillarda görülen külleme hastaligini önlemek ve en aza indirmek için kültürel mücadele olarak dip sürgün temizligi ve findik bahçelerinde tirpan islemleri yapilmalidir. Külleme ile ilgili kimyasal mücadelede saf kükürt, 100 g/L Kresoxim-methyl, 200 g/L Boscalid, 250 g/l Fluopyram+ 250 g/l Trifloxystrobin gibi etkili madde içeren ilaçlar kullanilabilir. Bahçelerde iyi bir hava hareketinin saglanmasi sarttir. Unutulmamalidir ki ayni zamanda bahçe içinde bulunan bu yabanci otlar ve dip sürgünleri bitki besin elementlerine ortak olmakta ve findik gelisimi için gerekli olan besin elementlerini topraktan sömürmektedirler. Yine bu aylar içinde atilamayan azotlu gübrelerin 2. ya da 3. turlari bitkilere toprak tahlili sonuçlarina göre bitki dal iz düsümlerine verilmelidir. Yapraktan uygulama olarak içerisinde Bor, Çinko, Demir, Mangan, Molibden gibi iz element içeren sivi ya da toz formda olan sulandirilabilir gübreler bitkilere verilmelidir. Makro element (NPK) içerikli MAP ve MKP gibi gübrelerde yine yapraktan 20 gün arayla bitkilere verilebilir. Findik kurdu ve yesil kokarca ile mücadeleye devam edilmelidir. Bu findik zararlilarinin her birinin ortalama 200 adet findik tanesine zarar verdigi unutulmamalidir. Bu zararlilar ile kimyasal mücadelede Thiacloprid + Deltamethrin, 150 g/l Thiacloprid + 20 g/l Deltamethrin, Methiocarb etken maddeli ilaçlar kullanilabilir. Yine bölgemizde findik bahçelerinde büyük oranda zarar veren Dalkiran zararlisi ile de mücadeleye devam edilmelidir. Kültürel mücadele olarak bulasik dallar kesilerek araziden uzaklastirilmali ve imha edilmelidir. Hava sicakliklarinin artmasiyla Dalkiran zararlisinin çikislarini gözlemlemek için findik bahçelerine kitlesel tuzaklarin (Feromon Tuzaklari, dekara ortalama 1 adet ) asilmasiyla yapilan takip sonucunda Haziran ve Temmuz aylarinda bu zararlilara karsi kimyasal mücadele yapilmalidir. Kimyasal mücadelede Methiocarb veya Chlorpyrifos+Cypermethrin 400+40 g/l etkili maddeli ilaçlar kullanilarak çikis yogunluguna bagli olarak 15-20 gün arayla en az iki defa ilaçlama yapilmalidir” uyarilarinda bulundu.
Kaynak: İHA