Kornison Ihracatinda Hedef, 200 Milyon Dolar

Türkiye, 2021 yilinda tursu ihracatindan 310 milyon dolarlik döviz geliri elde ederken, kornison tursu 150 milyon dolarlik ihracatla tursu ihracatinin yildizi oldu. Sektör, pestisitsiz üretimle ihracatta 200 milyon dolara ulasmayi hedefliyor.

Kornison Ihracatinda Hedef, 200 Milyon Dolar
Türkiye’nin tursu ihracatinin yüzde 80’ini gerçeklestiren Ege Yas Meyve Sebze Ihracatçilari Birligi, üretim ve ihracatta sürdürülebilirligi saglamak için kornison sektörünü, Türkiye’nin kornison üretiminde baskent konumundaki Ödemis’te bir araya getirdi. Toplantiya kornison üreticisi, komisyoncusu, zirai ilaç bayileri ve ihracatçilar yogun ilgi gösterdi. Ödemis Bademli’de düzenlenen “Kornison Sektörel Degerlendirme Toplantisi”nda konusan Ege Yas Meyve Sebze Ihracatçilari Birligi Baskani Hayrettin Uçak, Ege Bölgesinin en önemli ihraç ürünlerinin basinda hiyar ve kornisonun geldigini vurguladi.

Kornison mamul sektörünün göz bebegi

Kornison ürününün gerek ihracat tutari, gerekse sagladigi katma deger nedeniyle Ege Bölgesinin islenmis ürün sektörünün göz bebegi oldugunun altini çizen Uçak, “Kornison bakimi diger ürünlere göre daha zahmetli, ilaçlama ve hasat dönemlerine çok dikkat edilmesi gerekiyor. Ödemis hiyar ve kornison üretiminde ülkemizin en önemli üretim alanlarindan biri durumunda. Son yillarda yurt disindaki alicilarin talepleri dogrultusunda kalinti konusu sürdürülebilir tarim ve ihracatimiz için kritik bir öneme sahip duruma geldi. Biz de Ege Ihracatçi Birlikleri olarak yürüttügümüz “Kullandigimiz Pestisitleri Biliyoruz Projesi” ile Ödemis ilçesinde numuneler aldirarak bölgenin pestisitle mücadele konusunda farkindalik olusturmaya çalisiyoruz. Hem üreticiler hem de ihracatçilar olarak pestisit kullanimina çok dikkat etmemiz gerekiyor. Pestisitsiz üretim yaptigimiz takdirde hem iç piyasada, hem de ihracatta saglikli ürün sunabilecegiz. Ihracatta da 200 milyon dolar rakamina kolaylikla ulasabilecegimize inaniyorum” diye konustu.



Ege Yas Meyve Sebze Ihracatçilari Birligi üyelerinden 4 yil için tekrar yetki aldiklarini dile getiren Hayrettin Uçak sözlerini söyle sürdürdü: “Ege Yas Meyve Sebze Ihracatçilari Birligi olarak birçok il ve ilçede üreticilerimizle degerlendirme toplantilari gerçeklestiriyoruz. Yeni dönemde mamul sektörümüzün ilk toplantisini Ödemis’te düzenlemekten mutluluk duyuyoruz. Yönetim kurulu olarak üreticilerimizin, ihracatçilarimizin sorunlarini dinlemek ve çözüm üretmek bizim için önemli bir sorumluluk. Tarim ve Orman Bakanligimizin teknik personeli, bölgedeki ziraat mühendisleri, zirai ilaç bayileri, üniversiteler ve Ege Ihracatçi Birlikleri olarak koordineli bir sekilde çalisiyoruz. Tüm paydaslarimizla ortak hareket ederek basariya ulasacagimiza inaniyorum.”

37 bin ton kornison üretimi

Izmir’de 16 bin dekar alanda yillik 37 bin ton kornison üretimi yapildigi bilgisini veren Tarim ve Orman Bakanligi Izmir Il Müdür Yardimcisi Fatih Kiliç, Izmir’de kornison üretiminin Kiraz ve Ödemis ilçelerinde yogunlastigini aktardi. Izmir’de 258 bitki koruma ürünü bayisi oldugunu belirten Kiliç, “Ödemis’te 31 bitki koruma ürünü bayimiz görev yapiyor. 2021 yilinda Ödemis’te 8 adet hiyar numunesi aldik. Analiz sonuçlarinin tamami temiz çikti. Üreticilerimizin pestisit kullanimindan kaynakli kalintisiz üretim yapmalari için denetimlerimizi kesintisiz sürdürüyoruz” dedi.



Ödemis avantajli

Ödemis’in içinde yer aldigi Küçük Menderes Ovasi’nin yilda 3 ürünün alinabildigi verimli topraklara sahip oldugu bilgisini aktaran Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ibrahim Duman, üretimde basarinin sürdürülebilir olmasi için topragi yormadan, bitkisel üretim deseninin uygulanmasi gerektiginin altini çizdi. Türkiye’de kornison üretiminin 1990’li yillarda Ödemis’ten basladigini anlatan Duman, “Sonrasinda Manisa, Afyon ve diger bölgelere yayginlasti. Izmir, üretim miktari olarak günümüzde ikinci sirada. Kornison yetistiriciligi çok zor bir yetistiricilik. Sürdürülebilir üretim günümüzde ön plana çiktigi için bizim de üretimde çok dikkatli olmamiz gerekiyor. Ürettigimiz ürünün kalitesi ön plana çikmaya basladi, kimyasal kalinti sorun olmaya basladi.

Kornison üretiminde istedigimiz girdiyi kullanmamizi sinirliyor. Usak, Afyon, Manisa ile Izmir’i kiyasladigimizda Ödemis hasatta 1 ve 2 numara ürün üretiminde daha basarili oldugunu görüyoruz. Özellikle isleme ve ihracatta 1 ve 2. boy talebinin olmasi Ödemis’in avantaji diye düsünüyorum” bilgisini verdi.

"Hibrit çesit üretimi gerçeklestirmek durumundayiz"

Kaliteli kornison üretimi için dikkat edilmesi gereken hususlari paylasan Duman sözlerini söyle sürdürdü: “Açik alana göre kiyasladigimizda, örtü alti yetistiricilik daha rantabl oluyor. Verimin yüksek olmasi, boylarin esitligi nedeniyle firmalar örtü altini tesvik ediyor. Her yil diger sebze türlerinde oldugu gibi kornisonda da tescil ettirilen türler var. Tursuluk hiyar çesitlerinin gelistirilmesi için isletmeler çaba göstermeli, üniversitelerle isbirligi yapmali. Bölgede çok iyi sonuç veren çesitler varsa onlara devam edilmeli. Iç boslugu yapmayan, bir numara orani yüksek çesitler tercih edilmeli. Verimlilik için her yil hibrit çesit üretimi gerçeklestirmek durumundayiz. Kaliteli, sertifikali tohum alarak üretime baslamak zorundayiz. En geç Nisan ayinda tohum ekimi ile üretime baslamak gerekiyor. Pestisit kalintisi çok önemli bir konu. Her gün hasat edilen bir ürün oldugu için pestisit kalintisi size problem olarak size geri dönecektir. Damlama sulama yöntemini sürdürülebilir tarim için kullanmak zorundayiz. Özen gösterin. Gübreleme önemli, hiyar bitkisini sürekli canli tutabildiginiz sürece verim alirsiniz. Buna izin vermeme adina dengeli gübreleme önemli. Iyi yanmis inek gübresini tavuk gübresine tercih edebilirsiniz. Taban gübresi yapmak gerekir.”

“Katma degerli ürün ihracatimizi artirmaliyiz”

Ödemis Kaymakami Fatih Aksoy, Ödemis’in Türkiye’nin en önemli üretim havzalarindan biri oldugunu, yaklasik 100 rakimdan, bin 300 rakima 12 ay her çesit ürünün üretilebildigi bir bölge olarak öne çiktigini vurguladi. “Üretme konusunda Ödemis’te bir sorunumuz yok, çok iyi üretiyoruz” diye konusan Aksoy, “Çaliskan insanlarin yasadigi bir bölgedeyiz. Üreticilerimiz zaman zaman pazarlamada sorun yasiyor. Patateste, silajlik misirda, incirde, kirazda, kornisonda, süt ürünlerinde, kestanede önemli yerlerdeyiz ülkemiz içerisinde. Yaklasik 700 civarinda üreticimiz 42 bin ton kornison üretiyor ancak 2 bin ton ihracatini gerçeklestiriyoruz. Biz ileride ayakta durabilmek istiyorsak yüzde 5 olan ihracat oranimizi artirmamiz gerekiyor. Gübre, ilaç, isçilik sürekli artiyor bununla mücadele edebilmek için katma degerli üretime yönelmemiz gerekiyor” diyerek sözlerini noktaladi.

Ege Yas Meyve Sebze Ihracatçilari Birliginin Ödemis Bademli’de düzenledigi, “Kornison Sektörel Degerlendirme Toplantisi”na Ödemis Kaymakami Fatih Aksoy, Ege Yas Meyve Sebze Ihracatçilari Birligi Baskani Hayrettin Uçak, Türkiye Meyve Sebze Mamulleri Sektör Kurulu Baskani Türkmen Türkmenoglu, Ödemis Belediye Baskan Yardimcisi Feridun Azaroglu, Izmir Il Tarim ve Orman Müdür Yardimcisi Fatih Kiliç, Tarim ve Orman Bakanligi Ödemis Ilçe Müdürü Ömer Faruk Tutar, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ibrahim Duman, Ege Yas Meyve Sebze Ihracatçilari Birligi Yönetim Kurulu Üyeleri Mehmet Kirici ve Tolga Selim Kagan, Bademli Fidancilik Tarimsal Kalkinma Kooperatif Baskani Selçuk Bilgi, Yesil Bademli Tarimsal Kalkinma Kooperatifi Baskani Gülsen Görken, Bademli Mahalle Muhtari Ahmet Bas, kornison tursu ihracatçilari, üreticileri, aracilari katildi.

Kaynak: İHA