Büyüksehir Belediyesinden Mut'a Bir Erik Boylama Makinesi Daha

İçel Büyüksehir Belediyesi Tarimsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesinin ‘Erik Üretici Kooperatiflerine Erik Boylama Makinesi Destegi Projesi’ çerçevesinde Mut ilçesi Göksu Mahallesi Kravga Tarimsal Kalkinma Kooperatifine bir adet erik boylama makinesi daha teslim edildi. Yogun is gücünü azaltan ve boylamayi dogru yapan makine sayesinde her üretici 1 ton erikte 3 bin lira ek gelir sagliyor.

Büyüksehir Belediyesinden Mut'a Bir Erik Boylama Makinesi Daha
İçel Büyüksehir Belediyesi, üreticilere ekipman destegini sürdürüyor. Her bölgenin üretim özelligine göre makine destegi veren Büyüksehir Belediyesi, Mut Kravga Tarimsal Kalkinma Kooperatifine 2019 yilinda bir erik boylama makinesi desteginde bulunmustu. Makine sayesinde zamandan tasarruf eden ve maliyetleri asgariye indiren üreticiler için Tarimsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi koordinesinde bir erik boylama makinesi daha teslim edildi.

“Yogun is gücünü azaltip ürünlerin kar marjini artirmayi hedefliyoruz”

Büyüksehir Belediyesi Tarimsal Hizmetler, Egitim ve Kooperatifler Sube Müdürü Selçuk Sahutoglu, 2022 yilinda da alet, ekipman, makine desteklerine devam ettiklerini belirterek, “Projemizle erik üreticilerinin kooperatif araciligi ile girdi masraflarini düsürerek, yogun is gücünü azaltip ürünlerinin de kar marjini artirmayi hedefliyoruz. Ekipman destegi projelerimizin hepsinde ekipmanlari kooperatiflere teslim ediyoruz. Burada ortak kullanim amaçlamaktayiz. Bu yil da iki erik boylama makinesinin birini Göksu Kravga Tarimsal Kalkinma Kooperatifine, digerini de Gülnar ilçesinde Gezende Bardat Tarimsal Kalkinma Kooperatifine teslim edecegiz” dedi.

Erik boylama makinelerinin üreticilere hem zamandan hem de maliyetlerden tasarruf sagladigini belirten Sahutoglu, “Günümüz piyasa kosullariyla beraber üreticilerimiz erikleri bahçelerinden topladiginda 8-9 lira fiyatla satiyorlarken, erik boylama makinesiyle siniflandirilmasiyla bu deger 11-12 liralara çikiyor. Bu su demek oluyor; 1 ton erigi erik boylama makinesiyle siniflandirdigimizda her bir üreticimiz 1 tonda 3 bin lira ek gelir elde etmis oluyor. Bu da projemizin amacina ulastigini gösteriyor” diye konustu.



“Erik boylama makinesiyle birlikte 3 yildir fiyatlari biz belirliyoruz”

Göksu Mahallesi Kravga Tarimsal Kalkinma Kooperatifi Yönetim Kurulu Baskani Devrim Simsek de 2’nci erik boylama makinesini teslim aldiklarini söyleyerek, “Tonajimiz artti. Bu sene itibariyle Kanada’ya, Endonezya’ya, Malezya’ya ürün göndermeye basladik. Erik boylama makineleri sayesinde ürünün kalitesi artti, çünkü 6 boya siniflandiriyoruz. Bu siniflandirma yapilmadan önce erik kasalarda geliyordu, boylanmadan kabaca fiyat biçiliyordu. Bu genelde 8-9 lira civarinda olurdu. Simdi bu boylandiktan sonra ortalamasi 13-14 lira, sezonun baslarinda 15-16 lirayi buluyor. Bu sekilde üreticinin maliyetleri arttigi dönemlerde ürün satisi yükselmis, yani aldigi fiyat yükselmis oldu” ifadelerini kullandi.

Daha önce fiyatlari tüccarlarin belirledigini fakat artik kooperatif olarak her gün günlük fiyati kendilerinin tespit ettiklerini belirten Simsek, “Kooperatif olarak erik boylama makinesiyle birlikte 3 yildir fiyatlari biz belirliyoruz. Boylama makineleri ve kooperatifimiz sayesinde hem ülke ekonomisine hem İçel Mut ekonomisine arti katki sunuyoruz. Ayrica bizim erigimizin sulu ve lezzetli olmasi, raf ömrü bakimindan Türkiye piyasasinda önemli bir yer tutuyor. Boyladigimiz zaman bu daha yukariya çikiyor. Daha kaliteli erikler üretmis oluyoruz. İçel Büyüksehir Belediyesine verdikleri 2 erik boylama makinesinden dolayi tesekkür ediyoruz” dedi.



“Isimiz yüzde 50 hafifledi ve verimimiz çogaldi”

Üreticilerden Aysel Mertoglu Simsek ise erik boylama makinesi sayesinde islerinin kolaylastigini söyleyerek, “Daha önce erikler çullarin üstüne serilip boylama olarak kendimiz elimizle seçiyorduk. Erik boylama makinesi sayesinde isimiz yüzde 50 daha da hafifledi ve verimimiz çogaldi” dedi.

Kaynak: İHA