Kar Sularinin Erimesiyle Doga Yeniden Canlandi

Bitlis’in Tatvan ilçesinde havalarin isinmasiyla birlikte yüksek rakimli daglarda karlarin erimesi sonucu doga yeniden canlandi.

Kar Sularinin Erimesiyle Doga Yeniden Canlandi
Bu kis sezonunda 10 metrenin üzerinde kar yagisi alan Bitlis’te, mayis ayinda havalarin isinmasiyla birlikte karlar erimeye basladi.

Geçen yil tüm dünyada etkisini gösteren kurakliktan hayvanlar, araziler ve insanlar olumsuz etkilenmisti. Bu yil ise artan yagis ile birlikte akarsularin debisi artarken, bölgede tarim ve hayvancilikla ugrasan vatandaslar ise hayli umutlu.

Tatvan ilçesine bagli 2 bin 500 rakimli Dönertas köyünün sarp daglarinda günesin kendisini iyice göstermesiyle birlikte eriyen karlarin suyu akarsular araciligiyla ovalara ve göllere tasiniyor. Akarsularin kivrimli yapisi ile görsel sölen olusturmasi ise dogaseverlerin vazgeçilmezi haline geliyor.

Geçen yil yasanan su sikintisindan dolayi hayvanlarin ve insanlarin çok zorluk yasadigini belirten Ihsan Ölmez adli vatandas, “Bölgemiz geçen yila nazaran bu yil çok fazla yagis aldi. Bu yüzden karlar havalarin isinmasiyla yavas yavas erimeye basladi.

Geçen yilin zorlugunu bu yil çekmiyoruz” dedi.

Akarsularin güzel bir görsel sölen olusturdugunu dile getiren Enes Tarlan da, “Burada kar kütlelerinin erimesi ile kivrimli uzanarak bir göl olustugunu gördük. Geçen yil yagis az oldugundan kuraklik fazlaydi. Hayvanlarin beslenememesi ve arazilerin kurumasinin sebebi yagislarin az oldugundan dolayiydi. Tabi ki bu duruma üzüldük ama bu yil yagislardan dolayi sularimiz gürül gürül akiyor. Bizler de dogaseverler olarak buraya geldik ve güzel bir görsel sölen ile karsilastik. Dagdan eriyen o karlar mayis ayinda olmamiza ragmen olusturdugu görüntülerle umut vericidir” diye konustu.

Kaynak: İHA