Turkovac'i Gelistiren Prof. Dr. Özdarendeli Açiklamasi 'Pandeminin Sonuna Yaklasiyoruz'

Korona virüs salginina karsi Turkovac asisini gelistiren Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Asi Arastirma ve

Turkovac'i Gelistiren Prof. Dr. Özdarendeli Açiklamasi 'Pandeminin Sonuna Yaklasiyoruz'
Gelistirme Merkezi (ERAGEM) Müdürü Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, Cumhurbaskanligi Iletisim Baskanligi’nin düzenledigi Devlet Tesvikleri Tanitim Günleri etkinliginde ögrenciler ve vatandaslara Turkovac’i anlatti. Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, "Omicron varyantinda ölüm oranlarinin biraz daha düsmesiyle, asilamanin ve hastaligi geçiren insan sayisinin da artmasiyla pandeminin sonuna yaklasiyoruz gibi düsüncelerimiz oluyor" dedi.

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçeklestirilen etkinlige, Cumhurbaskanligi Iletisim Baskanligi Halkla Iliskiler Dairesi Baskani Durmus Ersoy, ERÜ Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Mehmet Sitki Ilkay, ERÜ Asi Arastirma ve Gelistirme Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, Kayseri Il Milli Egitim Müdürü Ayhan Teltik, ögrenciler ve vatandaslar katildi.

Asi veya bir ilacin normal üretim süresinin 8-10 yil oldugunu ancak pandeminin etkisinden dolayi 1 yil gibi kisa bir sürede asinin bulundugunu söyleyen Aykut Özdarendeli, “Bir asi ya da ilacin ortaya çikis süreci ortalama 8-10 yil ve daha fazladir. Bunun belirli asamalari var. Yani bir basamagi geçmeden digerine baslayamiyorsunuz. Her bir basamagi geçip sona ulasmaniz gerekiyor. Öncelikle fikrimizin dogru oldugunu ya da düsündügünüz sekilde çalisip, çalismadigini laboratuvarda bir takim denemelerle test etmeniz lazim. Hayvan modelleri ile test etmeniz lazim. Çok güzel fikirleriniz oluyor ama her zaman istediginiz sonuçlari alamadiginiz durumlar olabiliyor. Pandemi sürecinde 8-10 yil gibi süren asi çalismalari 1 yil gibi kisa bir sürede tamamlandi. Bu tamamen Dünya Saglik Örgütünün klinik asamalardan Faz-3’e kadar olan asamalari bir arada yapabilme konusunda verdigi kurallar çerçevesinde kisaltildi. Bunun yaninda tabi ki teknolojinin de gelismesinden dolayi oldu” ifadelerini kullandi.

"Pandeminin sonuna yaklasiyoruz"

Vakalarin azaldigini ve pandeminin sonuna yaklasildigini aktaran Prof. Dr. Özdarendeli. "Birtakim varyantlarin çikmasi, Omicron varyantinda ölüm oranlarinin biraz daha düsmesiyle, asilamanin ve hastaligi geçiren insan sayisinin da artmasiyla pandeminin sonuna yaklasiyoruz gibi düsüncelerimiz oluyor. Vakalarin azaldigini biliyoruz. Ülkemizin imkanlariyla tamamen sifirdan baslayip üretime kadar olan bütün süreçlerin Türkiye’de yapilmis olmasi, bunun algoritmasinin ve prosedürünün çikarilmasi önemli bir nokta. Turkovac asi çalismalari bizim laboratuvarimizda 8-10 kisilik ekiple basladi.

Su anda 700-800 kisinin çalisiyor ve ayda birkaç milyon doz asi üretiliyor” diye konustu.

Kaynak: İHA