Uzmanlar Uyariyor Açiklamasi Bayramda Ögünlere Azar Azar Baslayin

Mardin Egitim ve Arastirma Hastanesinde görevli olan Iç Hastaliklari Uzmani Dr. Mustafa Ilgan, bayramin Ramazan ayi ile normal beslenme arasindaki geçis dönemi olmasi gerektigini söyledi.

Uzmanlar Uyariyor Açiklamasi Bayramda Ögünlere Azar Azar Baslayin
Mardin Egitim ve Arastirma Hastanesi’nde görevli olan Iç Hastaliklari Uzmani Dr. Mustafa Ilgan, Ramazan ayindaki beslenme düzeni ile normal beslenme düzeni arasinda bulunan bayramin bir geçis dönemi olmasini ve ögünlere küçük küçük baslanilmasi gerektigini bildirdi. Oruç döneminde ögünün ikiye indigini dile getiren Ilgan, "Bizler dengeli beslenmeyi özellikle 3 ögün, kahvaltiyi düzgün bir sekilde yapmayi ve uzun süre açliktan sonra asiri yemek yemeyi zevk olacak sekilde ve uzun açliklari önermiyoruz. Bu yüzden önerdigimiz sey özellikle tansiyon hastalarinin tuzdan uzak durmalari gerekir. Bayramla beraber hem tatli ürünleri, hem de tuzlu ürünlerimiz masaya çok geliyor ve ekmek dahil olmak üzere yemeklerde asiri bir sekilde ramazandan çikinca tüketmeye basliyoruz. Tuzlu yemeklerin ardindan yagli ve baharatli yemekler de yenilince karsimiza hasta hipertansiyon ile geliyor. Çünkü ramazanda bir süre gündüz aç kalmayi görmüstü, alismisti ama bir yandan tuzlu ile agir yemeklerle baslayinca da tansiyonumuz hizlica yükselmeye basliyor. O yüzden biz Ramazan çikisinda hastalarimiza ara ara vücudu dinlendirdigimiz bu orucu normal hayatta da öneriyoruz" dedi.

Dr. Ilgan, insan vücudunun az beslenmeye kendini 20-25 gün içinde alistirdigi zaman birçok karbonhidrat dahil olmak üzere çogu seyi aramaz hale geldigini söyledi.

Ilgan, "Sekerli ürünler konusunda da seker hastalarimiz çok rahat eder. Yani kisacasi sunu öneriyoruz. Özellikle karbonhidrat ekmek bizim toplumumuzda karbonhidratin en büyük kaynagi. Pilav ya da hamurlu ürünler, yemek sonrasi tatli tüketimi çok büyük bir adet. Bu tip ürünleri mümkün mertebe azaltmak ve minimalize etmek lazim. Bunu yapar isek hem sekerimiz daha dengeli olur hem de tansiyonumuz daha iyiye gider. Tabi saglikli insanlar ile ilgili sunu söyleyeyim ramazanda birçok insan aç kalmayi ögreniyor. Yani vücudu dinlendirmeyi, mideyi bagirsagi dinlendirmeyi ve sekerli ürünlerden uzak durmayi ögrenip kendini terbiye etmis oluyor. Saglikli insanlara önerimiz su. Bizim hiçbir zaman önermedigimiz sey hem yemek yiyip arkasindan çok siddetli bir kaloriye sebep olacak tatli ürünleri yemeyin. Toplumumuzdaki en büyük sikintilardan biri bu. Özellikle bu tatli tüketimini azaltmamiz lazim. Bununla beraber meyve tüketimi bölgemizde çok büyük bir aliskanlik yemek sonrasi meyve tabagini önümüze koyup aksam yatmadan önce tüketiyoruz. Bu da bizi karaciger yaglanmasi dahil olmak üzere tüm metabolizmamizin seker hastaliklari dahil dengesizlige sebep olabilir. O yüzden bizler diyoruz ki meyveleri genelde ara ögün olarak gün içerisinde iki ögünün arasindaki sürenin uzun oldugu zamanlarda mesela öglen ile aksam yemegi arasinda tüketin. Yemek sonrasi tatli ve meyve tüketimi bizim için en büyük sorunlardan biri. Bu konuda insanlarin hem seker hastasi hem tansiyon hastasi olanlar, hem de saglikli insanlar ileride seker ve tansiyon olmasinlar diye dikkat etmeleri gerekmektedir" diye konustu.

Bayram beslenmesinin geçis dönemi olmasi gerektigini belirten Dr. Ilgan, "Çünkü midemiz uzun bir sure bos kaldi ve biz asiri yemek yiyemeden gündüzü geçirmeyi ögrendik. Simdi hemen bayramin ilk gününde agir bir yemek ile açilis yapar isek hemen hizli bir karbonhidrat yükü, hizli bir yag yükü, hem gastro sistem dedigimiz reflü sikayetleri, gastrit sikayetleri, agza tat gelme gibi birçok hazimsizlik gibi sorunlara yol açacak. Hem de hizli seker yükselmeleri bizim istemedigimiz seyler o yüzden normal rutinlerimize dönerken ögünlerimizi küçük küçük açmaya baslayalim. Kahvaltilari dogru yapalim ve öglen ile aksam yemegini de aksatmadan yapmaya çalisalim. Çünkü bu sefer aksama çok aç girmeye sebep oluyor bu durum. Ve kalorilerimizi yavas yavas artirmaya çalisalim en önemlisi bu. Burada geçisi hizli yapmamak hizli geçis yaptigimiz dönemde bir anda yemege çullandigimiz zaman reflü sikayetleri basta olmak üzere birçok hazimsizlik gibi sorunlara sebep olacaktir. Çünkü vücut hazir alismisken midemizin de asiri yemek yememeye bagli biraz hacmi de küçülüyor o yüzdende bizim önerimiz asiri yemek ile açilisi yapmamak, ramazandan çikarken de sanki bir geçis dönemiymis gibi bunu artik iki üç aya yayarak ufak ufak ögünlerimizi baslatmak daha mantikli" dedi.

Kaynak: İHA