Diyetisyen Uç'tan Ramazan Sonrasi Saglikli Beslenme Önerileri

Bayramda misafirlere baklava yerine sütlü irmik tatlisi, sütlaç veya meyveli tatlilar ikram edilmesi gerektigini belirten Diyetisyen Gülben Uç, “Güzel bir meyve tabagi hazirlayarak misafirlerinize antioksidan, mineral ve vitamin açisindan zengin besinler ikram etmis olursunuz. Böylelikle hem siz hem onlar rahat eder. Çünkü sicak havalarda agir besinler tüketmek rehavet çökmesine ve halsizlige sebep olabilir’’ dedi.

Diyetisyen Uç'tan Ramazan Sonrasi Saglikli Beslenme Önerileri
Elazig Mediline Hastanesi’nde görev yapan Diyetisyen Gülben Uç, Ramazan sonrasi saglikli beslenmeyle ilgili önerilerde bulundu. Uzun bir zamandan sonra ailecek kahvalti sofrasina oturuldugu için herkeste sinirsiz yiyebilecegi düsüncesinin olusabilecegini aktaran Gülben Uç, ’’Asiri tüketimden uzak durup dengeli ve saglikli bir kahvalti ile güne baslamak gerekir. Bayramda gün içinde çok fazla misafirlige gidiyoruz ve gittigimiz yerlerde baklava basta olmak üzere tatlilar, sarma ve dolma gibi besinler, kek, börek gibi hamur isleri tüketmekteyiz. Bunlardan tadimlik tüketsek bile gün içinde çok fazla miktarda almis oluyoruz. Bu yüzden gittigimiz yere ana ögünümüzü yapip tok karnina gidersek kendimizi frenlememiz daha rahat olacaktir’’ diye konustu.



’’Sicak havalarda su gereksinimimiz artiyor’’

Misafirlere daha saglikli ikramliklar sunulmasi gerektigini belirten Diyetisyen Uç, ’’Onlar da sizden görüp ayni sekilde daha saglikli seyler ikram etsin. Örnegin baklava yerine sütlü irmik tatlisi, sütlaç gibi tatlilar, meyveli tatlilar verebilirsiniz. Güzel bir meyve tabagi hazirlayarak misafirlerinize antioksidan, mineral ve vitamin açisindan zengin besinler ikram etmis olursunuz. Böylelikle hem siz rahat edersiniz hem o rahat eder. Çünkü sicak havalarda agir besinler tüketmek rehavet çökmesine neden olabilir ve halsizlige sebep olabilir. Kola gibi asitli içecekler yerine su tercih edebiliriz. Sicak havalarda su gereksinimimiz artiyor ve biz de gün içinde disarida oldugumuz için su tüketmeyi unutabiliyoruz. Bu yüzden gittigimiz yerlerde su içersek günlük su tüketimimizi artirmis oluruz” seklinde konustu.



’’Günlük aldigimiz fazla yag ve enerjiyi dengeleyebiliriz’’

Kahvaltida hafif sebzeli omletlerin tercih edilmesi gerektigini vurgulayan Diyetisyen Uç, ’’Çok güzel peynir çesitlerimiz var, bunlardan tüketebiliriz. Zaten gün içinde disarida oldugumuz için orada hafif ve saglikli besinleri tercih edip aksam da eve geldigimizde çok agir et yemekleri yerine sebzeli yemekler ve yaninda yogurt tüketerek günlük aldigimiz fazla yag ve enerjiyi dengeleyebiliriz. Sunu da eklemem gerekir ki gideceginiz yerlere eger yürüme mesafesindeyseniz yürüyerek gitmeli ve asansör yerine merdiven kullanmayi tercih etmeliyiz” dedi.

Kaynak: İHA