Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yiyit Açiklamasi '10 Güne Kadar Kalan Kisitlamalar Kalkacak'

Saglik Bakanligi Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi, Basaksehir Çam ve Sakura Sehir Hastanesi Bashekimi Prof. Dr. Nurettin Yiyit, saglik kuruluslari ve toplu tasimalardaki maske uygulamasi kisitlamalarinin bir hafta, 10 güne kadar kalkacagini söyledi.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yiyit Açiklamasi '10 Güne Kadar Kalan Kisitlamalar Kalkacak'
Memleketi Karabük’te polis evinde düzenlenen protokol bayramlasmasina katilan Saglik Bakanligi Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi, Basaksehir Çam ve Sakura Sehir Hastanesi Bashekimi Prof. Dr. Nurettin Yiyit, bayramlasma sonrasi IHA’ya açiklamalarda bulundu. Covid-19 döneminde böyle bir salginin en ideal optimum nasil yönetilecegini dünyaya gösteren bir ülke olduklarini belirten Prof. Dr. Yiyit, bunun da su anda meyvelerini yemeye basladiklarini söyledi.

Virüsün geldigi noktada son varyant olan Omicron’un hizli yayildigini ama eski varyantlar gibi ciddi hastalik yapmadigi gerçegi ortaya çiktigi andan itibaren her seyin yeniden güncellendigini kaydeden Prof. Dr. Yiyit, “Rakamlarimiz olabildigince hizla asagiya dogru iniyor ve bu bizim için iyi bir kazanim oldu. Vakalarimizin hastaneye yansimalarinin çok hizli inmesi bizi cesarete etti. Simdi mevcut haliyle yapilan toplantilar Omicron’un saglik sistemi için bir yük olmadigi ve rakamlarin asagiya inis trendinin inecegini gördük. Son Bilim Kurulu toplantimiz Cumhurbaskanimizin baskanliginda Külliye’de yapildi ve bir daha gerekmedikçe toplanti yapmama kararina varildi. Bütün o kisitlamalari ve Covid-19’un bize getirdigi sikintilardan hepsinden kurtulmaya karar verdik. Sadece toplu tasima ve özellikle saglik tesislerinde maske kullaniminin bir süre devam etmesi ve bunun da günlük rakamin binin altina düstügü anda kaldirilmasi söz konusu. Yakin bir zamanda muhtemelen bir hafta, 10 gün için en son kalan kisitlamalarin kalkacagini düsünüyorum. Mevcut haliyle aslinda virüs çok hizla yayilsa bile genel yaklasim bir üst solunum yolu enfeksiyonuna döndü, yani akciger tutumu çok fazla gözlemlemedigimiz için bu bizi çok rahat hareket etmeye itti. Normal bir gripte nasil bir tedbir aliyorsak, bunda da böyle yürümeye karar verdik. Gribin yogun oldugu dönemde bireysel korunma tedbirlerinin ön plana çiktigi bir yol haritasi seçiyoruz. Hasta olan kisi kendini koruyor. 65 yas üstü riskli olan hastalar daha çok dikkat ediyor ve asilarini oluyorlar. Bu dakikadan sonra hasta olan, hastalik riski yüksek olanlarin tedbirlerini alacagi bir dönem. Toplumsal anlamda biz herhangi bir kisitlama ve yasaklama gibi bir niyetimiz yok. Bu virüs bu haliyle devam ederse artik geçmis olsun deme zamani. Yasadigimiz 2 yillik sikinti ve stresin mazide tarihi yasanmis 2 yillik olay olarak kalma ve birakilma zamani. Bu bayram, aslinda bu kadar aradan sonra bayram gibi yasayabilecegimiz, maske ve mesafenin aramizdan çiktigi, gönül rahatligi ile ellerimizin tokalastigi ve sarilmanin mümkün oldugu, büyüklerimizin ellerinin öpülebildigi bayram kutlama hakkini bize tekrar geri verdi. Insallah bundan sonra da çok ciddi bir sikinti görecegimizi düsünmüyoruz. Bu sekilde rahat düsünmemizi gösterecek sekilde gidiyor rakamlar. Sonbahar geldiginde tekrar duruma bakacagiz. Su an için bir endisemiz ve kötü beklentimiz yok” dedi.



“Su an ülkemize karsi saglik turizmi patlamasi var”

Covid-19 döneminde böyle bir salginin en ideal optimum nasil yönetilecegini dünyaya gösteren bir ülke olduklarinin da altini çizen Prof. Dr. Nurettin Yiyit, “Covid-19 sürecinde salgin ülkemize girmeden bilim kurullari olusturuldu, rehberler ve tedbirler olusturuldu. Ilaçlarimizi hazir tutarak hastanelerimizi büyüttük. Dünyada asi üretebilen 9 ülkeden biri olmayi basardik. Saglik allaminda yapilabilecek her seyi yaparak hizli bir sekilde reaksiyon alabilen bir ülke oldugumuzu gördük. Covid-19 döneminde böyle bir salginin en ideal optimum nasil yönetilecegini dünyaya gösteren bir ülke olduk. Bunun da suanda meyvelerini yiyoruz. Suan ülkemize karsi saglik turizmi patlamasi var. Dünyanin her yerinden hastalar akin akin ülkemize geliyor. Buda pandemi döneminde saglik sistemimizin çok ciddi bir sinav verdigini ve bunu da tam puanla geçtiginin göstergesi. Bizim hekimlerimiz, hemsirelermiz dünyanin bütün ülkelerinden talep görüyor. Normal sartlarinda bir çok ülke baska ülkede yetismis saglik personelini kendi ülkesine almak istemiz. Türkiye’deki bütün doktor ve hemsireler inanilmaz bir ragbet görüyor dünyanin her yerinde. Covid-19 sürecinde bu isin en idealini göstermenin de sonuçlari aslinda. Eskiden insanlar ileri düzey tedavi için yurt disinda sevk olma yarisina girerdi, suan yurt disindan insanlar Türkiye’ye nakil olma yarisina girdi. Uçak ambulanslarla vatandaslarimizin baska ülkelerden kendi ülkesine gelmek için nakil sirasi olustu. Bunlarda aslinda bu süreçte gösterdigimiz basarinin sonuçlari” diye konustu.

Prof. Dr. Yiyiy, yeni bir varyant veya yeni bir virüs ülkeye girme riskinin gözükmedigini de sözlerine ekleyerek sunlari söyledi:

“Eger böyle bir sey söz konusu olursa da ne kadar hazirlikli oldugumuzu hep birlikte gördük. Saglik altyapimiz çok güçlü ve güçlenerek devam ediyor. Yeni hastaneler hala açilmaya devem ediyor ve yeni saglik profesyonelleri saglik ordusuna katilmaya devam ediyor. Artik biz asi üretmeyi basarmis bir ülkeyiz. Bir sonraki süreçte asla böyle bir hazirlik sürecimiz olmayacak, çünkü artik biz bu asamayi geçtik. Filyasyon gibi asilama sistemleri gibi zaten hazir ve oturmus halk sagligi uygulamalarimiz var. Yeni bir tehlike olursa o tehlikeye en hazirlikli ülkenin yine bizim olacagimizi net söyleyebilir. Suan için endiseye mahal bir durum yok. Artik kavusma, kucaklasma ve maskesiz mesafesiz ellerimizin simsiki birlesme zamani. Bunun da degerini ve kiymetini bilip, saglik anlaminda öncelikle herkes kendinin doktoru ve hemsiresi olmak durumunda. Hastaliklara karsi kendimizi korumaliyiz. Görünür yakin bir tehlike ülkemiz için söz konusu degil.”
Kaynak: İHA