Arslanpe'nin Tanitimi Için Yeni Adimlar Atiliyor

Malatya Büyüksehir Belediyesi, Battalgazi Belediyesi ve Inönü Üniversitesi arasinda Sound of Arslantepe Konseri isbirligi protokolü imzalandi.

Arslanpe'nin Tanitimi Için Yeni Adimlar Atiliyor
Sound of Arslantepe Konseri Isbirligi Protokolü törenine, Malatya Büyüksehir Belediye Baskani Selahattin Gürkan, Battalgazi Belediye Baskani Osman Güder, Inönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kizilay ve diger ilgililer katildi.

“Arslantepe sadece sehrimiz ve ülkemiz için degil tüm insanlik için bir hazine”

Protokol töreninde konusan Inönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kizilay, “Doç. Dr. Günes Açikgöz Arslantepe Konseri için 10 bölümlük bir eser yazdi. Eseri Üniversitemizin Çok Sesli Orkestrasi ve Korosu ile Samsun Devlet Opera ve Balesi Orkestrasi’yla birlikte 21 Mayis Cumartesi günü saat 19:30’da seslendirecek. Sound of Arslantepe Konserinin 2021 yilinda dünya mirasi listesine girmis olan Arslantepe Höyügü’nü bir baska dilde anlatma çabasi. Arslantepe sadece sehrimiz ve ülkemiz için degil tüm insanlik için bir hazine. Bu mirasin kayitlara geçmesinde basta Büyüksehir Belediye Baskani Selahattin Gürkan olmak üzere Battalgazi Belediyesi Baskani Osman Güder, Il Kültür ve Turizm Müdürlügümüz, Sivil Toplum Kuruluslarimiz, Üniversitemiz önemli katkida bulundu. Bu eserin konser halinde sunulmasi ve seslendirilmesinde katkilari için çok Kiymetli Baskanimiz Selahattin Gürkan Beyefendi’ye ve çok Kiymetli Battalgazi Belediye Baskanimiz Osman Güder Beyefendi’ye çok tesekkür ediyorum” dedi.



“ Arslantepe’mizi Türkiye ve Dünyaya tanitma noktasinda bir konser düzenlenecek”

Arslantepe’nin önemli bir kültür mirasi oldugunu belirten Battalgazi Belediye Baskani Osman Güder, “Arslantepe önemli bir miras, önemli bir miras olmasi hasebiyle Dünya Kültür Merasi Listesine kaydolan ve bu süreçte Büyüksehir Belediye Baskanimizi Battalgazi Belediye Baskanligi döneminde göstermis oldugu büyük bir gayret ve ciddi bir performansla bugünlere tasimis oldu. Sonrasinda biz paydaslarinda katilimiyla 2021 yilinda UNESCO listesine girmis oldu. Bu ilin yöneticileri olarak üzerinde bulunmus oldugumuz maddi manevi tüm degerlerimizi açiga çikarmak, o degerleri korumak ve bizden sonraki kusaklara, insanliga tanitma aktarma gibi bir sorumlulugumuz var. Bugün bu sorumlulugu yerine getirme noktasinda Büyüksehir Belediyemizle, Valiligimizle, Üniversitelerimizle paydaslarimizla bu degerimizi nasil tanitabilirizin çabasi içerisindeyiz. Degisik tanitma yöntem ve usulleri var. Sayin Rektörümüz ve hocalarimizin destekleriyle bir müzikal esliginde Arslantepemizi, Malatya’mizi Türkiye’mize ve Dünyaya tanitma noktasinda bir konser düzenlenecek. Konserde emegi geçen hocalarima tesekkür ediyorum. Insallah bu tür faaliyetlerle Malatya’mizin degerlerini hem açiga çikarma noktasinda hem tanitma noktasinda çok güzel çalismalar. Protokolün Malatya’miza ve ülkemize hayirli olmasini temenni ediyorum” seklinde konustu.



“Bazi degerler evrenseldir, Arslantepe’de bunlardan biridir”

Protokolün son konusmasini yapan Malatya Büyüksehir Belediye Baskani Selahattin Gürkan “Bugün tek masa etrafinda üçlü bir protokol ve paydas olmanin mutlulugu içerisindeyiz. Gerçekten de biraz önce gerek Belediye Baskanimiz Osman Güder’in gerek Rektörümüz Ahmet Kizilay’in ifadesinde yerini buldugu gibi kurum, kuruluslarin birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmesi hem sehrin dinamikleri açisindan, hem sehrin istikbali açisindan önemlidir. Bazi degerler vardir bunlar evrenseldir. Kültürel miras da evrensel degerlerimizden bir tanesidir. Bunlar artik insanligin ortak degeridir. Dolayisiyla bütün insanligin buna sahip çikmasi gerekiyor. Biz bugün burada olmamiz hasebiyle, biz buna sahip çikiyoruz. Müzikte bu evrensel degerlerimizden bir tanesidir. Sound of Arslantepe müzikalinin Cumartesi günü icra edilecek olmasi hakikaten bizi çok heyecanlandirdi. Üniversitemizin Güzel Sanatlar ve Tasarim Fakültesi Müzik Bölümünün bu konuda göstermis oldugu üretici zekâdan dolayi kendilerine, ögretim üyelerine ve akademisyenleri tebrik ediyorum, tesekkür ediyorum. Insallah bu dilde Arslantepeyi biz tarif ederken Insanlik medeniyetinin basladigi yer olarak tarif ediyoruz. Insanlik medeniyetinin basladigi bu güzel beldede ilk devlet hayati, ilk bürokrasi hayati, ilk muhasebe kayitlari ve tas devrinden demir devrine evrilme, gümrükleme islemlerinin yapilmasinin bir müzikal esliginde verilmesi hem Malatya açisindan hem Türkiye açisindan hem de insanlik degerleri açisindan çok önemli bir girisimdir. Bu anlamda Sayin Rektörüme tebrik ediyorum. Bu konuda çaba gösteren üniversitemiz ögretim üyelerini ve emegi geçen bütün müzisyen kardeslerimi tebrik ediyorum. Protokolün kültürel mirasimizin korunmasina ve evrensel dil olan müzigin daha ileri safhalara tasinmasina ve müzik yoluyla kültürel mirasimizin tanitilmasina önemli katki saglayacagina inaniyorum. Protokolde paydas olan Battalgazi Belediye Baskanimiz Osman Güder’e, Inönü Üniversitemiz Rektörü Ahmet Kizilay’a çok tesekkür ediyorum” ifadelerini kullandi.

Malatya Arslantepe Höyügü ve Açik Hava Müzesi, geçen yil UNESCO dünya kültür mirasi kalici listesine alinmisti.
Kaynak: İHA