Kula-Salihli Jeoparki, UNESCO Avrupa Jeoparklar Agi Toplantisina Ev Sahipligi Yapacak

Manisa Büyüksehir Belediyesi, Kula Belediyesi ve Salihli Belediyesi is birliginde kurularak Türkiye’nin ve Türk Dünyasinin ilk ve tek tescillenen jeoparki olan ve UNESCO tarafindan uluslararasi öneme sahip bir kalite sertifikasi olan Global Jeopark unvani ve etiketi alan Kula-Salihli UNESCO Global Jeoparki, 2024 yili içerisinde yapilacak olan Avrupa Küresel Jeoparklar Agi’nin Koordinasyon Toplantisina ev sahipligi yapacak.

Kula-Salihli Jeoparki, UNESCO Avrupa Jeoparklar Agi Toplantisina Ev Sahipligi Yapacak
Avrupa Küresel Jeoparklar Agi’nin 28-29 Nisan 2022 tarihleri arasinda Hollanda’nin Hondsrug UNESCO Global Jeoparkinda yapilan toplantisinda yapilan oylama sonucunda, Avrupa Küresel Jeoparklar Agi 2024 yili Bahar Toplantisinin Kula-Salihli Global Jeoparkinda yapilmasi karari alindi. Her yil Avrupa’nin degisik ülkelerinde yapilan toplanti, Kula-Salihli UNESCO Global Jeoparkinin organizasyonunda gerçeklestirilecek. Toplam üç gün sürmesi planlanan toplantinin ilk iki gününde sunumlar gerçeklestirilecek ve son günde ise katilimcilara Kula-Salihli Global Jeoparki gezdirilerek bilgi verilecek. Toplantiya UNESCO Küresel Jeoparklar Agi Baskani, Avrupa Jeoparklar Agi Baskan ve Yönetim Kurulu Üyelere basta olmak üzere 44 Avrupa ülkesinden toplam 250 bilim insaninin katilmasi bekleniyor.

Kula-Salihli Jeoparkinin 2019 yilinda UNESCO yetkililerince incelenerek, uluslararasi öneme sahip bir kalite sertifikasi olan, “UNESCO Global Jeoparki” unvani ve etiketi aldigini ifade eden Salihli Belediye Baskani Zeki Kayda, “Jeopark alanimizda yer alan 73 jeosit, Avrupa Global Jeopark denetçileri tarafindan UNESCO kriterlerine göre denetlenerek oldukça yeterli bulunmustur. Üst kurul, Kula-Salihli Jeoparkinin, UNESCO Global Jeoparki olmasina karar vermis ve jeoparkimizin uluslararasi öneme sahip bir UNESCO koruma alani oldugunu tescillemistir. Türkiye’nin ve Türk Dünyasi’nin ilk ve tek UNESCO etiketli Jeoparkinin bulundugu Salihli ve Kula, 2024 yilinda gerçeklestirilecek olan UNESCO Avrupa Küresel Jeoparklar Agi Toplantisina ev sahipligi yaparak bölgemizi ve ülkemizi dünya turizmine tanitacak. Manisa, Kula ve Salihli’mize hayirli olsun” dedi.

Kaynak: İHA