Inegöl'de Dügün Kültürü Sergisi Açildi

Inegöl Belediyesi, 18 Mayis Dünya Müzeler Günü çerçevesinde Inegöl Kent Müzesi organizasyonuyla “Inegöl’de Dügün Kültürü” isimli sergi hazirladi. Eski dügünleri hatirlatan serginin açilisina katilanlar, maziye yolculuk yapti.

Inegöl'de Dügün Kültürü Sergisi Açildi
Birçok kültür etkinliginin ve sergilerin merkezi konumuna gelen Inegöl Kent Müzesi, bugüne kadar birbirinden kiymetli 149 sergiye ev sahipligi yapti. Bugün 18 Mayis Dünya Müzeler Günü’ne özel düzenlenen “Inegöl’de Dügün Kültürü” sergisiyle 150. serginin açilisi yapildi. Inegöl’ün kadim bir sehir hüviyetine sahip olmasina katki saglayan kültür çesitliliginin disa yansiyan en görünür özelligi olan kiyafetlerin sergilendigi, Inegöl’e has bir kültür olgusunun olusmasina vesile olan Dügün Kültürünün A’dan Z’ye yansitildigi sergide; Kent Müzesinin koleksiyonunda yer alan kiyafetler, tel kirma islemeler, kanaviçeler, cepkenler, bir dügünde olmasi gereken her bir materyale yer verildi.

Kiz isttemeden nisana, gelin hamamindan kinaya, çeyizden paça gününe ve damat tirasina kadar her bir detayin yer aldigi serginin açilisina yogun katilim oldu. Açilisa, Inegöl Belediye Baskani Alper Taban, Mitroviça Belediye Baskani Bedri Hamza ile çok sayida davetli katildi.

Sergi açilisi öncesi bir dizi ziyaret için Inegöl’e gelen Mitroviça Belediye Baskani Bedri Hamza kisa bir selamlama konusmasi gerçeklestirdi. Hamza, “Inegöl’de bulunmaktan çok mutluyum. Inegöl’ü gezdik, kardeslerimizle bir araya geldik” dedi.

Inegöl Belediye Baskani Alper Taban ise “Bugün aramizda kiymetli misafirlerimiz var. Mitroviça Belediye Baskanimiz ve heyeti aramizdalar. Birkaç gün Bursa’da ve birkaç gün de Inegöl’de olmak üzere güzel bir program icra ediyoruz” ifadelerinde bulundu.

Inegöl, Türkiye’nin özeti

Kiymetli bir organizasyon için bir arada olduklarini kaydeden Baskan Taban, söyle devam etti: “Bugün buradaki organizasyon bizler için çok kiymetli. Nihayet itibariyle burada biz yerellesmenin bir yansimasi olan dügün kültürünü sehrimizde tanitalim ve gelecek kusaklara aktaralim istedik. Bunu da 18 Mayis Dünya Müzeler Gününde daha anlamli kilmak istedik. 149 sergi yapildi müzemizde bugüne kadar. Insallah daha yenilerini yapmaya devam edecegiz. Biliyorsunuz Inegöl göçlerle olusmus bir sehir. Balkanlar, Kafkaslar, beraberinde Türkiye’nin 81 vilayetinden vatandaslarimiz burada mukim. Türkiye’nin bir özeti var Inegöl’de. Bunu da aslinda firsata çevirmek istiyoruz. Geçtigimiz günlerde Gastro Inegöl adi altinda bir açilim gerçeklestirdik. Bu toplam zenginligin bir sonucu olarak ortaya çikti.”

Sergi içerigi

Serginin içerigi hakkinda da bilgi veren Taban, “Bugün burada ne görecegiz? Müzemizde kiz isteemeden nisana, gelin hamamindan kinaya, çeyizden paça gününe ve damat tirasina kadar her bir detayi bulabileceginiz güzel sunumlari sizler için hazirladik. Burada mankenler üzerinde dügünlerde giyilen kiyafetleri görüyorsunuz. Bunlarin her birini burada görme firsati bulmus olacagiz. Yine bir dügün hatirasi bölümümüz var. Burada fotograf çekinerek bu ani insallah ölümsüzlestirmis olalim istiyoruz. Sergimizi ayni zamanda web sayfamiz üzerinden dijital sergi bölümünden de ziyaret edebilirler. Ayrica 31 Mayis tarihine kadar da Müzemizde açik kalacak. Bugün 50 yillik evliligi doldurmus çiftlerimizi de davet ederek örnek aileler olarak toplumumuza tanitmak istedik. Kendileri kutsal olan evlilik müessesesini 50 yil gibi bir süre birlik ve beraberlik içerisinde nasil geçirdiklerini herkes görsün istedik. Çünkü günümüzde maalesef bosanmalarin arttigini görüyoruz. Bir yastiga bas koymak adina çikilan yolda çok küçük sebepler buna mani olmamali diye düsünüyoruz” diye konustu.

50 yil ve üzeri evliligini sürdüren örnek çiftler sergi açilisina davet edildi. Burada 3 çifte, hediye takdimleri yapildi. Ardindan kurdele kesimi ile sergi açildi.
Kaynak: İHA