Kurbanlik Seçerken Dikkat Açiklamasi 'Kurban Edilecek Hayvan Tamamiyla Saglikli Olmali'

Kurbanlik hayvan seçerken dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda önerilerde bulunan Sakarya Veteriner Hekimler Odasi Baskani Mustafa Yildiz, “Kurban edilecek hayvanin, saglikli, organlari tam ve besili olmasi, hem ibadet hem de saglik bakimindan önemlidir” dedi.

Kurbanlik Seçerken Dikkat Açiklamasi 'Kurban Edilecek Hayvan Tamamiyla Saglikli Olmali'
Sakarya Veteriner Hekimler Odasi Baskani Mustafa Yildiz, vatandaslarin kurban seçerken serbest veteriner hekimlerin görev aldigi ya da denetimi altinda bulunan yerlerden hayvan seçmeleri ve de almalarinin saglik açisindan önemli oldugunu söyledi.

Gebelik açisindan bakildigi zaman disi hayvan seçiminden uzak durulmasi gerektigini söyleyen Yildiz, kurban edilecek hayvanin tamamiyla saglikli olmasi gerektigini belirten Yildiz, kesilecegi yere gidemeyecek derecede topal olan hayvanlar da kurban edilemeyecegini aktardi.

“Kurban edilecek hayvan tamamiyla saglikli olmalidir”

Sakarya Veteriner Hekimler Odasi Baskani Mustafa Yildiz, “Kurbanlik hayvan seçiminde kanuni formalitelerinin yaninda saglik ve dini yönden dikkat edilmesi gereken kurallar mevcuttur. Kurban bayraminda vatandaslarimizin da saglikli ve güvenli hayvanlardan kurban yapmalari için; sigir, manda ve deve gibi büyükbas hayvan satin alacaklarin, hayvanlarin kulak küpesi ve pasaportu olup olmadigini, koyun, keçi gibi küçükbas hayvan satin alacaklarin ise hayvanlarin kulak küpesi ve nakil belgesi olup olmadigini kontrol etmeleri gerekmektedir. Baska ilden sevk edilen büyükbas ve küçükbas hayvanlarin ise "Veteriner Saglik Raporu" olup olmadigini kontrol etmeleri bu belgeleri bulunmayan hayvanlari satin almamalari gerekir. Kurbanlik hayvan seçiminde serbest veteriner hekimlerden gerekli olan destegi her zaman alabilirsiniz. Öncelikle kurban edilecek hayvan tamamiyla saglikli olmalidir. Kurban edilecek hayvanin, saglikli, organlari tam ve besili olmasi, hem ibadet hem de saglik bakimindan önemlidir. Bu nedenle, hasta, zayif ve düskün, bir veya iki gözü kör, boynuzlarinin biri veya ikisi kökünden kirik, dili, kuyrugu, kulaklari ve memelerinin yarisi kesik, dislerinin tamami veya çogu dökük hayvanlardan kurban olmaz. Ancak, hayvanin dogustan bu özellikleri tasimasi kurban edilmesine engel degil. Bunun yaninda kesilecegi yere gidemeyecek derecede topal olan hayvanlar da kurban edilemez” dedi.



“Kurbanda gebe hayvanlari tercih etmeyelim”

Kurbanlik seçimlerinde gebe hayvanin tercih edilmemesi gerektigini söyleyen Yildiz, “Kurbanlik hayvanlarin yas siniri, Peygamber efendimizin sünneti ile tespit edilmistir. Buna göre, devede 5, sigir ve mandada 2, koyun ve keçide ise 1 yasini doldurma sarti aranir. Bunun yaninda, 6 ayini tamamlayan koyun, bir yasini doldurmus gibi gösterisli olmasi halinde kurban edilebilir. Koyunlardaki bu istisna bizzat Hz. Peygamber tarafindan yapilmistir. Bunun yaninda deve, sigir ve keçinin, koyuna kiyaslanarak besili olmasi halinde söz konusu yaslari doldurmadan kurban olabilecegi söylenemez. Son olarak disi hayvanlarin gebelik yönünden serbest veteriner hekimler tarafindan muayene edilip gebelik durumuna bakilarak karar verilmelidir. Hayvanciligin gelecegi için, kurbanda gebe hayvanlari tercih etmeyelim. Ülke hayvanciliginin gelisip büyümesi için disi hayvanlara ülkemizin ihtiyaci var. Halkimiza simdiden güzel bir bayram geçirmelerini dilerim” diye konustu.

Kaynak: İHA