KDK'nin Olusturdugu 'Karabag Insan Haklari Inceleme Raporu' Paylasildi

Türkiye Ombudsmani ve Islam Isbirligi Teskilati Ombudsmanlar Birligi (IITOB) Baskani Seref Malkoç’un Ermenistan’in Karabag’daki insan haklari ihlallerini inceleyerek elde ettigi tespitlerin IITOB adina rapor haline getirilmis kitapçigi kamuoyu ile paylasildi.

KDK'nin Olusturdugu 'Karabag Insan Haklari Inceleme Raporu' Paylasildi
Türkiye Ombudsmani ve Islam Isbirligi Teskilati Ombudsmanlar Birligi (IITOB) Baskani Seref Malkoç’un Ermenistan’in Karabag’daki insan haklari ihlallerini inceleyerek elde ettigi tespitlerin IITOB adina rapor haline getirilmis hali kamuoyu ile paylasildi. Malkoç’un Azerbaycan Ombudsmani Sabina Aliyeva ile Kamu Denetçiligi Kurumu’nda (KDK) düzenledigi basin toplantisiyla detaylari paylasilan “Karabag Insan Haklari Inceleme Raporu”nda, Ermenistan tarafindan Azerbaycan topraklarina yerlestirilen mayinlarin temizlenme çalismalari, isgal döneminde saldirilar ve bakimsizlik nedeniyle zarar gören tarihi ve kültürel miraslara yer verildi.



Ilk rapordaki amaç masumlari öldürenleri Uluslararasi Ceza Mahkemesi’ne çikarmak

Azerbaycan’in Ermenistan’in isgalinden kurtarilan bölgelerini ve saldiriya maruz kalan sivil yerlesim yerlerini inceleyerek iki ayri rapor hazirladiklarini belirten Ombudsman Seref Malkoç, ilk raporun Azerbaycan-Ermenistan savas bölgelerindeki Ermenistan Silahli Kuvvetleri’nin yaptigi insan haklari ihlali oldugunu not düserek, “Bu rapordaki amacimiz buradaki cinayetleri, uzun menzilli füzelerle öldürülen masum çocuklari, kadinlari, erkekleri, yapilan tahribati yerinde tespit etmekti. Ardindan bunlari dünya kamuoyuna duyurup belgelemek ve Uluslararasi Ceza Mahkemesinde bu suçu isleyenleri tespit edip bugün olmazsa yarin, Uluslararasi Ceza Mahkemesi önüne çikarmakti. Bu raporumuz önemli ölçüde hedefine ulasmistir. Hem Azerbaycan’in kayitlarinda hem de uluslararasi kayitlarda yerini almistir” dedi.



“Ermenistan devlet yetkilileri hala bu mayinlarin haritalarini vermis degiller”

Azerbaycan ziyareti çerçevesinde olusturulan ikinci raporda ise hem kültürel mirasin yok edilmesi hem de Ermenistan devletinin Azerbaycan topraklarinda sakladiklari mayinlarla ilgili oldugunu söyleyen Türkiye Ombudsmani Malkoç, Ermenistan devletinin 30 yila yakin Azerbaycan’in dörtte birini isgal ettigini hatirlatti. Malkoç, sunlari kaydetti:

“Burada topraga gömdükleri mayinlar var. Azerbaycan nüfusunun dörtte biri bu bölgeyi terk etmis, göç etmis, kendi topraklarina, babalarinin mezarlarina, vatan topragina dönmek istiyorlar. Ancak Ermenistan devlet yetkilileri hala bu mayinlarin haritalarini vermis degiller. Dünya kamuoyunun dikkatini çekmek, bu anlamda dünyadaki bütün ombudsmanlarin ve insan haklari kuruluslarini duyarli hale getirerek Ermenistan devletinin Azerbaycan topraklarinda gömdükleri, topraga koyduklari mayinlarin haritasini Azerbaycan’a vermek için insan haklari açisindan bir kamuoyu olusturmaktir. Diger bir hedefimiz ise Ermenistan’in isgal ettigi topraklarda tarihi ve kültürel mirasi nasil tahrip ettigini belgelemek. Mesela camileri ahir yapmislar. Azerbaycan’in sembolü niteligindeki eserleri yok etmisler, kirmislar, dagitmislar, bir kismini alip götürmüsler. Bunlari tespit edip hem tarihe not düsmek hem de ilerleyen zaman esnasinda tahrip edilen eserlerin onarilmasina katkida bulunmak istedik. Insanlik adina, insan haklari adina, hukukun üstünlügü adina birazcik katkimiz olacaksa bundan memnuniyet duyacagiz.”
Kaynak: İHA