Hititlerin Baskentinde Her Mevsim Büyüleyen Güzellik 'Budaközü Vadisi'

Hititlerin baskenti Hattusa’da bulunan Budaközü Vadisi, her mevsim ziyaretçilerini büyülüyor. Bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte vadi essiz bir güzellige büründü.

Hititlerin Baskentinde Her Mevsim Büyüleyen Güzellik 'Budaközü Vadisi'
Tarih ve kültür turizmi meraklilarinin ugrak noktalarindan birisi olan Çorum’un Bogazkale ilçesindeki, Hattusa Milli Parki sinirlarinda yer alan Budaközü Vadisi yürüyüs parkuru ile özellikle dogaseverlerin yogun ilgisini çekiyor. Vadinin sahip oldugu dogal güzellik insanlari adeta büyülüyor.

Seyahat yazarlari, gezginler ve turizm dergileri tarafindan Türkiye’deki en keyifli yürüyüs rotalari arasinda gösterilen UNESCO logosu tasimaya hak kazanan Hitit Yolu, ayni zamanda Kültür ve Turizm Bakanliginca desteklenen 14 yürüyüs rotasi arasinda yer aliyor.

Hattusa Antik kentinin hemen yan tarafinda bulunan Budaközü Vadisi, 2020 yilinda Çorum Valiligi, Il Kültür ve Turizm Müdürlügü ile Doga Koruma ve Milli Parklar Çorum Sube Müdürlügü tarafindan hazirlanan ortak projeyle doga turizmine kazandirildi.

Hattusa’nin tarihi ve kültürel potansiyelini tamamlayici alternatif bir turizm potansiyeli tasiyan Budaközü Vadisi dogayla uyumlu tasarimiyla doga turizminin yeni gözdesi oldu.

Profesyonel dogaseverlere ve ailelere huzurlu zaman geçirme imkâni saglayan Budaközü vadisi, dogaseverleri dünyanin ilk yazili baris anlasmasi Kades’in imzalandigi, yani bir nevi barisin kesfedildigi topraklarda tarih ve dogayla iç içe bir yolculuga davet ediyor.

Doga Koruma ve Milli Parklar Çorum Sube Müdürü Mustafa Gözler, Budaközü vadisinin Hitit imparatorluguna ev sahipligi yapan bir alan oldugunu söyledi.



Budaközü Vadisi’nin Hititlere baskentlik yapan Hattusa’nin dogal güzelliklerini yansittigini dile getiren Gözler, “Çorum Valiligi Il Özel Idaresi, Il Kültür ve Turizm Müdürlügü, Doga Koruma ve Milli Parklar Sube Müdürlügü’nün vadinin turizme kazandirilmasi için iki etaptan olusan proje hazirlandi. Projenin birinci etabi tamamlandi. Ören yerlerine baglantiyi saglayacak, tarih ve doga turizminin iç içe olacagi projenin ikinci etabinda ise çalismalar devam ediyor” dedi.

Hattusa Milli Parki’nin 3 bin 500 yil boyunca Hititlere ev sahiplipi baskentlik yapan Hattusa basta olmak üzere içerisinde bir çok önemli unsuru bulundurdugunu belirten Gözler, Budaközü vadisi gerek yaban hayati, gerek sahip oldugu flora açisindan ve gerekse su ekosistemi açisindan önemli bir alan oldugunu vurguladi.

Gözler, tarih ve doga severleri Hattusa ören yeri ve Budaközü vadisini gezmeye davet etti.
Kaynak: İHA