Gençlik Çalisanlarina Dijital Destek

Yasar Üniversitesinin Erasmus+ KA2 Stratejik Ortaklik projesi DiGi Youth çerçevesinde gerçeklesen "Dijital Dünyada Gençlik Çalismalari: Yenilikler, Zorluklar ve Firsatlar" etkinligi, Izmir’deki gençlik derneklerinin ve gençlerin katilimi ile gerçeklestirildi. Etkinlikte, dijital dönüsümün ve gençlik çalismalari üzerindeki etkileri, dijital gençlik çalismalarinda kullanilabilecek araç ve yaklasimlar ele alindi.

Gençlik Çalisanlarina Dijital Destek
"Dijital Dünyada Gençlik Çalismalari: Yenilikler, Zorluklar ve Firsatlar" baslikli etkinlik, Tarihi Havagazi Fabrikasi Gençlik Yerleskesinde yapildi. Izmir Büyüksehir Belediyesinin destegi ile gerçeklestirilen etkinlige; Toplum Gönüllüleri Vakfi (TOG), Gönüllü Hizmetleri Dernegi (GHD), Pi Gençlik Dernegi ve Genç Izmir’den temsilciler ile gençler katildi.

Açilista konusan Yasar Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Levent Kandiller, dijital çagda gençlik çalisanlarina katki saglayacak proje çerçevesinde hazirlanan kilavuzlar ve simülasyon oyunu hakkinda bilgi verip "Sosyal girisimciligi, sosyal sorumlulugu, bu alanlarda deger olusturmayi çok önemsiyoruz. O degerlerle ilgili yatirimlari yapmak çok önemli. Sadece parasal ya da finansal anlamda degil sosyal anlamda da deger üretmek önemli. Projeler ve ortaya çikan sonuçlari rafta kalmasin, yasasin istiyoruz. Kisa süre içinde projemizin sonuçlarini paylasip geri dönüslerle son halini verecegiz. Herkesin erisimine açik olarak sundugumuz kilavuzlar ve simülasyon oyunu ile sürdürülebilir olmasini arzu ediyoruz" diyerek çok sayida projede Izmir Büyüksehir Belediyesi ile ortaklik yaptiklarini, projenin daha fazla kisiye ulasmasina katkida bulunan belediyeye tesekkür etti.

Izmir Büyüksehir Belediyesi Gençlik Çalismalari ve Sosyal Projeler Sube Müdürü Burcu Kagitçi Önenç de, "Gençlerle birlikte proje üretmeyi çok seviyoruz ve önemsiyoruz. Bu alanda önemli adimlar atiyoruz. Gençlik vizyonumuz ön planda. Pandemide dijital dünyanin önemini bir kez daha gördük ve bu dünyadan faydalandik. Bu dönemde gençlere internet vb. birçok hizmet sunduk, online dersler, kurslar, seminerler gerçeklestirdik. Genç Izmir veri tabani üzerinden online kurslar gerçeklestirdik. Bu etkinligi düzenledigimiz Yasar Üniversitesi ile geçmiste Izmir’de Iyilik Var’da birlikte çalistik, arkasi geldi ve birçok ortak projeye imza atmaya devam ediyoruz" diye konustu.



Ücretsiz erisim

Yasar Üniversitesi Açik ve Uzaktan Ögrenme Merkezi Müdürü Doç. Dr. Yasin Özarslan, dijital dönüsüm ve gençlik çalismalarina yansimalarini ele alan sunumunu gençler ve gençlik çalisanlari ile paylasti. DiGi Youth Projesinin ana çiktilari DiGi Youth Ortak Çalisma Alani (digi-youth.com), Dijital Gençlik Çalismalari Kilavuzu, Medya Kilavuzu ve DiGi Youth Simülasyon Oyunu ise proje ekibinden Nejla Gündogar ve Pelin Atakan tarafindan sunuldu. Etkinlikte, Proje Yürütücüsü Endüstri Mühendisligi Bölümü Ögretim Görevlisi Dr. Effi Staiou ise bu ay içinde tamamlanan proje hakkinda bilgi verirken Dijital Gençlik Çalismalari Kilavuzu, Medya Kilavuzu ve DiGi Youth Simülasyon Oyunu’nun Türkçe dahil 5 dilde hazirlanan Ortak Çalisma Alani digi-youth.com sitesinden ücretsiz erisime açik oldugunu ifade etti.

Staiou, bu araçlarin proje ortagi Slovakya, Bulgaristan, Yunanistan ve Türkiye’den gençlik çalisanlari tarafindan, gençlik çalisanlarinin dijital dünyaya tam anlami ile uyum saglayabilmesi ve firsatlari en iyi sekilde degerlendirebilmelerine katki sunmak için tasarlandigini kaydetti.

Etkinlik, Pi Gençlik Derneginden Begüm Intepeler, Toplum Gönüllüleri Vakfindan Ali Sinan Avsar ve Gönüllü Hizmetler Derneginden Kevser Çimenli’nin gençlik çalismalari deneyimleri ve dijitallesme üzerine yaptiklari sohbet ile sonlandi.

Proje hakkinda

Dijital olanaklarin gelismesi ile gençlik çalismalari alaninda firsatlar sürekli artarken, gençlik çalisanlarinin kendilerini gelistirmesi ihtiyaci da gittikçe belirgin hale geliyor. Gençlik çalisanlarinin, dijital dünyaya uyum saglamak ve yenilikçi çalismalar üretebilmek için hem yeni dijital becerilere hâkim olmalari hem de yeni yaklasimlari takip etmeleri gerekiyor. Yasar Üniversitesinin Slovakya, Bulgaristan ve Yunanistan’dan sivil toplum kuruluslariyla beraber yürüttügü, Erasmus+ Ana Eylem 2 (KA2) Yenilik ve Iyi Uygulamalarin Degisimi için Is Birligi Gençlik Alaninda Startejik Ortakliklar çerçevesinde desteklenen DiGi Youth, gençlik çalisanlarini dijital dünyada basarili ve yenilikçi çalismalar gerçeklestirmeleri yolunda güçlendirmeyi hedefliyor.
Kaynak: İHA