Elazig'da Çiftçilere 20 Bin Ipekböcegi Larvasi Dagitildi

Elazig’da ipekböcekçiligini desteklemek ve gelistirmek için hayata geçirilen proje çerçevesinde üreticilere ücretsiz 20 bin ipekböcegi larvasi ile 50 bin dut fidani dagitildi.

Elazig'da Çiftçilere 20 Bin Ipekböcegi Larvasi Dagitildi
Elazig Valiligi öncülügünde, Firat Üniversitesi, Il Tarim ve Orman Müdürlügü, Orman Bölge Müdürlügü, El Sanatlari Müdürlügü, Il Özel Idaresi ve Kozabirlik isbirliginde Elazig TSO bünyesinde Ipekböcegi Yetistiriciligi Projesi hayata geçirildi. Proje çerçevesinde ilk olarak üreticilere Elazig TSO Meclis Toplanti Salonunda seminerler verildi.

Ardindan üreticilere Kozabirlik tarafindan 20 bin larva, Orman Bölge Müdürlügü ekipleri tarafindan da 50 bin adet ücretsiz dut fidani dagitildi.

Programa, Vali Dr. Ömer Toraman, Elazig TSO Baskani Asilhan Arslan, Il Tarim ve Orman Müdürü Ali Kiliç, Firat Üniversitesi Keban Meslek Yüksek Okulu Gida Programi Ögretim Görevlisi Mustafa Yüce ve üreticiler katildi.

Ipegin dogal bir malzeme oldugunu belirten Vali Toraman, “Çok eski bir tarihi olan bir dokuma malzemesidir. Bu topraklara çok büyük zenginlik katmis bir üründür. Tarih boyunca bunun üretiminden ve satisindan ciddi kazançlar elde edilmis, zamanla dogal ürünlerin yerine suni ürünlerin gelmesiyle gerilemeye baslamistir. Fakat Tarim Bakanligimiz ve Kozabirlik ülkemizde yeniden bu kiymetli malzemenin üretimini arttirabilmek amaciyla ciddi emek ve gayret göstermeye basladi.

Devletimiz üretimine çok ciddi bir katki sagliyor. Üreticinin kar elde edebilmesi için aksi takdirde bu üretimi sürdürmek hakikaten suni üretimler karsisinda zor. Yukari Firat Havzasi diyebilecegimiz Elazig’in içerisinde bulundugu bölge tarih boyunca bu üretimlerde önemli merkezler olmustur. O kadar benimsenmis kabul görmüs ki Elazig igne oyasinda ipek kullanarak çok öne çikmis ve çok önemli kültür ögesine getirmistir. Dolayisiyla yeniden unutulan veya terk edilen üretimin canlanmasi için güzel bir proje hazirlanmis hedefler dogrultusunda da devam edecektir” dedi.

Elazig TSO Baskani Asilhan Arslan ise, “Elazig TSO ilimizin sahip oldugu tüm kaynaklari ekonomiye kazandirmayi hedefleyen bu amaçla planlamalar yapan, sahada bu çalismalar için koordinasyon saglamaya çalisan bir kurumdur. Yasanan güncel ekonomik olaylar, sehirlerden köylere geri dönüse ivme kazandirmistir. Gelecege ait planlarimiz arasinda köylerdeki hayati yeniden canlandirmak ve halihazirda üretim disi arazileri ekonomiye kazandirmak, verimliligi arttirmak öncelikli hedeflerimizdendir. Ipek böcegi yetistiriciligi bu bakimdan çok verimli kar marji yüksek bir üretimdir. Bir kutu içerisinde 20 bin canli larva için 45 günlük kisa beslenme süresi ile maksimum 45 kilogram koza elde edilmesi mümkündür. Bir bölü 2 dekar kapama dut tesisi ile arazilere ihtiyaç duymadan küçük ölçekli olarak bu ise her çiftçimiz rahatlikla girebilme imkanina sahiptir. 90 lira kilogram fiyatiyla getiri bakimindan köylerimizdeki hayatin yeniden hareketlenmesi için ümit vericidir. Elazig TSO bünyesinde projemiz için kurulmus olan ipekböcekçiligi yetistiriciligi icra komitesi ilgili kuruluslarla yeni projelere örnek olabilecek kadar güçlü koordinasyon yakalayabilmistir. Ipekböcekçiligi proje neticesinde Orman Bölge Müdürlügü 50 bin adet ücretsiz dut fidani dagitmistir. Elazig TSO, Firat Üniversitesi, Elazig Tarim ve Orman Il Müdürlügü ile 15 yüz yüze ve online egitim verilerek çok sayida çiftçimizin egitimine katki verilmistir. Ilimizde Kozabirlikte ücretsiz 350 kutu ipekböcegi larvasi dagitarak ciddi katkilar saglamistir. Yürütülen bu çalismalarla 300 çiftçi ipekböcekçiligi konusunda egitim almis ve ilimize ipekböcekçiligine uygun yüze yakin kapama dut bahçesi kazandirilmistir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA