Çukurova'nin Endemik Bitkileri Ilaç Sanayisine Kazandirilacak

Adana’nin Kozan ilçesinde “Çukurova’dan Dünyaya Büyük Miras Dioscorides” çalistayinda Çukurova’nin endemik bitkilerinin ekonomiye ve ilaç sanayisine kazandirilmasi görüsüldü. Basta sari kantaron, kekik olmak üzere birçok bitki florasi zenginliginin bölgede olduguna dikkat çekildi.

Çukurova'nin Endemik Bitkileri Ilaç Sanayisine Kazandirilacak
Kozan ve çevresinde endemik bitki çesitliliginin ilaç sanayisine kazandirilmasi için ilçede ilk kez düzenlenen "Çukurova’dan Dünya’ya Büyük Miras Dioscorides" çalistayinda tibbi bitkilerin ilaç sanayisine kazandirilmasi için akademisyenler görüslerini paylasti.

Kozan Belediye Baskani Kazim Özgan, etkinlikte yaptigi konusmada, 2013 yilinda Dioscorides heykelinin Atatürk Parkina kazandirilmasinda eczacilarin büyük destegi oldugunu söyledi.



Anavarza Kalesi’nin bulundugu bölgede yasamis olan Grek hekim, eczaci olan Dioscorides’in dünya eczacilik tarihi açisindan önemli bir eser olan Materia Medica’nin kitabinda yer alan tibbi bitkilerle ilaç sanayisine isik tuttugunu kaydeden Eczaci Hakan Can, “Dioscorides’in bölgemizde yetismesi ve uluslararasi akademik düzeyde ilk toplantisini gerçeklestirmis olduk. Ayrica bölgedeki tibbi bitkilerin ilaç sanayisinde degerlendirilerek dogru bir sekilde ilaç sanayisine kazandirilmasi için uzmanlar ile bir araya geldik” dedi.



“Çukurova ve bitkileri ile halka deva olmaya devam etmektedir”

Adana Eczaci Odasi Baskani Ömür Mürsel Yalbuzdag, tibbi bitkilerin ilaç sanayisine kazandirilmasinin önemine deginerek, “Dioscorides Anadolu’da yasamis, ilaç bitki bilimin öncüsü ve eserleri yüzyillarca okutulmus. Materia Medica tibbi malzeme 660’dan fazla bitkisel maddeyi alan bilim insani. Bu kitap Anadolu bitkileri için en önemli kaynaklardan birisi. Bölgede bitkilerinin ortaya çikmasi önemlidir. Çukurova ve bitkileri ile halka deva olmaya devam etmektedir. Bu bitkilerin tanitilmasi ve ilaca dönüsmesi önemlidir. Bu çalistayi önemsiyoruz” diye konustu.



“Bölgede yetisen tibbi bitkilerin katma degeri çok yüksek”

Çalistayda konusan 23. Dönem AK Parti Milletvekili Eczaci Mehmet Domaç, bölgenin çok zengin bitkisel ürün alani oldugunu ifade ederek, “Hemen ihraç edilebilecek ürünler. Katma degeri çok yüksek. Ey eczacilar eczacilik disinda da mütesebbis olun, yaninizda 200 insan çalissin köylü üretsin. 2 bin yildir Dioscorides’in bitkileri günümüzde de kullanilmaktadir. Eczacilarimiz da kalici eserler biraksinlar” dedi.



“540 tibbi bitki bölgede yer aliyor”

Prof. Dr. Afife Mat, Dioscorides’in tarihteki önemini aktaran sunumunun ardindan Dioscorides kitabinda yer alan 540 tibbi bitkinin ülkemizde ve bölgemizde yer aldiginin altini çizerek kitabin Viyana’da kütüphanede 40 kilit altinda saklandigini kaydetti.

Hashas, mekonium, afyonun dünyanin en eski agiri kesicisi oldugunu ve Türkiye’de en kaliteli tohumlarin yetistigini söyleyen Prof. Dr. Mat, “Sari kantaron yagi iyilestirici ve antidepresan, kedi otu, deve dikeni, lavanta, serbetçi otu, mayis papatyasi, isirgan otu, adaçayi, öksürük otu, klinik çalismalari yapilmis etki mekanizmalari bilinen kanitlanmis bitkiler ve eczacilarin görevi bu büyük mirasa sahip çikmaktir” ifadelerini kullandi.

Konusmalarin ardindan Dr. Haluk Uygur bölgede fotografladigi bitkilerle sunum yapti.
Kaynak: İHA