2 Asirlik Konak Yeniden Ayaga Kaldirilmayi Bekliyor

Karabük’ün Safranbolu ilçesinde 2020 yilinda çikan yanginda agir hasar gören 235 yillik tarihi konak yeniden restore edilmeyi bekliyor.

2 Asirlik Konak Yeniden Ayaga Kaldirilmayi Bekliyor
UNESCO Dünya Miras Sehirleri Listesi’nde yer alan ve Safranbolu tarihi çarsi kesimin girisinde yer alan ve otel olarak kullanilan Osman Senol’a ait 3 katli 235 yillik tarihi konakta 24 Temmuz 2020 yilinda çikan yangin sonrasi büyük hasar olusmustu. Otel ve restoran olarak kullanilan, birçok yerli yabanci ünlü sanatçi ve siyasetçilerin de ugrak yerlerinden biri olan tarihi Kadioglu Sehzade konagi adeta hayalet konak gibi oldu. Konagin büyük kismi hala ayakta durmasina ragmen restore edilmediginden sarmasiklar sarmaya basladi.

Ihlas Haber Ajansi muhabirine açiklamalarda bulunan konak sahibi Osman Senol, ahsap oldugundan dolayi binanin bir anda yandigini, 2 yildir her türlü basvuruyu yapmalarina ragmen destek alamadiklarini söyledi.

Yanginda meydana gelen hasari onarmak için girisimlerde bulundugunu ifade eden Senol, fiyatlarin üç kati arttigini, yaptirmaya gücü olmadigini kaydetti.

Tarihi binanin Safranbolu’nun gözbebegi oldugunu aktaran Senol, “Birçok ilgili yerlere müracaat ettik. Ödeneklerinin olmadigini söylediler. Böyle kaldik. Devletten destek bekliyorum. Bu sekilde durmasi Safranbolu’nun yüz karasi durumunda. Bize sahip çiksinlar biz burayi yapalim” dedi.

Senol, tarihi konagin yüzlerce devlet erkanini, sanatçiyi agirladigini kaydederek yangin sonrasi tarihi binaya 2 yil boyunca ugramadigini ve kendisini çok etkiledigini aktardi.
Kaynak: İHA