Türkiye'de Bir Ilk SUBÜ'de Hayata Geçti

Sakarya Uygulamali Bilimler Üniversitesi’nde (SUBÜ) Teknoloji Yarismalari Koordinatörlügü Çalisma Alani düzenlenen törenle açildi. Törende konusan Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldirim alanda güzel projeler ortaya çikaracak nitelikli ve girisimci gençlerin ortaya çikmasini temenni ettiklerini söylerken, TÜBITAK Baskani Prof. Dr. Hasan Mandal ise SUBÜ’nün Türkiye’de ilklerden birisini gerçeklestirdigini belirtti.

Türkiye'de Bir Ilk SUBÜ'de Hayata Geçti
SUBÜ tarafindan kurulan Teknoloji Yarismalari Koordinatörlügü’nün çalisma alani, Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldirim, TÜBITAK Baskani Prof. Dr. Hasan Mandal, SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Saribiyik ile Sakarya Genç Girisimciler ve Isadamlari Dernegi Baskani Zafer Bekdemir’in katildigi törenle açildi. Protokol üyeleri açilisin ardindan tek tek çalisma alaninda bulunan takimlari ziyaret ederek, ögrencilerin yarismalara yönelik yaptigi hazirliklar ve gelistirdikleri teknolojiler hakkinda bilgi aldi. SUBÜ Teknoloji Yarismalari Koordinatörlügü Çalisma Alani, 7 gün 24 saat yarismalara hazirlanan ve teknoloji gelistirmek isteyen ögrencilerin hizmetinde olacak.

“Gençlige yapilan bütün yatirimlar kiymetlidir”

Bilgiyi ürüne dönüstürmenin kiymetine deginen Sakarya Valisi Kaldirim, “Artik günümüz dünyasina ve gelecege ritim verecek sektörler bilisim ve yazilim. Bilgiyi üretmek ve onu dogru kullanmak öne çikiyor. Dün tarim toplumlari öndeydi, yakin zamanda sanayi toplumlari güç kazandi simdi bilgiyi isleyen, üreten, tasarima dönüstüren ve buna katma deger üreten toplumlar basarili oluyor. Dolayisiyla anaokulundan baslayip üniversiteye kadar egitimin verildigi her yer çok kiymetli. Gençleri iyi yetistirmemiz, iyi donatmamiz, dil ögretmemiz ve projeci yapmamiz lazim. Gençlige yapilan bütün yatirimlar kiymetlidir. Hangi alani tercih ediyorlarsa o alanlarda dünyanin en iyilerinden olmalarini istiyoruz” dedi.



“Teknofest heyecani en üst düzeye çikardi”

Teknoloji Yarismalari Koordinatörlügü’nün daha önce asina olunmayan bir birim oldugunu vurgulayan TÜBITAK Baskani Prof. Dr. Hasan Mandal ise, “Rektör hocamizla telefonda konusup biraz da ev ödevi yaparak buraya geldik. Özellikle 2018 yilindan itibaren Teknofest ile birlikte bir yol açildi. Teknolojiyi önceleri adeta bir müzeden izlerken; simdiyse tasarlayan, gelistiren ve üreten olma noktasinda bir heyecan var. Teknofest bunu en üst düzeye çikardi. Ilk yilinda 500 bin kadar bir katilimla gerçeklestirilirken, su an dünyanin en büyük havacilik, uzay ve teknoloji festivaline dönüstü. Pandemiden hemen önceki yil 1 milyon 720 bin kisi ile yapildi. Bu yil 500 bin ögrenci basvurdu. ‘Birileri teknolojiyi üretsin ben de onu kullanayim’ degil, ‘ülke ve insanlik için bir ihtiyaç varsa ben bunu bir sorun olarak görüyorum ve çözümünde varim’ demek için teknoloji gelistiriyorlar. Gençlerimiz ‘Biz daha fazlasini yapmak için adayiz. Yeter ki bize imkanlar saglayin’ diyorlar. Bu imkanlarin bir kismi TÜBITAK tarafindan saglaniyor. Ama bu isin esas sahibi üniversitelerimizin kendisi. SUBÜ de Türkiye’deki ilklerden birisini gerçeklestiriyor. Böyle bir yer talebinde bulunduklari için ögrencilerimizi tebrik ediyorum. Bu talebe kayitsiz kalmayan SUBÜ yönetimine de tesekkür ediyorum” diye konustu.



“Yaparak ögrenmenin önemi”

Güzel bir çalisma alanini ögrencilerin hizmetine sunmaktan mutluluk duyduklarini belirten SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Saribiyik, “Buradaki hedefimiz ögrencilerimizin yaparak ögrenmesini saglamak. Bizim mottomuz ‘Bilgiyi beceriyle bütünlestiriyoruz’. Bu dogrultuda da hareket etmeye devam ediyoruz. Ögrencilerimiz katildiklari yarismalarda ciddi basarilar elde ettiler. Gerek Teknoloji Yarismalari Koordinatörlügü’nü kurmus olmamiz gerekse bu alani hazirlamamiz, onlarin çalismalarini takdir ettigimizin ve her daim arkalarinda oldugumuzun bir göstergesi. Programimiza tesrif eden valimize ve TÜBITAK Baskanimiza tesekkür ediyorum” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA