TESK Genel Baskani Palandöken Açiklamasi 'Sosyal Güvenlik Düzenlemelerinde Esnaf Unutulmamali'

Sosyal güvenlik düzenlemeleri gündemdeyken esnafin da BAG-KUR konusunda yasadigi sikintilarin unutulmamasi gerektigini söyleyen TESK Genel Baskani Bendevi Palandöken, “Son dönemde maliyetlerin artmasi kazancin düsmesine neden oldugu için esnafimiz borçlarini ödemekte zorlandi ve yapilandirmalar bozuldu. Sikintida olan esnafimiza özellikle sosyal güvenlik primlerinde tekrar bir yapilandirma imkâni taninmali. Ayni zamanda 4 Ekim 2000 tarihinden önce oda ve vergi kaydi olup BAG-KUR kaydi olmayan esnafimiza bir defaya mahsus geriye dönük borçlanma hakki verilmeli” dedi.

TESK Genel Baskani Palandöken Açiklamasi 'Sosyal Güvenlik Düzenlemelerinde Esnaf Unutulmamali'
Türkiye Esnaf ve Sanatkârlari Konfederasyonu (TESK) Genel Baskani Bendevi Palandöken, esnaf ve sanatkarlarin sosyal güvenlik konusunda yasadigi sikintilarin giderilmesi gerektigini belirtti.

BAG-KUR emeklilik prim günün 9 bin günden 7 bin 200 güne indirilmesi gerektigini aktaran Palandöken, “Ülke ekonomisinin omuriligini olusturan esnafimizin sosyal güvenlik konusunda yasadigi sikintilar giderilmeli. 4 Ekim 2000 tarihinden önce oda ve vergi kaydi olup BAG-KUR kaydi olmayan bu konuda magdur olan çok fazla esnafimiz mevcut. Bununla birlikte BAG-KUR emeklilik prim günü sayisi 9 bin gün degil, sigortalilarda oldugu gibi 7 bin 200 gün olmali. Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi’nin gündeme aldigi 3600 ek gösterge konusu gündemdeyken, emeklilikte yasa takilanlarin talepleri, BAG-KUR’da prim gün sayisi ve düzeltilmesi gereken konular da unutulmamali. Anayasa’nin esitlik ilkesi geregince sosyal güvenlikteki esitsizlikler düzeltilmeli” ifadelerini kullandi.

“Esnafimizin biriken borçlari için yeniden yapilandirma gerekli”

Temel girdi maliyetlerindeki artis ile kazanci düsen esnaf ve sanatkarlarin yapilandirmalarinin bozuldugunu da hatirlatan Palandöken, “Ocak ayindan itibaren elektrikten, akaryakita pek çok girdi malzemesine zam geldi. Geçen yil bin 234 lira olan BAG-KUR primi bu yil bin 601 liraya yükseldi. Gelen zamlar ile esnafimizin kazanci giderleri kadar artmadi. Esnafin kazancinin büyük bir bölümünü elektrik, dogalgaz ve akaryakit masraflarina ayirmasi, vergi ve prim borcu ödemelerini zorlastirdi. Bu da yapilandirmalarin bozulmasina neden oldu. Yeniden etkin bir yapilandirma ile taksit sayisi artirilarak ilk taksit en az 6 ay sonrasindan baslamali. Esnafimiz ancak böylelikle rahat bir nefes alirken, devletimiz de biriken borçlari tahsil edebilecektir” dedi.

Kaynak: İHA