Mobilya'nin Baskenti Inegöl Gastronomi Için Kollari Sivadi

Asirlik lezzetleri gün yüzüne çikaran Inegöl, gastronomi sehirleri olan Gaziantep, Hatay ve Afyon’a rakip oluyor. 150’ye yakin Inegöl lezzeti 95 kirsal mahallede 2 yil bir süreyle arastirildi.

Mobilya'nin Baskenti Inegöl Gastronomi Için Kollari Sivadi
Balkanlar, Kafkaslar ve Türki Cumhuriyetleri agirlikli halkin bir arada kardesçe yasadigi mobilyanin baskenti ilçede meshur Inegöl köftesinin bas aktör oldugu Gastro Inegöl Lezzetleri artik Türkiye ve Dünya vitrininde.

Inegöl Belediyesi gastronomi sehri olmak adina 150 çesit lezzeti arastirip Gastro Inegöl organizasyonu ile yöresel lezzetleri seçkin davetlilere anlatarak begenisine sundu. Gastronomi lezzetlerinin yer aldigi lansmanda; Inegöl Çiftetellisi, Kestaneli Kelem Sarma, Inegöl Balkabagi Humusu, Çibrikali Peynir ve Ispanakli Ulevak, Inegöl Simidi esliginde Inegöl Çorbasi, ara sicak olarak Kiymali Patatesli Bosnak Böregi ile Kiymali Pirasali Arnavut Böregi, yumurtali Inegöl Piyazi, Inegöl Köfte, Inegöl Büryan (Inegöl Misoriz), Kuru Erikli Yahni ve Inegöl Tepsi Mantisi, Inegöl Sütlü Kadayif Tatlisi ve Inegöl Kabak Tatlisi ikram edildi.

Sanayisi ve tarimiyla adindan söz ettiren Bursa’nin Inegöl ilçesi asirlik lezzetleri ile gastronomide de bir basari hikayesi yazmak için kollari sivadi. 95 kirsal mahallede 2 yil süren taramalar sonucunda 150’ye yakin yöresel lezzetin gün yüzüne çikarilmasiyla, Gastro Inegöl’ün temelleri atildi. Inegöl, gastronomi alaninda yapacagi yeni atilimlarla Gaziantep, Hatay ve Afyon mutfagina rakip olmaya hazirlaniyor.

Tanitim Inegöl türküleri ile birlikte yapildi

Özellikle turizmin önemli bir ayagi olan gastronomi konusu sehrin ana gündemini olustururken, 2 yil süren çalismalarla asirlik lezzetlerin gün yüzüne çikarildigi Gastro Inegöl’ün lansmani düzenlendi.

Inegöl’ün essiz lezzetlerinin tanitildigi etkinlikte, Inegöl türküleri dinlendi, gastronomi alaninda konulan hedefler açiklandi. Inegöl Belediye Baskani Alper Taban, “Inegöl’ümüz büyüyor, gelisiyor. Sanayi gücüyle, tarimiyla, turizmiyle ve insan gücüyle beraber gelismeye devam ediyor. Bizler de sehrimizi tüm bu alanlarda gelistirmek adina çaba ve gayret sarf ediyoruz. Bugün de buradaki amacimiz turizmde ve turizmin önemli bir ayagi olan gastronomide sehrimizi ön plana çikartarak bu agin içerisine dahil olmak” dedi.

Bu sehirde bir asirdir köfte kokusu var

Inegöl mutfaginin bas aktörünün Inegöl Köftesi olduguna dikkat çeken Alper Taban, “Inegöl; farkli kültürlerin birbirinden lezzetli, sofralarimizi zenginlestiren lezzetleriyle dikkatleri çekmektedir. Köfte, bizim gastronomide bas aktörümüzdür. Sehrimizin markalarindan bir tanesidir. Sehrimizde de böyle bir aktörün varligi bizlere fazlasiyla cesaret vermistir. Ayrica bu zenginligimizi besleyebilmek adina 2 yildir belediyemiz içerisinde olusturdugumuz uzman ekibimiz köylerimizi, kirsal mahallelerimizi taradilar. Öncelikle gastronomi olmak üzere türküler, maniler, yöresel kiyafetler, sözlü tarih çalismalari, tarihi eser taramalari yapilan bu çalismalarin bütününü göstermektedir” diye konustu.

10 manka tescilli 11 cografi isaret basvurusu var

Taban sözlerine su sekilde devam etti: “Yine köfte, ayçekirdegi gibi var olan tescilli markalarimizin yani sira yenilerini de ortaya çikarmak adina yaklasik 10 tane marka tescili ve 11 adet de cografi isaret basvurusunu gerçeklestirmis bulunuyoruz. Gelisime açik, sürekli kendini zinde tutan, turizmin önemli bir ayagi olan gastronomi sehirlerin önemli bir tanitim ayagi olma yolunda hizla ilerliyor. Inegöl olarak bu gelisimden ve canliliktan hak ettigi karsiligi alabilmek adina da sehrin tüm dinamikleriyle beraber, ayaklari yere basan, prensipli, ileriye dönük projelerle Gastro Inegöl markasini ülkemizde ve dünyada taninir bir marka haline getirmek için var gücümüzle çalismaya devam edecegiz. Bugün bir baslangiç. Bundan sonra yapacagimiz çalismalarla her geçen gün üzerine koyarak bu agin içerisinde Inegöl adinin yer almasini cani gönülden istiyoruz.”

Inegöl’ün bir çok yemegi var

Baskan Taban’in ardindan Bursa Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Halide Serpil Sahin de kürsüye çikarak kisa bir selamlama konusmasi yapti. Sahin, “Türkiye’nin ilk Ilçe Kent Müzesine sahip Inegöl’ümüzde, uzman ekiple birlikte sehrin lezzetlerinin de tanitilmasi noktasinda bir çalisma baslatildi. Inegöl lezzetlerinde de kozmopolit bir yapiya sahip. Inegöl’ün sadece köftesi degil, birçok yemegi de var. Iste bunlari tanitabilmek Inegöl turizmine önemli katki saglayacak” ifadelerinde bulundu.

Inegöl hak ettigi yere ulasacak

Kaymakam Eren Arslan da Inegöl’ün gastronomi alaninda hak ettigi yere ulasacagini vurgulayarak; “Üreten sehir olarak tanimladigimiz Inegöl’ümüzün var olan gücü ve degerlerinin yaninda turizmde de hak ettigi yeri alabilmesi adina bu anlamda baslattigimiz çalismanin bir ayagi olan Gastro Inegöl etkinligi, sehrimizin zenginligini ortaya koymasi açisindan çok kiymetli. Inegöl; barindirdigi kültürel zenginlikle, üretim gücüyle, tasidigi kültürel degerleriyle çok zengin bir mutfaga sahip. Inegöl gastronomide de hak ettigi yeri alacak insallah” seklinde konustu.



"Z" kusagina özel hizli menü

Kültür Bakanligi sanatçisi Ridvan Sayin’in seslendirdigi Inegöl Türküleri esliginde Inegöl’ün lezzetlerinin ikram edildigi Gastro Inegöl Lansmani salon girisinde de bu lezzetlerin görselleri sunuldu. Koridor seklinde hazirlanan mini sergide Gastro Inegöl’ün bas mimari yemekler tanitildi. Ayni zamanda gençler için Inegöl Köftesinden olusturulan ve Z Kusagi Menüsü ile Hizli Menü isimlerinin verildigi fastfood menülerinin tanitimlari da yapildi. Hem lezzeti hem görselligi ile öne çikan tanitim masalari da konuklardan büyük ilgi gördü.
Kaynak: İHA