Kimya Teknoloji Merkezi Için Imzalar Atildi

Türkiye ihracatinin lokomotif sektörlerinden biri olan kimya alaninda kritik bir hamle geldi. Sektörün test ve analiz ihtiyacini yerli ve milli imkanlarla karsilayacak ve yeni nesil bir ekosistem olusturacak Kimya Teknoloji Merkezi (KTM) için imzalar atildi.

Kimya Teknoloji Merkezi Için Imzalar Atildi
Istanbul Kalkinma Ajansi’nin (ISTKA) destegi ile hayata geçirilen Kimya Teknoloji Merkezi, yüksek teknolojili ve katma degerli yerli ürün gelistirme hedefiyle yola çikti. Türkiye’de ilk olacak Kimya Teknoloji Merkezi, alaninda yeni nesil bir kimya ekosistemini kurmayi hedefliyor. Türkiye’nin Teknoloji ve Inovasyon Üssü Bilisim Vadisi’nde faaliyetlerine baslayacak olan merkez, egitim ve danismanlik hizmetleri de sunan bir Ar-Ge merkezi olacak. KTM için imzalar vadide atildi. Bakan Varank’in nezaretinde Istanbul Kimyevi Maddeler ile Bilisim Vadisi Genel Müdürü A. Serdar Ibrahimcioglu, KTM’nin kurulusuna iliskin imzalari atti. Düzenlenen törene Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Ticaret Bakan Yardimcisi Özgür Volkan Agar ile sektör temsilcileri de katildi.

Bakan Varank, törende yaptigi konusmada Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan 2019 yilinda açilisi yapilan Bilisim Vadisi’nin Milli Teknoloji Hamlesi vizyonunun en somut adimlarindan biri oldugunu söyledi.

Türkiye’nin dogustan elektrikli otonom araç projesi Togg’un yaklasik bin mühendis ile Ar-Ge faaliyetlerini vadide yürüttügünü, Togg’un ortagi SIRO’nun elektrikli araçlar için batarya teknolojilerini burada gelistirdigini kaydeden Bakan Varank, “Su anda mobiliteden bilgi-iletisim teknolojilerine, yazilimdan tasarima kadar kritik alanlarda faaliyet gösteren 270’ten fazla Ar-Ge firmasi burada yer aliyor” dedi.



Disa bagimliligi azaltacak

Bakan Varank, IKMIB’in öncülügünde baslayan ve çok kapsamli bir ihtiyaç analizi neticesinde bugünlere ulasan Kimya Teknoloji Merkezi’nin sektörün ihtiyaci olan test-analiz süreçlerini hizlandiracagini belirterek, Türkiye’nin bu alandaki disa bagimliligini azaltacagini ifade etti.

Kimya sektörünün 50’ye yakin test ve analiz için yurt disindan hizmet almak zorunda kaldigini vurgulayan Bakan Varank, “Bu merkez faaliyete geçtiginde sektörde ihtiyaç duyulan 209 test, yerli ve milli imkanlarla uluslararasi standartlara uygun sekilde burada yapilacak. Burasi sektöre çok kapsamli egitim ve danismanlik hizmetleri sunacak nitelikli bir Ar-Ge merkezi seklinde tasarlaniyor. Dolayisiyla sektördeki teknik ve beserî kapasitenin gelistirilmesine önemli katkilar sunacak” diye konustu.



"Geciktirme lüksümüz yok"

Bakan Varank, merkezde bir de kuluçka merkezi kurulacagini anlatarak, “Kamu, sanayi ve üniversite is birliginin en güzel örneklerinden bir olacak bu merkezde kimya teknolojileri gelistirecek yenilikçi start-uplar filizlenecek. Buranin hizlica tamamlanip hizmete açilmasi noktasinda IKMIB yönetiminden ellerini çabuk tutmalarini rica ediyorum. Küresel ekonomide rekabet kosullarinin yeniden dizayn edildigi bir dönemde bize avantaj saglayacak isleri bir an bile geciktirecek lüksümüz yok” ifadelerini kullandi.

"Ekonomiyi yine saha kaldiracagiz"

Pandemi ve savas sebebiyle enflasyonun tüm ülkeleri etkileyen küresel bir sorun haline geldigini belirten Varank, “Türkiye’nin de etkilendigi bu sorunun giderilmesi noktasinda hükümetimiz tüm kurumlariyla yogun çaba sarf ediyor. Gerek uyguladigimiz pro-aktif politikalarla, gerekse firsatçilara göz açtirmayarak bunun üstesinden hep birlikte gelecegimizden süpheniz olmasin. Zamaninda yüksek enflasyonla devraldigimiz Türkiye ekonomisini nasil tek haneli enflasyona indirip saha kaldirdiysak yine aynisini yapacagiz. Biraz sabrederek ve provokasyonlara gelmeyerek çok daha aydinlik günlere hep birlikte ulasacagiz” dedi.



"Kimyayi bilisimle bulusturuyoruz"

Törende konusan Bilisim Vadisi Genel Müdürü Ibrahimcioglu ise, “Türkiye’de bir ilke imza attigimiz Kimya Teknolojileri Merkezi araciligiyla bölgenin en güçlü iki sanayi kolundan otomotiv ve kimya alanlarindan kimyayi da bilisimle bulusturuyoruz. Bu vesile ile kimya sektörünü, bizim 6 dikey sektörümüzden biri olan mobilite alani ile de bir araya getirmis oluyoruz” dedi.

Teknolojik dönüsümün dogasinda çok fazla etkenin bir arada uyum içerisinde çalisma zorunlulugunun yattigini aktaran Ibrahimcioglu, “Kimya sektörünün güçlü alanlardan bir oldugunu bilmekle beraber, Bilisim Vadisi’nde su anda sayilari 300’e varan yazilim sirketleri ile de bunu destekleyebilecegimiz bir isbirligini de gerçeklestiriyoruz. Bu merkez sadece kimya teknolojilerini çalisacak bir merkez degil ayni zamanda Türkiye’nin girisimcilik ekosistemini gelistirebilecek, kimya alanindaki girisimcilere de Türkiye’de daha iyi isler yapabilecegi bir altyapi sunacak. Aslinda kimya girisimcilerine hizmet verecek ortak bir kuluçka isletme modelini de bir araya getirmis oluyoruz" diye konustu.



"50 milyar dolari da geçecegiz"

IKMIB Baskani Pelister de temel amaçlarinin 16 alt sektörüyle beraber diger 27 sektöre hammadde, yari mamul ve mamul kaynagi olan kimya sektörünü bütün gelismis ülkelerdeki gibi en üst seviyelere çikarmak oldugunu belirterek, “Sektörel bazda ihracatta birinciligi yakalamis durumdayiz. Bu durumu kalici kilmak için var gücümüzle çalismaya devam edecegiz. 2030 yili kimya sektörü ihracat hedefimiz olan 50 milyar dolari da geçecegiz” dedi.

Kaynak: İHA