Uzmanlar Uyardi Açiklamasi 'Skolyoz Egrisi Arttikça Ameliyat Ihtimali De Artiyor'

Halk arasinda omurga egriligi olarak bilinen skolyoz hastaliginin birçok farkli nedeni var. Uzmanlar her 100 kisiden yaklasik 4’ünde görülen skolyozun önemli bir bölümünü düsük dereceli egriliklerin olusturdugunu söylüyor. Hastaligin tedavisinde en kritik noktanin “erken tani” olduguna dikkat çeken uzmanlar omurganin sol veya saga dogru egilme hali olan skolyoz hastaliginda 45 derecenin altindaki egriliklerde ameliyatsiz tedavi yöntemlerinin tercih edilirken bunun üzerine çikar egriliklerde ameliyata basvurulmasi gerekebilecegini kaydetti.

Uzmanlar Uyardi Açiklamasi 'Skolyoz Egrisi Arttikça Ameliyat Ihtimali De Artiyor'
Medicana International Ankara Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmani Doç. Dr. Mehmet Atif Aksekili, son dönemde çok daha sik karsilasilan skolyoz hastaligiyla ilgili merak edilenlere yanit verdi. Hastaligin kalitsal sebeplerle ortaya çikabildigini anlatan Aksekili, omurganin gelisiminde yasanan kusurlarin da skolyoza neden olabilecegini ifade etti.

Hastaligin tedavisinde erken taninin önemine dikkat çeken Aksekili, “Skolyoz ameliyatinda basari orani oldukça yüksek. Skolyoz ilerledikçe ameliyatin riski de artiyor” seklinde konustu.



“Skolyoz egrisi 45-50 dereceden büyükse ameliyat gerekli olabilir”

Aksekili, skolyozun alçi, korse ve egzersiz gibi yöntemlerle tedavi edilebildigini ancak ileri derece bir durum oldugunda ameliyatin da gerekli hale gelebilecegini belirtti.

Skolyozun yas ve omurga egrisinin boyutuna bagli olarak degistigini kaydeden Aksekili, “Skolyoz hafif oldugunda herhangi bir tedavi gerektirmeyebilir. 10-20 derecelik bir skolyozu olan hastalarimiza egzersiz ve takip öneriyoruz. Skolyoz, büyüme ataklari sirasinda daha da ilerleyebilir. Bu nedenle çocuk ergenlige girip büyüme durana kadar düzenli kontrollere ihtiyaç vardir. Egri 20-45 derece ise alçi, korse veya egzersiz gibi ameliyatsiz tedaviler önerilebilir. Skolyoz egrisi 45-50 dereceden büyükse ameliyat gerekli olabilir” ifadelerini kullandi.

“Büyümesini tamamlayan hastalarimizda füzyon ameliyati tercih edilir”

Skolyoz hastaliginda ameliyat için yas siniri olmadigini vurgulayan Aksekili, hastaligin seyri, derecesi ve ek hastalik olup olmadigi dikkate alinarak erken çocukluk döneminde de ameliyat yapilabilecegini söyledi.

Mehmet Atif Aksekili, “Büyümesini tamamlayan hastalarimizda füzyon ameliyati tercih edilir. Füzyon ameliyatlarinin yeterli düzelme sagladiktan sonra basari orani oldukça yüksektir. Ancak skolyoz ilerledikçe ameliyatin riski de artmaktadir, erken tani ve tedavi oldukça önemlidir” diye konustu.



“Ameliyattan sonra amacimiz en erken sürede hastalarimizi yürütebilmek”

Ameliyattan sonra hastalarin en kisa sürede yürütülmesinin amaçlandigini belirten Aksekili, iyilesme süreci hakkinda, “Ameliyattan sonra amacimiz en erken sürede hastalarimizi yürütebilmektir. Füzyon ve ipli skolyoz ameliyatlarindan sonra genellikle ertesi gün hastalarimizi yürütüyoruz. Ipli skolyoz ameliyatindan sonra ise korse öneriyor, 2 hafta içinde dikisleri aliyor ve egzersizlere ameliyatin ilk gününde basliyoruz. Füzyon ameliyatindan sonra kaynama süreci genel olarak 3’üncü ayda basliyor” açiklamasinda bulundu.
Kaynak: İHA