Osmaneli'nde Saglikçilar Vatandaslari KKKA Hastaligina Karsi Bilgilendirdi

Bilecik’in Osmaneli ilçesinde sahaya çikan saglik ekipleri, Cuma pazarinda vatandaslari Kirim-Kongo-Kanamali Atesi (KKKA) hastaligina karsi bilgilendirdi.

Osmaneli'nde Saglikçilar Vatandaslari KKKA Hastaligina Karsi Bilgilendirdi
Osmaneli Ilçe Saglik Müdürlügü bünyesinde görev yapan saglik görevlileri ilçede Cuma pazari olmasi münasebetiyle halkin yogun oldugu yerlerde vatandaslar ile bir araya geldi. Pazaryerinde vatandaslarla bir araya gelen saglik ekipleri, Kirim-Kongo-Kanamali Atesi (KKKA) hastaligina karsi bilgilendirdi, Saglik Bakanligi tarafindan hazirlanan brosürleri de dagitti.

Parklarda ve Kahvehanelerde ise duvarlara halkin da okuyabilmesi için ilgili brosürlerden asildi. Kirim-Kongo-Kanamali Atesi (KKKA) hastaligina kenelerden insanlara bulasan, virüs kaynaklari bir enfeksiyon hastaligi olduguna dikkat çeken saglik görevlileri, vatandaslari kene isirmasina karsi uyardi. Özellikle ilkbahar mevsiminden itibaren kene vakalarinin artmaya basladigina vurgu yapan görevliler, farkindalik olusturmak amaciyla yürüttükleri çalisma hakkinda bilgiler verirken, Osmaneli’ nin de konumu itibariyle KKKA’ya yol açan kene yönünden riskli bölgeler içerisinde olmamasina ragmen vatandaslarin yine de tedbiri elden birakmamasinin önemli oldugunun altini çizdi. Saglik görevlileri, bugünlerde tarimsal alanlarda, hayvancilik yapilan kesimlerde bulunanlarin yani sira Covid-19 salginiyla mücadele çerçevesinde uygulanan kisitlamalarin sona ermesiyle insanlarin dogaya daha sik çikmaya basladigina isaret ederek, bunun da kene vakalarinin artmasina yol açabilecegini vurguladi. Vatandaslarin kene isirmasina karsi gereken tedbirleri almasi gerektigine dikkat çeken saglik görevlileri, bag, bahçe, tarla, orman gibi riskli alanlara giderken açik renkli ve kapali kiyafetlerin tercih edilmesi gerektigini kaydettiler.

Saglik görevlileri konuyla ilgili vatandaslara su uyarilari yapti.

"Hayvanlarin üzerindeki keneye, hayvanlarin kan ve idrarlarina çiplak elle dokunulmamalidir. Riskli alanlardan döndükten sonra vücut ve elbiselerde kene olup olmadigi kontrol edilmelidir. Vücuda tutunan kene varsa eldiven, bez ya da poset yardimiyla çikartilmali. Eger kisi çikartamiyorsa zaman kaybetmeden en yakin saglik kurulusuna gitmeli. Vücudunda kene tutunan kisi 10 gün içinde halsizlik, istahsizlik, ates, bulanti, ishal gibi sikayetlerden birini yasamasi halinde vakit geçirmeden en yakin saglik kurulusuna gitmelidir."
Kaynak: İHA