Op. Dr. Deniz Dilek Açiklamasi 'Piezo Bir Ameliyat Teknigi Degil, Ameliyatta Kullanilan Bir Cihaz'

Kulak Burun Bogaz Uzmani Op. Dr. Deniz Dilek, burun ameliyatlarinda basvurulan bir yöntem ve cihazlardan biri olan Piezo hakkinda dogru bilinen yanlislarla ilgili bilgi verdi.

Op. Dr. Deniz Dilek Açiklamasi 'Piezo Bir Ameliyat Teknigi Degil, Ameliyatta Kullanilan Bir Cihaz'
Günümüzde birçok kisi tarafindan tercih edilen burun estetigi genellikle sekil bozukluguna bagli olarak yapilan bir islem olarak bilinse de nefes darligina sebep olan burun kemiginde egrilik, travma gibi durumlarda burun seklinin düzeltilmesi için de yapiliyor. Bu ameliyatlarda kullanilan cihaz ve yöntemler ise çesitlilik gösterirken ameliyat süresinden ameliyat sonrasi iyilesme süresine kadar pek çok süreci de etkiliyor.

Halk arasinda Piezo yöntemi olarak bilinen burun ameliyatlarina iliskin açiklamalarda bulunan Kulak Burun Bogaz Uzmani Op. Dr. Deniz Dilek, “Piezo burun estetigi diye çok fazla tabir var. Piezo bir ameliyat teknigi degil, ameliyatlarda kullanilan bir cihazdir. Bizim kemik kesmek için kullandigimiz bir alet, seksenli yillarin basindan bu yana kullanilan yeni teknoloji diyebilecegimiz bir ürün. Üç boyutlu ses dalgalarini kullanarak yumusak dokulara zarar vermeden kemikleri kesmeye yariyor. Piezo teknigi seklinde tabirler duyabilirsiniz aslinda bu bir teknik degil. Biz burun estetigini yaparken yumusak dokularla ilgili yaptigimiz islemler var. Kikirdaklar, kaslar adeleler vs. Bunlarin disinda bir de kemikleri keserken kullandigimiz aletler var. Piezo da bu durumlarda bize yardimci olan bir cihaz” ifadelerini kullandi.

Iyilesme süresini etkiliyor

Ameliyat sirasinda kullanilan ve yumusak dokulara zarar vermeyen Piezo cihazinin iyilesme sürecine de etki ettigini vurgulayan Dilek, “kullanilan diger aletler ve kemik kesme yöntemlerine nazaran, yumusak dokuya zarar gelmiyor, damarlar kaslar vs. kesilmiyor sadece kemik kesiliyor. Bu durumda da küçük damarlar yaralanmadigi için morluklar ve sislikler bir nebze daha az oluyor. Iyilesme süresini de hizlandirabiliyor ve sisliklerin de çok daha kisa sürede geçtigini görebiliyoruz” dedi.



Olmazsa olmaz degil

Insanlar tarafindan yaygin olarak tercih edilen burun estetigi ameliyatlarinda Piezo cihazinin sürekli kullanilmadigini belirten Dilek, “ben yaptigim bütün ameliyatlarda bu cihazi kullanmiyorum çünkü bunu kullanmak için kemigin etrafini tamamen açmak gerekiyor. Ameliyati yapan her zaman cerrahtir ve onun kendi teknigi vardir. Pizeo da estetik ameliyatlarin %15’lik kisminda kullanilan bir cihaz. Güzel bir teknoloji ama olmazsa olmazlardan degil” seklinde konustu.

Kaynak: İHA