Konya Ovasinda Çiftçilerin Gözü Son Yagislarda

Son iki yilin en yogun kar yagisini alarak bereketli bir dönem geçiren Konya Ovasi’nda, çiftçiler, Mayis ayinda beklenen yagislar gerçeklesirse hububatta rekoltede önemli bir artis bekliyor. Konya’nin 38 bin 873 kilometrekare yüzölçümünün yüzde 47’sinin tarim arazisi olarak kullanildigini belirten Meram Ziraat Odasi Baskani Murat Yagiz, “Bir hafta içerisinde iyi bir yagisla en azindan iki yil önceki üretim miktari olan 3 milyon tonu rahatlikla geçebilecegimizi gösteriyor” dedi.

Konya Ovasinda Çiftçilerin Gözü Son Yagislarda
Türkiye’nin tahil ambari Konya Ovasinda, ekim sezonunun ardindan gelen yagmur ve kar yagisi çiftçiyi sevindirdi. Konya Ovasinin yüzölçümünün yüzde 67’si tarim arazisi olarak kullanilan Konya’da, 1 milyon 600 bin hektari kiraç alan olmak üzere 2 milyon 200 bin hektarlik ekim alaninda yillik yaklasik 2,5 milyon ton bugday üretimi yapiliyor.

“Üç milyon tonu rahatlikla geçebilecegimizi gösteriyor”

Konya’nin geçtigimiz kis sezonunun bereketli geçtigini ve kiraç alanlara büyük katki sagladigini ifade eden Meram Ziraat Odasi Baskani Murat Yagiz, “Bulundugumuz alan tamamen kiraç tarimdan olusan bir bölge. Önceki yillara göre bu yil beklentimiz hububatta çok yüksek. Ancak Nisan ayinda yagmayan yagislarla beklentilerimiz, yagacak yagislara baglandi. Eger bu hafta içerisinde, Mayis ayinin 20’sine kadar düsecek yagis miktari genel anlamda yagisla beraber insallah önceki yillarin rekorunu kiracak bir seviyede gözüküyor. Konya genelinde bu var, ancak tarim tamamen günübirlik degisen etkenlere bagli. Bunun için de hava, rüzgar, yagis etkili oluyor. Insallah umudumuz Allah’tan bugünlerde bir yagisin düsmesini bekliyoruz. Su anda sahadan aldigimiz bilgiler dogrultusunda bir hafta içerisinde iyi bir yagisla önceki yillara göre üretimimizi arttiracagini en azindan iki yil önceki üretim miktari olan 3 milyon tonlari rahatlikla geçebilecegimizi gösteriyor. Umudumuz yagislarin bir an önce gelmesi” seklinde konustu.



"Hububat ekiminden üreticinin kopmasini engellememiz lazim"

Yükselen gübre fiyatlariyla bazi çiftçilerin gübre kullanmadigini, bu durumun da ürünlerdeki rekolte ve kaliteye zarari oldugunu aktaran Baskan Yagiz, “Kisin çok sert geçmesinden dolayi gübre atamadik. Yagis, hava soguklugunun sicak ve sogugun özellikle Nisan aylarinda dengeyi saglayamamasiyla beraber arazide de gübre atamamaktan kaynaklanan sikintilar var. Kardeslemenin gerçeklesmedigi, sahada en büyük sikayetler bunlar. Bir de açiklanacak fiyatlar, hububat alim fiyatlari bir an önce açiklanirsa, hububat ekiminden üreticinin üretimden kopmasini engellememiz lazim. Açiklanacak olan fiyat hububatta çiftçiyi tutacak sekilde açiklanirsa, bu da gelecek yillar için, Tarim Bakanligimizin da son 5 yildir Ar-Ge çalismalari, kurakliga dayanikli daha çok verim veren çesitlerle çalismalari devam ediyor, tohum desteginin üreticiye yansimasi durumunda ileriki yillarda da hububattan kopmayiz. Ithalatçi ülke konumundan çikar, ihracatçi konumuna gireriz insallah” diye konustu.

Kaynak: İHA