Iran'da Artan Gida Fiyatlarina Karsi Protesto Açiklamasi 22 Kisi Tutuklandi

Iran’in birçok eyaletinde artan gida fiyatlarini protesto etmek için sokaga inen göstericiler arasinda bulunan 22 kisi tutuklandi.

Iran’in güneyindeki birçok eyalette gida fiyatlarindaki pahalilik nedeniyle gösteriler düzenlendi.

Huzistan, Luristan, Çaharmahal ve Bahtiyari ile Kohgiluye ve Buyer Ahmed eyaletlerindeki protestolarda göstericiler, emniyet güçleriyle çatisti. Huzistan eyaletinin Andimesk kentinde 15, Kohgiluye ve Buyer Ahmed eyaletinin Yasuc kentindeki gösterilerde ise 7 gösterici tutuklandi. Andimesk kentinde yaklasik 200 kisinin katildigi gösteriler sirasinda 1 itfaiyecinin de yaralandigi ögrenildi.

Huzistan eyaletindeki protestolarda bazi marketleri yagmalayan göstericiler, Iran Devrim Muhafizlari Ordusu’na bagli Besic Teskilati’na ait bir camiyi de atese verdi. Yollari kapatarak lastikleri ve agaçlari yakan protestocular, hükümetin temel gida malzemeleri için sundugu sübvansiyonlari kaldirmasina tepki göstererek, fiyat artislarinin geri alinmasi istedi.

Iran’da hükümetin gida malzemeleri için sundugu sübvansiyonu kaldirmasi temel gida ürünlerinde fiyatlarin artmasina neden oldu. Gida ürünlerine yüzde 30 oraninda yapilan zamlar sonrasi hükümet un, yag, makarna, seker ve bugday disinda hiçbir gida malzemesinde fiyat artisina gidilmeyecegini açiklamisti.
Kaynak: İHA