Baskan Erdem Iklim Krizi Için Çagrida Bulundu

Eskisehir’de düzenlenen “Sürdürülebilir Enerji ve Iklim Eylem Plani Belediyeler Bulusmasi”nin ikinci oturumunda konusan Nilüfer Belediye Baskani Turgay Erdem, iklim kriziyle topyekün mücadele edilmesi gerektigini ifade etti. Iklim degisikliginin en büyük suçlusunun insan oldugunu belirten Baskan Erdem, “Hepimiz gelecek nesillere karsi sorumluyuz” diyerek herkesi bu konuda adim atmaya çagirdi.

Baskan Erdem Iklim Krizi Için Çagrida Bulundu
Ilki Izmir’de gerçeklestirilen “Sürdürülebilir Enerji ve Iklim Eylem Plani Belediyeler Bulusmasi”nin ikinci oturumu Eskisehir Tepebasi Belediyesi ev sahipliginde gerçeklesti. Dünyanin gelecegini tehdit eden iklim krizine karsi yerel yönetimler düzeyinde yapilmasi gerekenlerin ele alindigi zirveye katilan belediye baskanlari, hayata geçirdikleri projeler ve hedeflerini paylasti. Tepebasi Belediyesi Zübeyde Hanim Kültür Merkezi’nde genis katilimla gerçeklesen toplantiya CHP Eskisehir Milletvekili Jale Nur Süllü, CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Sevkin, Nilüfer Belediye Baskani Turgay Erdem, Tepebasi Belediye Baskani Ahmet Ataç, Seyhan, Karsiyaka, Bodrum Belediye baskanlari da katildi.

Bulusmada belediye baskanlari ve özel sektörden ilgili kurum temsilcileri, gerçeklestirdikleri ve yil boyunca uygulayacaklari proje ile çalismalari paylasti.

Nilüfer Belediye Baskani Turgay Erdem de, 2022 yilini “Iklim Yili” ilan ettiklerine dikkat çekerek Nilüfer Belediyesi’nin hedef ve projelerini anlatti. “Iklim dostu kent planlama ve tasarim” baslikli panelde konusan Baskan Turgay Erdem, doganin kiymetinin bilinmedigini ve tahrip edildigini vurguladi. Erdem, “Simdi ani iklim olaylari, görmeye aliskin olmadigimiz hortumlar, firtinalar, asiri yagis ile sel felaketleri ve asiri sicaklarla karsi karsiyayiz. Kuraklik, tarimsal üretimin sagliksiz hale gelisi ve yaklasan bir gida krizi gibi birbirine bagli, zincirleme gelisecek pek çok sorun kapimizda. Bu doganin suçu degil, Birlesmis Milletler’in konuyla ilgili raporuna göre iklim degisikliginin tek suçlusu insan. Hepimiz ayni havayi soluyoruz, ayni topraktan besleniyoruz, ayni suyla yasama baglaniyoruz. Hepimiz dogaya karsi ve gelecek nesillere karsi sorumluyuz” dedi.

Toplumda iklim krizi konusunda farkindalik olusturmak ve kurumsal bir yol haritasi çizmek üzere, Nilüfer’de 2022 yilini “Iklim Yili” ilan ettiklerini anlatan Baskan Erdem, “Nilüfer Belediyesi, Iklim Degisikligine Uyuma Yönelik Baskanlar Sözlesmesi’ni imzalayan ilk belediyelerden biridir. Bu çerçevede kentteki karbondioksit salimini azaltmaya yönelik çalismalar yaptik ve 2030 yilina kadar bu orani yüzde 40 azaltmayi taahhüt ettik. Kentteki tüm paydaslarimizi dahil ederek bir çalistay düzenledik ve ardindan “Nilüfer Sürdürülebilir Enerji ve Iklim Uyum Eylem Plani”ni hazirladik. Bu plan; yenilenebilir enerji, ulasim, tarim, biyoçesitlilik, su yönetimi gibi birçok konuda iklim degisikliginin olumsuz etkilerini azaltmak için çesitli faaliyetleri içeriyor. Kamu binalarinda alternatif enerji kaynaklarinin kullanilmasina yönelik çalismalar baslattik. Yapilacak çok sey var. Bu konu sadece yerel yönetimlerin çabasiyla çözülecek bir konu da degil. Topyekün bir mücadele gerekiyor” diye konustu.

Zirveye ev sahipligi yapan Eskisehir Tepebasi Belediye Baskani Ahmet Ataç da, insanligin hayati kolaylastiran çalismalara yönelirken dünya ve çevreyi tahrip ettigini ifade etti.

Merkezi hükümetin bu konudaki duyarsizligina isaret eden Ataç, “Bizler CHP’li belediyeler olarak bu konuda gereken çalismalara yillardir önem veriyoruz. Iklim degisikligiyle mücadele için bir dayanisma agi olusturduk. Biz insan ve çevre odakli çalisiyoruz. Baskanlar Sözlesmesi’ne imza attik, Iklim Eylem Plani’ni hazirladik. Dünya ve çevreyi korumak elimizde. Gelecek nesillere yasanabilir bir dünya birakmaliyiz” diyerek herkesi bu konuda sorumluluk almaya çagirdi.

Açilista konusan CHP Eskisehir Milletvekili Jale Nur Süllü ile CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Sevkin de iklim kriziyle mücadelenin aciliyetine dikkat çekerek bu konuda duyarli çalismalara imza atan belediye baskanlarina tesekkür ettiler.

Panelde Karsiyaka, Bodrum, Seyhan Belediye Baskanlari ile akademisyenler ve alaninda uzman kisiler de çalismalarini, öneri ve deneyimlerini katilimcilarla paylasti.
Kaynak: İHA