Baskan Büyükkiliç Avrupali Bilim Insanlari Ile Bulustu

Kayseri Büyüksehir Belediye Baskani Dr. Memduh Büyükkiliç, Kültepe-Kanis Karum ile ilgili iki ayri proje için Avrupa’dan kente gelen misafirleri agirladi. Baskan Büyükkiliç, özel önem verdigi Kültepe-Kanus Karum eserleri ile ilgili 2 ayri proje yürütülecek olmasinin önemine isaret etti.

Baskan Büyükkiliç Avrupali Bilim Insanlari Ile Bulustu
Büyüksehir Belediyesi’nin destekledigi Kültepe-Kanis Karum Höyügü’nde yapilan kazi çalismalarindaki süreci yakindan takip eden Büyüksehir Belediye Baskani Dr. Memduh Büyükkiliç, Kazi Heyeti Baskani Prof. Dr. Fikri Kulakoglu ve beraberindeki bilim insanlari ve arkeologlar Roberto Valenti, Fabio Francesconi, Karpagam Chelliah, Caria Diramte, Christos Georgiadis, George Mantakas, Diana Kasmetska, Prof.Dr. Diana Gergova’yi makaminda agirladi. Ziyarette, Tarihçi-Yazar Halit Erkiletlioglu da hazir bulundu. Ziyarette, Kültepe-Kanis Karum’da yürütülecek ’Kayseri Müzesi’ndeki Eski Kanis Eserlerinin Restorasyonu ve Tanitimi Için Sürdürülebilir Türk-Italyan ve Yunan Ortak Projesi’ ile ’Eski Kanis Kültürel Mirasi ve Kültepe Kazilari’nin 70 Yillik Hikayesinin Dijitalizasyonu için Sürdürülebilir Türk-Bulgar Ortak Projesi’ konulari ele alindi. Baskan Büyükkiliç, “Zenginlikler sehri Kayseri’mizi insanligin paylasimina, ögrenmesine, tarihimizin derinliklilerine yönelimi sagladiginiz için her birinize ayri ayri tesekkür ediyorum” dedi.

Kayseri’nin yer altindaki kültürel birikiminin önemini dile getiren Büyükkiliç, kentin degisik yerlerindeki bu zenginlikleri insana sunmayi, onlarla paylasmayi çok önemsediklerini ifade etti.

Baskan Büyükkiliç, Kültepe-Kanis Kurum diye bilinen ve Anadolu’da en büyük ticaretin merkezi olarak taninan bölgede yürütülen kazilarin, 6 bin yillik geçmisiyle ticaretteki basariyi ortaya koydugunu söyleyerek, sunlari kaydetti;

“Ayni zamanda Ipekyolu üzerindeyiz. Bunun da bilincindeyiz. Dolayisiyla o da bizim için zenginlikler olusturuyor. Kayseri’nin merkezine Cumhuriyet Meydani’nda söyle etrafiniza baktiginizda adeta açik hava müzesinde kendinizi hissediyorsunuz. Bu açidan da Kayseri’yi biz çok önemsiyoruz. Çalismalarin esas olusturmasi için belki görevlerimizin arasinda olmamasina ragmen isbirligini hayata geçiriyoruz. Çikarilan fosiller dâhil 6 yerde kazi çalismasi mevcut.”

Kayseri’de 6 bin yillik tarihi ve ticari geçmisi sebebiyle, medeniyetlerin getirdigi birçok zenginlik oldugunu söyleyen Büyükkiliç, uluslararasi turizmde Kayseri’nin önde oldugunu ifade etti.

Büyükkiliç, Incesu Örensehir bölgesinde gün yüzüne çikarilan ve Roma Bizans dönemine ait mozaikleri de hatirlatarak, “Kapadokya’nin da geçmiste baskentligini yapmis olan bir sehirdeyiz. Erciyes dagi sehrimize ayri bir zenginlik kazandiriyor. Erciyes dagindaki kayak merkezimiz, uluslararasi standartta, turizm için çok büyük önem arz ediyor. Geçen hafta yagan kar halen mevcut, bembeyaz. Medeniyetlerin getirdigi zenginligin ürünü olarak da gastronomi ayrica bizim için özel önem arz etmekte. Onu da yine sehrimiz için büyük bir kazanim olarak görmekteyiz. Degisik medeniyetlerin tatlari su anda UNESCO’nun da listelerinde yer alacak sekliyle sehrimize büyük bir zenginlik katmaktadir” ifadelerini kullandi.

Ayrica Koramaz Vadisi’nin, UNESCO’nun miras listesinde mevcut olmak üzere Kayseri’ye ayri bir zenginlik kattigini belirten Baskan Büyükkiliç, bu konuda da önemli çalismalar sürdürdüklerini dile getirdi. Görüsmenin sonunda Prof. Dr. Kulakoglu ve beraberindeki yabanci misafirler desteklerinden dolayi Baskan Büyükkiliç’a tesekkürlerini ilettiler.
Kaynak: İHA