Gazi Üniversitesi, Akilli Sebekeler Ulusal Çalistayi'na Ev Sahipligi Yapti

Gazi Üniversitesi, Nisantasi Üniversitesi ve Elektrik Mühendisleri Odasi Ankara Subesi is birligiyle düzenlenen Akilli Sebekeler Ulusal Çalistayi Gazi Üniversitesinin ev sahipliginde gerçeklestirildi.

Akilli Sebekeler Ulusal Çalistayi, Gazi Üniversitesi’nin ev sahipliginde gerçeklestirildi.

Gazi Üniversitesi, Nisantasi Üniversitesi ve Elektrik Mühendisleri Odasi Ankara Subesi is birligiyle düzenlenen çalistaya Gazi Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Ramazan Bayindir ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardimcisi Abdullah Tancan katildi.

Çalistayda enerji üreticileri, dagiticilari ve denetleyicileri, politika gelistiricileri, sektör -kurum-üniversite temsilcilerini bir araya gelecek. Bu alanda yapilan çalismalar ve ilerlemeler paylasilacak. Akilli sebekelerdeki gelismeler, arastirma ve uygulamalar degerlendirilecek. Ayni zamanda çalistayda Türkiye’de gerçeklesen gelismeler degerlendirilecek.

“Üniversitemiz enerji alaninda konusunda ülkemiz bilimine en çok katki saglayan üniversite konumuna ulasmistir”

Akilli sebekelerin öneminin yüksek oldugunu ve Gazi Üniversitesi’nin bu alanin gelismesi konusunda önemli bir rol üstlendigini söyleyen Gazi Üniversitesi Rektör Yardimcisi Ramazan Bayindir, “Akilli sebekeler alaninda yürütülen bilimsel çalisma istatistiklerini inceledigimizde, Üniversitemizin basarisi göz doldurmaktadir. Örnegin, farkli akademik disiplinler için en kapsamli veri tabanlarindan olan Web of Science verilerine göre akilli sebekeler alanindaki 697 bilimsel yayindan 95’inin, yine günümüzün çok popüler ve son derece önemli alanlarindan biri olan Yenilenebilir Enerji alaninda 6020 bilimsel yayinin 439’unun üniversitemiz adresli oldugunu görmekte ve bu sonuçlarla gurur duymaktayiz. Nitelikli arastirmacilarimiz sayesinde üniversitemiz akilli sebekeler ve yenilenebilir enerji alaninda konusunda ülkemiz bilimine en çok katki saglayan üniversite konumuna ulasmistir” ifadelerini kullandi.

Çalistayin bu alana önemli bir yol kat etmesine yardimci olacaginin altini çizen Ramazan Bayindir, “Ülkemizde enerji maliyetlerinin ve talebin hizla arttigi, arz-talep dengesinin planlanmasinin giderek zorlastigi günümüzde, bu çalistayin yeni is birlikleri ve çalismalar yol açacagina inaniyorum. Bu çalistayin sonuç raporunda çözüm önerileri sunarak buradaki süreçlere ve akilli sebekeler ile ilgili ülkemizde yapilan çalismalara katki saglayacaktir” dedi.

“Enerji sektörünün dijitallesmesi büyümeye katkida bulunacak”

Bakanlik olarak sektörü dijitallesme ve yapay zeka gibi teknolojinin sagladigi yeni imkanlari en iyi sekilde kullanarak Türkiye’yi gelecegin enerji dünyasina hazirlamayi hedeflediklerini söyleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi Bakan Yardimcisi Abdullah Tancan, “Daha 5-10 yil öncesine kadar enerji kaynaklarimizin güvenilir, düsük maliyetli ve kesintisiz olmasini istiyorduk. Bugün ise yine güvenilir ayni seyleri fakat ayni zamanda yesil olmasini istiyoruz. Bu yeni gelen terminoloji esasen çagimizin da en büyük sorunu olan küresel isinma ile ortaya çikan iklim degisikligine karsi atilan en önemli adimlardan bir tanesidir. Yesil enerjiye geçis güzel bir çözüm olmakla birlikte kendisi ile birlikte birtakim zorluklari da getiriyor. Iste tam burada dijitallesme bize burada çok büyük bir kolaylik firsati saglamakta. Enerji sektörünün dijitallesmesi büyümeye katkida bulunacak, Türkiye’nin dünyadaki rekabet gücünü arttirirken ürün ve hizmetler için yeni küresel pazarlar açilmasina da yardimci olacaktir. Bu minvalde üretilen enerjinin üretim noktasindan nihai tüketiciye ulasincaya kadar geçen süreci yöneten dagitim sistemi ile akilli sebekler kavramina deginmek gerekirse çevresel sürdürülebilirligi ve enerji kaynaklarinin verimli bir sekilde degerlendirilmesini dikkate alarak ekonomik büyüme için gerekli olan düsük maliyetli elektrik enerjisini yerli kaynaklardan karsilayip yenilebilir enerji üretimini de azamiye çikartarak karbon ayak izini asgari seviyeye düsürmek amaciyla 2020 yili ve sonrasinda akilli sebeke yatirimlari ile elektrik iletimi ve dagitimlarini en uygun sekilde yöneterek katilimci, rekabetçi ve düsük maliyetli bir elektrik piyasasi ile ülke refahina en büyük katkiyi saglamak amaciyla Enerji Piyasasi Düzenleme Kurumu tarafindan kabul edilen Türkiye Akilli Sebekesi 2023 Vizyon ve Strateji Belirleme Ar-Ge Projesi Nisan 2018 döneminde bitirilerek sonuç raporu EPDK’ya sunulmustur. Iste bu noktada bakanlik olarak Ar-Ge faaliyetlerine büyük önem verdigimizi bir kez daha bu vesile ile vurgulamak ve hatirlatmak istiyorum” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA