Baskent Barajlarinda Toplam Doluluk Orani Yüzde 41'I Geçti

ASKI Genel Müdürü Erdogan Öztürk, 9 Mayis 2022 tarihi itibariyla Baskent’in çevresinde bulunan ve kente içme suyu saglayan 7 barajdaki toplam doluluk oraninin yüzde 41.87 oldugunu açikladi. Baskentlilere su tasarrufu çagrisini yineleyen Öztürk, “Geçen yila göre 136 milyon 148 bin metreküp fazla su hacmimiz var ancak rehavete kapilmadan suyu tasarruflu kullanmaliyiz” dedi.

Baskent Barajlarinda Toplam Doluluk Orani Yüzde 41'I Geçti
Tüm dünyayi etkisi altina alan küresel kuraklik Baskent Ankara’yi besleyen barajlari da etkilemeye devam ediyor.

ASKI Genel Müdürü Erdogan Öztürk, Ankara’ya içme ve kullanma suyu saglayan barajlarin 9 Mayis 2022 tarihi itibariyla toplam doluluk oraninin yüzde 41.87, aktif doluluk oraninin ise yüzde 29.79 oldugunu açikladi.

Öztürk ayrica Baskentlilere seslenerek suyu bilinçli kullanmalari ve tasarruf yapmalari çagrisini yineledi.

Öztürk: “Geçen yila göre 136 milyon 148 bin metreküp fazla su hacmimiz var”

Su Aritma Dairesi Baskani Nuri Kali ile Kurtbogazi Baraji’nda incelemelerde bulunan ASKI Genel Müdürü Erdogan Öztürk, barajlardaki doluluk oranina iliskin önemli bilgiler verdi:

“Ankara’ya içme suyu saglayan barajlarimizin toplam hacmi 1 milyar 584 milyon 13 bin metreküp kadar. 9 Mayis 2022 tarihi itibariyla baktigimizda barajlarda yaklasik yüzde 41’i geçen bir doluluk orani var ancak aktif doluluk oranimiza baktigimizda ise yüzde 29 mertebelerinde oldugunu görüyoruz. Geçen yil 527 milyon 258 bin metreküp olan barajlardaki su hacmimiz bugün 663 milyon 406 bin metreküpe ulasmis durumda. Yani bu ne anlama geliyor? Geçen yila göre 136 milyon 148 bin metreküp fazla su hacmimiz var barajlarda.”

Su tasarrufu uyarisi

Kente verilen toplam su miktarinin ise 1 milyon 400 bin metreküp civarinda seyrettigine ancak rehavete kapilmadan suyun tasarruflu kullanilmasi gerektigine dikkat çeken Öztürk, söyle konustu:

“Dolayisiyla bu oran ciddi bir rakam oldugu için su hacmindeki 136 milyon metreküplük artis bizleri asla rahatliga itmemeli. Suyumuzun her bir damlasi çok kiymetli. Su tasarrufu konusunda bugüne kadar gösterdigimiz dikkati göstermeye devam edecegiz. Tasarruf konusunda maksimum gayreti göstermemiz gerekiyor. Lütfen suyumuzu tüketirken her zamankinden daha özenli olalim.”

Öztürk ayrica su tasarrufu konusunda vatandaslari bilinçlendirmek için STK’ler, Ankara Kent Konseyi, Meslek Odalari ve Mahalle muhtarlariyla ortak çalismalar yürüttüklerini de söyledi.



11 baraj Ankara’ya su sagliyor

Baskent’in içme suyu Çamlidere, Kurtbogazi, Kesikköprü, Egrekkaya, Peçenek, Türkserefli, Uludere, Akyar, Çubuk 2, Kavsakkaya ve Elmadag Kargali Baraji’ndan saglaniyor.

2 milyon 499 bin 544 abonesi bulunan ASKI Genel Müdürlügü, barajlardaki su miktarini dijital sensörler araciligiyla anlik takip ederek resmi internet sitesinde düzenli olarak halka açiklamaya devam ediyor. Azami su hacmi 92 milyon 53 bin metreküp olan olan Kurtbogazi Baraji ise Bahtili, Mera, Kinik, Pazar, Uzunöz, Bostan, Kayicik, Batak, Igmir, Kirazli, Enegim ve Karaboya dereleri ile besleniyor.
Kaynak: İHA