5 Yildizli Otellere Komsu Denize Sifir Çardaklarda Yikim Sessizligi

Antalya’nin Aksu ilçesinde 5 yildizli otellere komsu, birinci derece sit alani içerisinde yer alip caretta carettalarin üreme alanlarini etkiledigi gerekçesiyle kaldirilmasina karar verilen çardaklarin oldugu alan, terk edilmis görüntüsüyle dikkat çekiyor. Geçmis sezonlarin ayni döneminde dolan çardaklarda bu yil sessizlik hakim.

5 Yildizli Otellere Komsu Denize Sifir Çardaklarda Yikim Sessizligi
Geçtigimiz Mart ayinda Resmi Gazetede yayimlanan Cumhurbaskanligi kararnamesiyle ’deniz kaplumbagalari üreme alani’ olarak ilan edilen Kumköy Sahili’ndeki 700’e yakin çardagin bulundugu alanda sessizlik hakim. Son olarak 1,2 kilometre uzunlugundaki sahilde caretta caretta üreme alani oldugu göz önünde bulundurularak çardaklarin bu dogal yapiya zarar verdigi sikâyetleri üzerine Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi, harekete geçmis, kurulan çardaklarin kaldirilmasina iliskin Aksu Belediyesi’ne yazi göndermisti. Bölge için belediyeden yikim karari çikarken, tarih konusunda da ertelenmeler yasanmisti.

Bombos kaldi

Yaz sezonu öncesinde ise bölgede sessizlik hakim oldu. Geçen sezonlarin ayni dönemlerinde vatandaslarin göç ettigi çardaklar, yikim kararinin ardindan bu yil bombos kaldi. Buna sebep olarak da alinan yikim karari ve bölge sakinlerinin yaz sezonunu ötelemesi görülüyor.

“Çardaklari geri çektik”

Kumköy Koruma Gelistirme ve Yasatma Dernegi tarafindan sahilde caretta carettalarin yuvalama alanlarina çardak kurulmamasina iliskin uyari levhalari asildi. Mevcutta alana zarar potansiyeli tasiyan çardaklar da kaldirilarak uzak kesimlere tasindi. Dernek Baskani Abdullah Kaya, deniz kaplumbagalarinin zarar görmemesi için böyle bir çalisma içerisine girdiklerini söyledi.

Bölge halkini bilinçlendirdiklerini ifade eden Kaya, “Caretta carettalara en çok zarari basibos köpekler veriyordu. Köpekler yumurtalari kumdan çikartip yiyorlardi. Su anda tam popülasyonunun artacagi dönem. Birçok basibos köpegi bölgeden aldirttik. Yine yumurtlama alanina yakin çardaklarin bir çogu geri çekildi. Kalan çardaklar da en kisa zamanda geriye çekilecek” dedi.



“Büyüklerimiz müsaade ederse planli ve programli tasinmak istiyoruz”

Geçmis sezonlarda bu dönem vatandaslarin çardaklara yerlestigini belirten Kaya, bu yil ise alinan yikim kararindan dolayi belirsizlik oldugu ve sezonu ötelemek zorunda kaldiklarini aktardi. Kaya, “Saglikli bir ortamda yasamak istiyorsak, dogaya da sahip çikmamiz gerekiyor. Eger büyüklerimizi müsaade ederse, bu sene yaz sezonunu biraz daha öteleyip planli ve programli bir sekilde buraya tasinmak istiyoruz. Yikim kararinin ucu açik sekilde. Herhangi bir tarih yok yikim için. Belirsizlik olunca bazi vatandaslar da tedirginlik oldu” diye konustu.

Kaynak: İHA