Türk Dünyasinin Geleneksel Sanatlari Vitrine Çikti

Bursa Büyüksehir Belediyesi’nin destekleri ve Kültür ve Turizm Bakanligi’nin katkilariyla Bursa Kent Konseyi tarafindan organize edilen ve bu yil ‘Türk Dünyasi’ temasiyla düzenlenen 5. Bursa Geleneksel El Sanatlari Festivali, Türk dünyasinin geleneksel sanatlarini Bursa’da bulusturdu.

Türk Dünyasinin Geleneksel Sanatlari Vitrine Çikti
Bursa’nin 2022 Türk Dünyasi Kültür Baskenti seçilmesi sebebiyle, bu yil besincisi düzenlenen Geleneksel El Sanatlari Festivali, ‘Türk Dünyasi’ temasiyla yapildi. Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki festivale; Adiyaman, Aksaray, Ankara, Aydin, Balikesir, Bayburt, Bilecik, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Düzce, Edirne, Eskisehir, Gaziantep, Içel, Istanbul, Kahramanmaras, Manisa, Mugla, Nevsehir, Sivas, Sanliurfa, Yalova ve Zonguldak ile Azerbaycan, Kirgizistan, Kazakistan, Özbekistan, Tataristan, Macaristan ve Bosna-Hersek’ten 80 sanat dalinda 112 sanatçi eseriyle katildi.

Mehter takiminin gösterisiyle baslayan festivalin açilis töreninde; Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Kültür ve Turizm Bakanligi Arastirma ve Egitim Genel Müdürlügü Halk Kültürü Daire Baskani Serkan Emir Erkmen, Bursa Kent Konseyi Baskani Sevket Orhan, Il Kültür ve Turizm Müdürü Kamil Özer ve BEBKA Genel Sekreteri Zeki Durak ile çok sayida davetli yer aldi.

Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, festivalin açilisinda yaptigi konusmada, Bursa’nin ‘tarihi ile büyüleyici bir yer olmasinin yaninda’ sehir kimligini olusturan kültürel degerlerinin sanat dünyasina ilmek ilmek islendigi bir bölge oldugunu söyledi.

Bursa’nin sanayisiyle, kültürel ve sosyal hayati ile öne çikmayi basarabilen, farkli etkinliklerle sosyokültürel hayatini sürekli zenginlestiren bir sehir oldugunu ifade eden Baskan Aktas, “Bursa Büyüksehir Belediyesi olarak her projede kültürel ve sanatsal degerlerimizi sadece Türk milletine degil tüm dünyaya birakilacak mirasimiz olarak görüyor ve gözetiyoruz. Yöresel sanat dallarimizi genç nesillere aktarma projelerimizde, tarihi ve kültürü ile bütünlesen programlara imza atiyoruz. Bursa Kent Konseyi tarafindan bu yil besincisi düzenlenen festivalimizde de 7 ülkeden 112 sanatçi eserlerini sergileme imkani bulacak. 80 stantta 22’si yurt disindan olmak üzere 112 ustamiz atölye çalismalari ve gösterilerle insallah unutulmayacak bir festivali yasatacaklar. Ayrica 80 farkli sanat dalindan 2000’in üzerinde eser de sanatseverlerle bulusmus olacak. Bunlar bizim gelecegimiz, bunlar bizim her seyimiz” dedi.

TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev de geleneksel sanatlarin ‘kültürün nesilden nesile aktarilmasinda’ büyük rolü bulundugunu hatirlatti. Geleneksel sanatlari yasatmaya ve tanitmaya çalisan ustalarin eserlerinin bu festivalde sergilenecegini dile getiren Raev, TÜRKSOY olarak da bu degerlerin gelecege aktarilmasi noktasinda çaba harcadiklarini kaydetti.

Bursa Kent Konseyi Baskani Sevket Orhan da kültür ve sanatini kaybetmis toplumlarin bitmeye mahkum oldugunu belirterek, “Sanatçilarimizi her zaman oldugu gibi bas taci yapiyoruz, yapmaya da devam edecegiz. Sanatçilarimiz oldugu sürece ülkemiz her zaman ayakta kalacaktir. Buna inaniyorum” diye konustu.

Kültür ve Turizm Bakanligi Arastirma ve Egitim Genel Müdürlügü Halk Kültürü Daire Baskani Serkan Emir Erkmen ise, geleneksel sanatlarin yasatilmasi ve gelecege aktarilmasi yönündeki çalismalara Bakanlik olarak son derece önem verdiklerinin altini çizdi.

Açilis kurdelesinin kesilmesinin ardindan Baskan Aktas ve protokol üyeleri, stantlari gezerek, geleneksel el sanatlarini yakindan inceledi.
Kaynak: İHA