(Özel) Op. Dr. Gültekin Hos Açiklamasi 'Organ Naklinde Dünyada Hak Ettigimiz Basariya Kavustuk'

Organ nakli ve bagisi konusunda bilgi veren Istanbul (Kuzey Marmara) Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlu Hekimi Op. Dr. Gültekin Hos, “Organ naklinde dünyada hak ettigimiz basariya kavustuk. Organ bagisinda ayni basariyi tekrarlamak istiyoruz. Saglikçilar, hastalari bir nefes daha alsin diye çalisir. Ölümü kesinlesen bir naas, ölümü bekleyen bebek veya çocuk 8-9 kisiye hayat oluyor. Toplumsal farkindaligi arttirmamiz gerekiyor” dedi.

(Özel) Op. Dr. Gültekin Hos Açiklamasi 'Organ Naklinde Dünyada Hak Ettigimiz Basariya Kavustuk'
Pandemi nedeniyle organ bagis oranlarinin düstügü ifade edilirken, uzmanlar vatandaslarin organ bagisi ve organ nakli konusunda bilinçlendirilmesinin önemine dikkat çekiyor. Sisli Hamidiye Etfal Egitim ve Arastirma Hastanesi’nde görev yapan Istanbul (Kuzey Marmara) Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlu Hekimi Op. Dr. Gültekin Hos, Istanbul Egitim ve Arastirma Hastanesi Bashekimi Doç. Dr. Mehmet Toptas, Istanbul Egitim ve Arastirma Hastanesi Doku ve Organ Nakil Koordinatörü Dr. Cem Kahraman da organ nakli ve bagisi konusuna iliskin bilgi verdi.

“Organ nakliyle ilgili çalismalari hizlandirmamiz lazim”

Organ nakli konusunda Türkiye’nin çok önemli bir mesafe kat ettigini ifade eden Istanbul Egitim ve Arastirma Hastanesi Bashekimi Doç. Dr. Mehmet Toptas, hastanelerinde de önemli çalismalar gerçeklestirildigine dikkat çekti. Doç. Dr. Toptas, “Saglik Bakanligi’nin organ bagisiyla ilgili kurdugu mükemmel bir sistem var, insanlari zengin, fakir, dil, din, irk ayrimi yapmadan olusturdugu hakikaten çok güzel bir sistem var. O sistem çok iyi isliyor. Özellikle böbrek nakli bekleyen hastalarin sayisinin yüksek olmasinin sebebi bu hastalari diyalizle yasatabilmemiz fakat diger hastalarimizin sayilarinin az olmasinin sebebi de yeterince organ bulamayip hastalari kaybetmemiz. Eger bu hastalara yeterince donör bulabilirsek sayilarimiz hizlica düsecektir. Organ nakliyle ilgili donör bulmayla ilgili sorunlarimiz hala devam ediyor. Özellikle pandeminin gölgesinden kurtuldugumuz bu günlerde tekrar organ naklini gündeme getirip organ nakliyle ilgili çalismalari hizlandirmamiz lazim. Biz de hastane olarak bunlarla ilgili olarak çalismalarimizi hizlandirdik, sonuç da almaya basladik” dedi.



“Organ naklinde dünyada hak ettigimiz basariya kavustuk”

Tüm saglik çalisanlarinin vatandaslarin saglikla hayatlarina devam edebilmeleri için özveriyle çalistiklarina dikkat çeken Sisli Hamidiye Etfal Egitim ve Arastirma Hastanesi’nde görev yapan Istanbul (Kuzey Marmara) Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlu Hekimi Op. Dr. Gültekin Hos, “Organ naklinde dünyada hak ettigimiz basariya kavustuk. Organ bagisinda ayni basariyi tekrarlamak istiyoruz. Özellikle sunu belirtmek istiyoruz, bütün hekimlerimiz, hemsirelerimiz hastalari bir nefes daha alsin diye çalisiyor. Yasarken insanlarin en iyi tedavisini almasi için bütün yogun bakim profesyonellerimiz elinden geleni yaparlar ama beyin ölümünden sonra organ bekleyen 8-9 hayata organ gider. Ulusal bekleme listemizde 25 bin ila 30 bin arasi farkli organlar olmak üzere insanlar var. Bunlarin arasinda çocuklarimiz, gençlerimiz var. Biz bu bagislanabilecek organlari bir taraftan bagislamayip toprak ederken onlari bekleyen insanlarimizi kaybedebiliyoruz. Toplumsal farkindaligi arttirmamiz gerekiyor. Kendiniz karaciger bekleseniz ve ölüme haftalariniz, günleriniz kalsa, çocugunuz kalp beklese ve ölüme günleriniz kalsa siz bir yerlerde birileri ölmüs bir yakininin organlarini bagislasin ister misiniz?” seklinde konustu.



“Birileri annesiz, babasiz kalmasin ya da evlatlarimiz ölmesin diye çabamiz”

Vatandaslarin bu konuda bilinçli davranmasinin büyük önem tasidigina dikkat çeken Istanbul Egitim ve Arastirma Hastanesi Doku ve Organ Nakil Koordinatörü Dr. Cem Kahraman söyle konustu: “Eger hastanemizde, yogun bakimimizda bir beyin ölümü gerçeklesirse biz devreye giriyoruz. Organin en optimum sartlarda, en ihtiyaç duyan hastamiza takilmasi için tüm süreçleri yönetiyoruz. Amacimiz, özellikle böbrek nakli bekleyen çocuklarimizin, diyalize girdikleri sürede kaybettikleri vakitleri okula, egitime ayiramadiklari vakitleri, arkadaslarindan zaman olarak geri kaldiklari vakitleri onlara verebilmek. Tüm hedefimiz, motivasyonumuz bekleme listelerinde her geçen gün artan çocuklarimizin insanlarimizin bizim vatandaslarimizin o bekleme listelerinden artik saglikli bir sekilde nakil olarak çikmalarini saglamak. Organlarimizin topraga karismasindansa birileri kurtarabilelim, yasatalim. Birileri annesiz, babasiz kalmasin ya da bizim insanlarimizin evlatlari ölmesin diye çabamiz”
Kaynak: İHA