Liseli Bilim Insanlari Projelerini Sundu

Etimesgut Sehit Salih Helvaci Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ögrencileri, Bilim Senligi’nde projelerini sergilediler.

Liseli Bilim Insanlari Projelerini Sundu
Etimesgut Sehit Salih Helvaci Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ögrencileri gerçeklestirdikleri Bilim Senligi’nde farkli proje ve deneyleri ziyaretçilerle paylastilar. Ögrencilerin projelerini tek tek inceleyen biyoloji ögretmeni Sibel Uçak, “Bilim fuarlari ögrencilerin daha iyi ögrenmesi, arastirmasi ve merak etmesi için çok iyi bir ögrenim yöntemidir. Ayrica bu sayede gençler bilimin önemini kavrayip, teorik bilginin gerçek hayata isleyisini ögrenirler. Bu fuarlar hayal gücünün birlestigi fuarlardir. Egitim kurumlarinin genel amaci bu amaca hizmet etmektir. Biz de her sene TÜBITAK’in katkilariyla okulumuzda bu güzel fuara ev sahipligi yapiyoruz. 22 projeyle bugün yine katildik. Gayet güzel projeler ögrencilerimiz sunmustu. Her sene olacak insallah, projelerimizi daha iyi kademelere iletecegiz” ifadelerini kullandi.

“Dogalgazlarimiz bir gün tükenecek ve daha kötü bir dünya haline gelecek”

11’nci sinif ögrencisi Cemre Ulusoy, yenilenebilir enerji üzerine çalistigini belirterek, “Bugün TÜBITAK 4006 projesinde yer aliyorum. Konumuz yenilenebilir enerjiyle elektrik enerjisi, günes panelleriyle de isi enerjisi üretmek. Dogalgazlarimiz bir gün tükenecek ve daha kötü bir dünya haline gelecek. Bu yüzden bedava dogalgaz üretmek istedik. Öncellikle biz bir maket tasarladik. Bu maket günes panelleriyle çalisan bir maket. Günes panellerine günes isigi geliyor ve bu emici katman sayesinde geçiyor. Bu sekilde isi elde etmis oluyoruz. Ikinci planimiz ise rüzgar türbinleri, rüzgar sayesinde dönerek elektrik enerjisi sagliyor. Bu da en son depolanarak jeneratöre aktariliyor. Bunun sayesinde hizli kentlesme, endüstrilesme ve nüfus artisi yasanmis oluyor. Nüfus artisi yasandigi için de daha farkli elektrik enerjileri kullaniliyor ve daha çok kullanima geçiyor” dedi.

10’ncu sinif ögrencisi Talha Durmaz ise, “Bu seneki projemizde parmak izi geçis sistemlerimizi taniyoruz. Kart kayiplarimiz bina girislerimizde rahatlik ve kolaylik saglayabilmesi için böyle bir proje üzerinde çalistik. Bu cihaza parmagimizi okuttugumuzda cihaz kisiye bir giris yöntemi veriyor. Bir kez daha okuttugumuzda kisinin tüm bilgileri güvenli bir sekilde ortaya çikiyor. Parmak izi emniyetli oluyor. Bu parmak iziyle binalara giris yaptigimizda kisi parmagini okuttugunda kisiyi dogru bir sekilde veri tabanina koruyor. Güvenli bir sekilde içeri aliyor. Ayni HES kodu gibi bir suç islemis birisi oluyorsa o kisi sikayet ediliyor. Buradan Sibel hocamiza çok tesekkür ederiz. Çok yardim etti” diye konustu.

Kaynak: İHA