Gaziantep Kent, Engelsiz Sehir

Gaziantep Büyüksehir Belediyesi (GBB) Saglik Hizmetleri ve Engelliler Daire Baskanligi tarafindan engellilerin yasam standartlarini yükseltmek, engelleri ortadan kaldirmak, günlük ihtiyaçlarina cevap vermek ve toplumdaki sayginliklarini artirmak amaciyla yürütülen çalismalar dikkat çekiyor.

Gaziantep Kent, Engelsiz Sehir
Büyüksehir’in tedavi ve araç hizmetinin yani sira engellilerin hayatini kolaylastirmak için hayata geçirdigi mobilite çözümler ve özel sosyal donati alanlari Gaziantep’i, engelli bireylerin gözünde vazgeçilmez bir kent haline getiriyor. Gaziantep Büyüksehir Belediyesi Inayet Topçuoglu Hastanesi ve semt klinikleri, 2014 yilindan bugüne kadar 438 personel ve 44 hekimle engelli bireylere 6 milyondan fazla muayene hizmeti verdi. Ayrica Gaziantep’te hastane sayesinde engelli ve bakima muhtaç bin 498 hastaya, 11 bin 166 seans fizik tedavi hizmeti verilerek hastalarin fiziksel sikintilari büyük oranda giderildi, gündelik yasam kaliteleri artirildi.

Magduriyetler son buluyor

Büyüksehir, akülü/manuel tekerlekli sandalye kullanan sosyo-ekonomik durumu zayif bin 390 engelliye ücretsiz olarak bakim, onarim ve yedek parça hizmeti verirken, akülü tekerlekli sandalye kullanan engelli bireylerin seyahat özgürlüklerini desteklemek amaciyla sehrin 15 noktasina akü sarj istasyonlari kuruldu.

Engellilerin hastane, banka, kamu kurum ve kuruluslari gibi yerlere rahatlikla ulasabilmeleri için 5 adet ‘Asansörlü Engel Yok Araci’ ile bugüne kadar 2 bin 156 engelli bireye yardimda bulunuldu. Bunun yani sira DBYS Engelli Veri Tabani ile engelli nüfusa yönelik daha kaliteli ve dogru hizmet vermek adina il genelinde ikamet eden, hizmete ihtiyaç duyan engellilerin korunmasi ve desteklenmesi için “Engelli Veri Tabani” olusturuldu, bu altyapida 50 bin 729 engelli kaydi yer aliyor.

Bin 113 engelli çocuga egitim verildi

Engelli Çocuklara Yönelik Sportif Beceri ve Koordinasyon Egitimi, SBK "Engelli Çocuklara Yönelik Sportif Beceri Koordinasyon Egitimi" projesi 2015 yilindan itibaren, Belediye ve Fiziksel Engelliler Vakfi (FEV) arasinda imzalanan is birligi protokolü ile sürdürülüyor. Program dahilinde bin 113 fiziksel yetersizligi olan egitilebilir durumdaki 4-12 yas grubu engelli çocuga hizmet verildi.

Diger yandan ortez ve protezlerin maliyetlerini düsürerek, hastalarin ihtiyaç duydugu fonksiyonel ve estetik ortez veya protezlere kolaylikla ulasilabilirligi saglayabilmek için Ortez-Protez Üretim ve Uygulama Atölyesi kuruldu.

Isitme engelli 414 ailenin günlük yasamina ‘isikli’ çare

Ihtiyaç sahiplerinin basvurulari dogrultusunda talepleri degerlendirmeye alan Saglik Hizmetleri ve Engelliler Daire Baskanligi, isitme engelli 414 ailenin evlerine isikli kapi zili sistemi ve bebek sesi algilayicisi kurarak ailelerin isitme engeline görsel açidan çare buldu. Böylelikle ailelerin gündelik yasaminda karsilastigi sorunlar büyük oranda çözüme kavusturuldu.

4 bin 682 engelli istihdam edildi

Engelli Koordinasyon Merkezi’nde Gaziantep’te yasayan yüzde 40 ve üzeri engel raporu bulunan, temel rehabilitasyona gereksinim duymayan, mesleki egitim, kisisel gelisim ve kariyer danismanligi almak isteyen, ortopedik, süregen, görme engelli, isitme engelli, doktor raporuna göre ZB (zeka bölümü) egitilebilir ve ögretilebilir, zihinsel engelli bireyler ve aileleri hizmet aliyor. Bu dogrultuda engellilerin istihdamini arttirmak için özel sektör ve KOBI temsilcileriyle görüsülerek ihtiyaç duyulan alanlarda engellilere mesleki egitimleri veriliyor. Bu sayede egitimleri basariyla bitiren 4 bin 682 engellinin özel sektör ve KOBI’lerde istihdami saglandi.

Takip cihazlariyla alzaymir hastalari artik daha güvende

Alzaymir Hasta ve Hasta Yakinlari Bulusma Merkezi ‘Moral Evi’ 2018 yili Mayis ayindan itibaren 1. ve 2. evre alzaymir hastalarinin gündüz bakimlarini saglayarak, fiziksel ve zihinsel rehabilitasyon çalismalari yaptiriyor, böylelikle hastaligin evre atlamasinin önüne geçiliyor.

Büyüksehir Belediyesi, 300 adet “Alzaymir Takip Cihazi” dagitarak hasta bireyler internet üzerinden izlenebilmesine olanak sagladi. Böylece hem hasta olan kisi hem de hasta yakinlari kendilerini daha güvende hissediyor.

Engelsiz Yasam Merkezi’nden yüzlerce ögrenci faydalaniyor

Engelsiz Yasam Merkezi, Türkiye’de devlet destekli tüm engel gruplarina rehabilite ve sosyal egitim hizmeti sunan ilk ve tek merkez olma özelligi tasiyor. 1050 ögrenci kapasitesine sahip, 26.02.2019 tarihi ile hizmet vermeye baslayan merkezden su an 618 ögrenci faydalaniyor.

Merkez, destek egitim ve egitime destek birimleri olarak iki ana egitim bölümünden olusuyor. Pandemi sürecinde ögrencilerin derslerinden geri kalmamalari ve egitimlerine devam etmeleri amaciyla Engelsiz Yasam Merkezi uzmanlari tarafindan ögrencilere 15 bin 816 seans uzaktan egitim verildi.



Isitme engellilere çok yönlü destek

Isitme Engelliler için Destek Hatlari Görüntülü Destek Hatti ve Yazilimi Projesi ile isitme engelli vatandaslara kamu veya diger bütün kurum ve kuruluslarda ihtiyaç duyduklari anda görüntülü görüsme teknigi ile isaret dili tercümanlik hizmeti saglaniyor.

Türkiye’de ilk kez isaret diliyle mutfakta yer alarak kentte yasayan isitme engelli vatandaslarin hayatlarini kolaylastirmak için belediyede görevli isaret dili tercümani tarafindan tamami isaret diliyle anlatilan yemek, tatli ve tatli videolari hazirliyor.

Isaret dili tercümaninin bireysel ve grupla psikolojik danismanlik çalismalariyla, engelli bireylerin ve ailelerinin yasadiklari ruhsal sorunlarin çözümüne destek olunuyor. Bu çerçevede 2021 yilinda 30, 2022 yilinda ise 20 isitme engelli birey psikolojik danismanlik hizmeti aldi.

Engelliler ve Yaslilar Sube Müdürlügü bünyesinden bulunan Izleme Arastirma ve Degerlendirme Birimi, Gaziantep’te ikamet eden yüzde 40 ve üzeri oranda Eriskin Engellilik Saglik Kurulu Raporu’na ve Çocuklar için Özel Gereksinim Raporu’na (ÇÖZGER) sahip tüm engelli bireylere ve yakinlarina yönelik gerçeklestirdigi hizmetleri sürdürüyor. Bununla birlikte engellilik olgusuyla ilgili bilgilendirici, bilinçlendirici kitap, dergi, brosür gibi yazili, sesli ve görsel yayinlar hazirlanarak dagitimi yapiliyor.
Kaynak: İHA