'Tarih Suurunu Milletlerin Hafizasinda Canli Tutmak Ve Milli Kültürle Beslemek Gerekir'

Kurtulus mücadelesi verilen yillarda ögrencilerinin de savasa katildigi 5 lisenin idareci ve ögrencilerinin katilimi ile yapilan Destanlasan Liseliler Kongresi’nin sonuç bildirgesi açiklandi.

'Tarih Suurunu Milletlerin Hafizasinda Canli Tutmak Ve Milli Kültürle Beslemek Gerekir'


Tarihi Kayseri Lisesi’nde düzenlenen Destanlasan Liseliler Kongresi’ne katilmak üzere kente gelen Kayseri, Izmir Atatürk, Sivas, Galatasaray ve Trabzon Merkez Fen Lisesi idarecileri ve ögrencileri, Il Milli Egitim Müdürü Ayhan Teltik’i makaminda ziyaret etti. Ziyarette konusan Il Milli Egitim Müdürü Ayhan Teltik, "Ticaretin basladigi yer olan, Ipek Yolu’nun kalbi, zenginlikler sehri, alimler yurdu, köklü bir kültürle yogrulan insanlarin yurdu olan, medreseleri ile egitim tarihi olan kadim sehrimiz Kayseri’mize hos geldiniz. Sehrimize karsi övgümüz fazla oldu ama az bile yaptik. Kayseri’miz gerçekten egitim sehridir. Bu yönü bizde pek ön plana çikmaz. Genelde ticaret, pastirma ve sucuk ile ön plana çikar ama geçmisimize baktigimizda 7-8 tane medresemiz var. O tarihlerde egitime bu kadar önem verilmis bu topraklarda insanlarimiz egitilmis. Bu programda çok güzel düsünülmüs bir organizasyondur. Emegi geçen herkese tesekkür ederim" dedi.



"Tarih suurunu milletlerin hafizasinda canli tutmak ve milli kültürle beslemek gerekir"

Bir süre Teltik ile sohbet eden ögrenciler, ardindan kongrenin sonuç bildirgesini okudu. Ögrenciler adina bildirgeyi okuyan Galatasaray Lisesi 10. sinif ögrencisi Hakan Hasserbetci, "Tarih suuru; mensubiyet ve kimlik duygusu demektir. Bu suuru milletlerin hafizasinda canli tutmak milli kültürle beslemek gerekir. Bu sebepledir ki insanlarimiza çok iyi sekilde tarih suurunu kazandirmak gereklidir. Böylece kendine güven duygusu kazanan insanimiz sosyal hayat içerisinde önemli basarilara imza atarken vatana ve millete hizmet etmenin suurunu da kazanmis olur. Milli bilinci uyanik tutmak, onu yükseltmek, toplumumuzun müsterek sorumluluklari arasindadir. Öyle ki dilimizin, dinimizin, tarihimizin ve kültürümüzün bütün kökleriyle barisik olmak ve onlari tanimak, hayatimizin temel degerleri haline getirmek gereklidir. Bugün bir kez daha vatan müskül durumdayken kendilerine yapilan çagriya uyarak ya da gönüllü olarak cepheye gidip de dönemeyen büyüklerimizi andik ve hikâyelerinden ders çikardik. Onlarin kahramanliklarindan ve fedakarliklarindan yüzyillarca daha gururla bahsedilecektir. Bugün burada tarihin üzerlerine yükledigi sorumlulugun altina girmekten kaçmamis büyüklerimizi torunlari olarak bulunuyoruz. Bizim yapacaklarimiz, onlarin yaptiklariyla kiyas edilemez ancak eminiz ki onlarin fedakarliklarini anlamli kilacaktir. Biz ilim pesinde, ilerleme pesinde, vicdanli ve insanca yasadikça, yasatmak için yasadikça, onlarin kaybinin ve bizim varligimizin bir anlami olacaktir. Onlar kendilerine yapilan çagriya yanit vermekte gecikmemisti, bizlere yapilan çagri ise yüzyildir yankilaniyor. Onu daha fazla bekletmeyelim. Vatan savunmasinda destanlasan liseliler, Osmanli Devleti’nin son dönemlerinde birlik ve beraberligin, vatan sevgisinin, fedakarligin anlamini, liseli sehitler destanini yazarak bizlere ögretmislerdir. Bu çalismamizla mazideki sikintili günleri unutmadigimizi göstererek, ülkemizin kurtulusunda emegi geçen sehitlere, gazilere layik olmaya çalistik. Ülkemizin kalkinmasi ve daha güzel günlere ulasmasi için yilmadan çalismaya azimli, fedakâr gençlerin gazi liselerden yetismeye devam edecegini vurgulamak istedik" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA