Samsun'da 92 Zararli Organizmanin Takibi Yapiliyor

SAMSUN – Samsun’da bitkilere zarar verdigi tespit edilen 92 farkli zararli organizmanin takibi yapiliyor.

Samsun'da 92 Zararli Organizmanin Takibi Yapiliyor
2022 yili Bitki Sagligi Uygulama Programi kapsaminda Samsun Tarim ve Orman Il Müdürlügü Toplanti Salonunda hizmet içi egitim toplantisi yapildi. Toplantida konusan Il Müdürü Ibrahim Saglam, “2014 yilinda ülkemizde 553 zararli organizma var iken 2022 yilinda 653 zararli organizma var. Günümüzde artan küresel ticaret ve iklim degisikliginden dolayi zararli organizmalarin yayilisi ve hareketi çok daha genis alanlara ulasmistir. Bu da sürdürülebilir tarim açisindan zararli organizmalarin olusturdugu negatif etkileri geçmise göre çok daha fazla önemli kilmaktadir” dedi.

Ilde takip edilen zararli organizmalar hakkinda bilgi veren Ibrahim Saglam, “Ülkemizde bitki ve bitkisel ürünlerde ekonomik anlamda kalite ve verim kayiplarina neden olabilen 653 zararli organizma (2014 yilinda 553 zararli organizma), 165 in üzerinde kültür bitkisi var. Ilimizde ÇKS kayitlarina baktigimizda 127 kültür bitkisinin kayit altina alindigini görüyoruz. Ayrica Ilimizde 20 si özel survey, 72 si entegre mücadele kapsaminda 92 adet zararli organizmanin takibi yapilmaktadir. Art arda gelen Kovid-19 pandemi süreci ile birlikte bütün dünya ülkelerinde yasanan kuraklik ve sonrasinda Rusya-Ukrayna savasi gida arzinin önemini daha da iyi anlamamizi sagladi. Bu süreçte birçok ülke tarim ürünlerini ihracatini durdurarak kendi ihtiyaçlarini karsilamaya yöneldi” diye konustu.

Toplanti sonrasinda konu uzmanlari tarafindan Bitki Sagligi Uygulama Programi çerçevesinde Samsun’da yürütülecek olan bitki sagligi 2021 yili degerlendirme toplantisi kararlari, genel zararlilar, entegre zararli yönetimi, entegre kontrollü ürün yönetimi, diger entegre mücadele, biyoteknik ve biyolojik mücadele, meyve sinekleri ve domates güvesi eylem plani, Akdeniz meyve sinegi mücadelesi ulusal eylem plani, bitki pasaportu uygulamalari, bitki karantinasi çalismalari, ari alan tesisi, karantinaya tabi zararli organizmalar survey çalismalari, hasat öncesi pestisit denetimi, bitki koruma ürünlerinin önerilmesi uygulanmasi ve kayit islemleri, bitki koruma ürünleri ve zirai mücadele makineleri, hizmet içi egitim ve çiftçi egitim konularinda sunum yapildi. Ayrica bitki koruma ürünlerinin reçetelendirilmesi ve üretici kayit defteri kullanimi ile ilgili bilgiler verildi.

Bilgilendirme toplantisina ayrica Bitkisel Üretim ve Bitki Sagligi Sube Müdürü Lale Baykal, ilçe müdürleri, il ve ilçe müdürlüklerinde bitki sagligi alaninda görevli teknik personeller katildi.

Kaynak: İHA