Sahte Günes Gözlügü Tehlikesine Dikkat

DÜZCE – Op. Dr. Fahrettin Yilmaz, sahte günes gözlüklerinin göze ciddi zararlar verdigini belirterek, "Sahte koyu renkli gözlük takmaktansa hiç takmamak daha sagliklidir" dedi.

Sahte Günes Gözlügü Tehlikesine Dikkat
Yaz aylarinin yaklasmasiyla günes gözlügü kullanimi artiyor. Uzmanlar, günes gözlügü konusunda vatandaslarin çok seçici davranmalari noktasinda uyarilarda bulunuyor. Dogru günes gözlügü seçiminin önemine isaret eden Özel Çagsu Hastanesi Göz Hastaliklari Uzmani Op. Dr. Fahrettin Yilmaz, günesin zararli isinlarindan korunmak için gözlük kullanilmasi gerektigini kaydetti.

Yilmaz, "Günesin en etkili oldugu saatler arasinda mutlaka günes gözlügü takilmali. Hayatimiz boyunca alacagimiz ultraviyole miktarinin yüzde 80 kadarini 20 yasimiza kadar aliyoruz. Bu nedenle çocukluk, hatta bebeklik yasindan itibaren çocuklarimizi sapka ve günes gözlügüne alistirmaliyiz. Ultraviyolenin en etkili oldugu saatler 10.00 ila 14.00 arasindadir. Gözlügün koyu veya açik renkli olmasi, aynali veya polarize olmasi ultraviyole koruyuculuguna etki etmez. ’Merdiven alti’ diye tabir ettigimiz ve hiçbir koruyuculugu olmayan, günes gözlügü görünümlü ürünlerden kesinlikle uzak durmaliyiz. Gözlük isi yapan optiklerde ultraviyole blokajini gösteren aletler mevcuttur. Herhangi bir yerden aldigimiz ürünü optiklere gidip ultraviyole koruyuculugu olup olmadigini ölçtürmek mümkündür" dedi.



"Hiç takmamak daha sagliklidir"

"Sahte koyu renkli gözlük takmaktansa hiç takmamak daha sagliklidir" diyen Yilmaz, "Çünkü gözlügün koyulugundan dolayi göz bebegi daha çok büyüyeceginden gözümüzün içine daha çok zararli isik girer. Halbuki isikli ortamlarda göz bebegi çok küçülür ve göz içine daha az zararli isik girmesini saglar. Bu tür ürünleri kullanmamak çok çok daha sagliklidir" diye konustu.

Kaynak: İHA