Il Saglik Müdürü Bilge'den '10 Mayis Dünya Saglik Için Hareket Et Günü' Açiklamasi

Eskisehir Il Saglik Müdürü Prof. Dr. Ugur Bilge ‘10 Mayis Dünya Saglik Için Hareket Et Günü’ dolayisiyla açiklamada bulundu.

Il Saglik Müdürü Bilge'den '10 Mayis Dünya Saglik Için Hareket Et Günü' Açiklamasi
Fiziksel aktivitenin yararlari konusunda toplum bilinci olusturmak ve yasamin her alaninda fiziksel aktiviteye katilimi tesvik etmek amaciyla 10 Mayis günü ‘Dünya Saglik Için Hareket Et Günü’ olarak belirlendi. Eskisehir Il Saglik Müdürü Prof. Dr. Ugur Bilge, 10 Mayis Dünya Saglik Için Hareket Et Günü çerçevesinde açiklamada bulundu.

“Hareketsiz yasamin meme ve kolon kanserlerinin yaklasik yüzde 21-25’inin; diyabetin yüzde 27’sinin ve iskemik kalp hastaliginin yüzde 30’unun ana nedeni oldugu tahmin edilmektedir”

Fiziksel aktivitenin bireylerin fiziksel ve ruhsal sagliginin gelistirilmesinde temel araçlardan biri oldugunu belirten Bilge açiklamasinda sunlari söyledi:

“Fiziksel aktivite, kas ve eklemlerimizi kullanarak enerji tüketimi ile gerçeklesen herhangi bir bedensel hareket olarak tanimlanmaktadir. Bireylerin fiziksel ve ruhsal sagliginin gelistirilmesinde temel araçlardan birisidir. Fiziksel inaktivite (hareketsizlik), obezite basta olmak üzere kronik hastaliklara sebebiyet vermektedir. Hareketsiz yasamin meme ve kolon kanserlerinin yaklasik yüzde 21-25’inin; diyabetin yüzde 27’sinin ve iskemik kalp hastaliginin yüzde 30’unun ana nedeni oldugu tahmin edilmektedir. Buna karsilik fiziksel aktivite; kan basincini azaltir, HDL (Kolesterol) seviyesini arttirir ve kilo kontrolünü saglar. Sagligin korunmasi ve gelistirilmesi için haftada 150 dakikalik (haftanin 5 günü 30 dakikalik) orta siddette bir egzersiz yetiskinler açisindan yeterlidir. 1-4 yas arasi çocuklar, gün içinde farkli siddetlerde toplam 180 dakikalik fiziksel aktivite yapmalidirlar. 5-18 yas arasindaki çocuk ve ergenler için ise, günde 60 dakika, orta siddetliden yüksek siddetli aktivitelere dogru siddeti degisen aktiviteler önerilmektedir.
Kaynak: İHA