Farkindalik Için Çölyak Hastaligini Anlattilar

Bilecik’te ’Dünya Çölyak Farkindalik Günü’ dolayisiyla etkinlik düzenlendi.

Farkindalik Için Çölyak Hastaligini Anlattilar
Çölyak hastasi aileler ve çocuklarin bir araya geldigi etkinlikte çocuklar boyama yapti, çölyak hastaligi hakkinda bilgiler verildi.

Düzenlenen program hakkinda bilgi veren Çölyakli gönüllüsü Yasemin Tüfek amaçlarinin rahatsizligini anlatmak ve bu yönde farkindalik olusturmak oldugunu belirtti.

Tüfek, "Dünya Çölyaklilar Günü için bir araya geldik. Ailelerimizle bir araya gelerek, fikir alisverisinde bulunuyoruz. Çocuklarimizi da etkinliklerimize dahil ederek, onlara da çölyaki anlattik. Çölyak ile ilgili farkindalik ve bilincin olusmasini amaçliyoruz. Bununla birlikte toplum yararina çölyakli durumunda olanlarin daima yaninda olmaya çalisiyoruz" iadelerini kullandi.

"Erken tani çok erken tedavi anlamina geliyor"

Çölyak hastaligi hakkinda da bilgi veren Tüfek, ‘’Çölyak hastaligi kisaca insan vücudunun glutene tepkisi anlamina geliyor. Yani bagirsaklarimizin glutene tepki vermesi demek. Bugday, çavdar ve arpa ürünlerini kesinlikle kullanmamamiz anlamina geliyor. Bu sekilde bir rahatsizlik anlamina geliyor. Erken tani, erken tedaviye baslamak anlamina geliyor ve diyete uymakla birlikte hastaligin kökten çözümü degil bu yönde düzenli bir yasam tarzi olusturmak anlamini tasiyor" dedi.

Çocuklara yönelik renkli ve hareketli etkinliklerin düzenlendigi programda aile fertlerine bilgiler verildi, uymalari gereken kurallar anlatildi.
Kaynak: İHA