Antalya Matematik Olimpiyati'nda Sampiyonlar Belli Oldu

Akdeniz Üniversitesi ev sahipliginde 26’ncisi düzenlenen Ulusal Antalya Matematik Olimpiyati’nda ödül alan ögrenciler belli oldu. Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan, ödül kazanan ögrencilerle bir araya geldi.

Antalya Matematik Olimpiyati'nda Sampiyonlar Belli Oldu


Akdeniz Üniversitesi ev sahipliginde düzenlenen 26. Ulusal Antalya Matematik Olimpiyati sona erdi. Ilk asamasi çevrimiçi olarak nisan ayinda yapilan Ulusal Antalya Matematik Olimpiyati’nda ikinci asama sinavi ise 8 Mayis pazar günü gerçeklesti. Olimpiyatta ödül kazanan ögrenciler ilk olarak Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan’i ziyaret ettiler. Akdeniz Üniversitesi Senato Salonu’nda gerçeklesen ziyarete altin madalya alan 25 ögrencinin yani sira Avrupa Kizlar Matematik Olimpiyatlarinda ikinci olan ögrenciler de eslik etti. Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Cengiz Toker, Fen Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ilham Aliyev, Dekan Yardimcisi Prof. Dr. Mustafa Özdemir de ziyarete katildi.



“Matematik insanligin ortak dilidir”

Dereceye giren ögrencileri agirlamaktan mutluluk duyduklarini ifade eden Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, “Üniversite olarak siz basarili gençlerimizi agirlamaktan çok mutluluk duyuyoruz. Bu vesileyle sevgili gençlerimizi kutluyorum, basarilarinin devamini diliyorum. Ülkemizin gelecegi için onlara duydugum güvenin de bir kez daha altini çiziyorum.” dedi.

Matematigin insanligin ortak dili oldugunu söyleyen Rektör Özkan “Galileo’nun deyisiyle, ‘Doganin kitabi matematik diliyle yazilmistir.’ Son 50 yilda büyük gelisimin yasandigi teknolojinin de dili yine matematiktir. Bu nedenle matematiksel bilimler alanindaki gelismislik, ülkenin gelismesinin anahtarlarindan biridir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk de matematik konusuna büyük önem vermistir. Zaten ona Kemal isminin verilmesi de bu alandaki basarisi sonucu gerçeklesmistir. Atatürk’ün matematige olan bu ilgisini bir adim ileri de götürerek egitim dünyamiza bir de Geometri kitabi kazandirmistir. Açi, arti, çarpi, bölü, üçgen, yatay, düsey, taban gibi bugün matematik ve geometride kullandigimiz birçok terim de ilk kez bu kitapta bizzat Atatürk tarafindan önerilmistir. Biz de Büyük Önder Atatürk’ün gösterdigi hedef dogrultusunda matematigin gelismesini önemsiyoruz” seklinde konustu.



“Türkiye genelinden 94 okuldan bin 900 ögrenci katildi”

Bu amaçla Akdeniz Üniversitesi olarak matematik alaninda Türkiye’nin en uzun soluklu etkinliklerinden birine imza atiyor olmayi degerli buldugunu söyleyen Rektör Özkan, “Çeyrek asri deviren bu önemli etkinlik için Dekanimiz Prof. Dr. Ilham Aliyev ve Dekan Yardimcimiz Doç. Dr. Mustafa Özdemir nezdinde Fen Fakültesi hocalarimiza tesekkür ediyorum. Olimpiyata gösterilen ilgi de dogru bir çalisma yapildigini gösteriyor. Türkiye genelinde 9, 10 ve 11’nci sinif ögrencilerinin katildigi olimpiyatlara Türkiye genelinden 94 okuldan bin 900 ögrenci katildi.

Ülkemizin yarinlarini teslim edecegimiz, umudumuz olan sevgili ögrencilerimizi tekrar kutluyorum. Dilerim yapacaginiz üniversite tercihleri ile yollarimiz bir kez daha kesisir; hayal ettiginiz mesleklere ilk adimi üniversitemizde atar ve Akdeniz Üniversitesi ailesinin bir mensubu olursunuz” ifadelerini kullandi.

“Matematik dehalari”

26. Ulusal Antalya Matematik Olimpiyati’nin basariyla tamamlandigini söyleyen Fen Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ilham Aliyev, “Yarisma iki asamali oldu. Ilk asama uzaktan, online yapildi. Akdeniz Üniversitesi’nin gelistirmis oldugu ASOS programi üzerinden. Iki bine yakin ögrenci katildi.

Son sinavimizi yüz yüze yaptik basariyla tamamlandi. Bu çocuklarimiz Türkiye’nin kaymagi, matematik dehalari diyebilecegimiz kisiler, ülkemizin degerleri, çok büyük bilim insanlari olacaklar” dedi.

Rektör Özkan ögrencilerle bir süre sohbet ederek ardindan toplu fotograf çektirdi. Yarismanin sonuçlanmasinin ardindan Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan’i makaminda ziyaret eden ödül kazanan ögrenciler için ayrica Hukuk Fakültesi Konferans Salonu’nda Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Cengiz Toker’in de katildigi ödül töreni de düzenlendi.



“Toplamda 25 altin, 25 gümüs ve 25 bronz madalya sahiplerini buldu”

Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi ve Antalya Il Milli Egitim Müdürlügünün is birligi ile düzenlenen 26. Ulusal Antalya Matematik Olimpiyati, Türkiye genelinde 9, 10 ve 11’inci sinif ögrencileri arasinda yapildi. Birinci Asama Sinavi, çevrimiçi olarak 17-22 Nisan tarihleri arasinda yapilirken ikinci asama sinavi ise 8 Mayis Pazar günü gerçeklesti. Olimpiyata Türkiye genelinden 94 okuldan bin 900 ögrenci katildi.

Finalde 340 ögrenci yaristi. Toplamda 25 altin, 25 gümüs ve 25 bronz madalya sahiplerini buldu. Avrupa Kizlar Matematik Olimpiyatinda Avrupa ikinciligine imza atarak tarihi bir basari elde eden Altin Madalya kazanan Irem Gülce Yazgan, Gümüs Madalya kazanan Melek Güngör ve Sena Basaran da olimpiyata katilan ögrenciler arasindaydi.
Kaynak: İHA