Türkiye'nin En Büyük Elma Üreticisi Hindistan'a Açiliyor

Türkiye’nin en büyük elma üreticisi olan sirket Hindistan’a açiliyor. Sirketin Yönetim Kurulu Baskani Seyda Ertug, Uzak Dogu ülkeleri, Afrika, Hindistan, Rusya ve Dubai’ye yüzde 55-60 civarinda bir ihracatlari oldugunu ve Hindistan’a büyük bir bahçe kuracaklarini söyledi.

Türkiye'nin En Büyük Elma Üreticisi Hindistan'a Açiliyor
Karaman’in Akçasehir beldesinde 6 bin dekar alana kurulu olan Avrupa’nin ve Türkiye’nin en büyük tek parça elma bahçesine Italya’dan getirilen 73 bin adet Schinico Red Gala cinsi elma fidani Karaman Valisi Mehmet Alpaslan Isik, Il Jandarma Komutani Jandarma Kidemli Albay Mustafa Çetinkaya, Il Tarim ve Orman Müdürü Yusuf Sahinbas ve Ziraat Odasi Baskani Mehmet Bayram’in katildigi törenle dikildi. Yilda 30 bin tonun üzerinde elma üretiminin gerçeklestigi bahçede son dikilen fidanlarla birlikte agaç sayisi 1 milyon 750 binden 1 milyon 824 bine ulasti. Ziraat mühendisleriyle birlikte 500’e yakin isçinin çalistigi bahçede 100 traktörle hasat yapiliyor. Fidan dikiminin ardindan Engin Tarim Yönetim Kurulu Baskani Seyda Ertug, Vali Isik ve beraberindekilere çiçek açan elma bahçesini gezdirerek bilgiler verdi.

“Türkiye’nin en büyük elma bahçelerinin sahibiyiz”

Seyda Ertug, sirket olarak Türkiye’nin en büyük elma bahçelerinin sahibi olduklarini belirterek, "Toplam 8 bin 500 dekar yerimiz var ve bunun bin 500 dekari Tekirdag Çorlu’da. Toplam büyüklügümüz bu yeni yatirimlari yapmadan önce 2 milyon 300 bin agaçti. Bu sene diktiklerimizle beraber 2 milyon 400 bin civarinda bir agacimiz olacak. Ayni zamanda sirketimiz birçok ülkeye ihracat yapmaktadir. Bu ülkeler ise Uzak Dogu, Afrika, Hindistan, Rusya ve Dubai, buralara yaklasik yüzde 55-60 civarinda bir ihracatimiz var” diye konustu.



“Hindistan’a buradan daha büyük bahçe kuruyoruz”

Ertug, yeni bir ortaklik yaptiklarindan bahsederek, “Hintlilerle bir anlasma yaptik. Amacimiz da sirketimizin büyüklügü kadar Hindistan’a üretim yapmak. Orada da hedef olarak 50 bin ton diye belirledik. Su anda elma üretimimiz geçen sene itibariyla 30 bin tonlari geçti. Yaptigimiz yatirimlar büyümekte. Üç sene içerisinde üretimimiz 55 bin tona ulasacak. Hindistan’da da ayni büyüklüge ulasacagiz. Orasi bizim için bir numarali market, iyi olacagini düsünüyoruz. Bugün Italya’dan Schinico Red Gala cins yeni bir elma fidani getirdik. Türkiye’ye daha önce bu fidan yoktu. Bu gala cinslerine göre daha büyük taneli ve daha verimli bir cinstir. Dolayisiyla bunun özellikle ihracatta önümüzü daha fazla açacagini tahmin ediyoruz. Yaklasik 73 bin 900 tane su anda bahçemize dikiyoruz. Firmamiz sürekli yeni çikan bu cinsleri takip ediyor, getirmeye çalisiyor” dedi.

Kaynak: İHA