Osmaniye'de 112'Ye Düsen 105 Bin Asilsiz Çagrinin Yüzde 14'Ünü SIM Kartsiz Aramalar Olusturdu

Osmaniye’de 112 Acil Çagri Merkezi’ne düsen 105 bin asilsiz çagrilarin yüzde 14’ünü SIM kartsiz aramalar olusturdu. Özellikle ikinci el cep telefonu satan vatandaslarin telefonun bozuk olup olmadigini kontrol etmek için arama yaptigi belirlenirken, 2022 yili Mart ayinda SIM kartsiz arama yapan 6 vatandasa idari ceza islemi baslatildi.

Osmaniye'de 112'Ye Düsen 105 Bin Asilsiz Çagrinin Yüzde 14'Ünü SIM Kartsiz Aramalar Olusturdu
Osmaniye’de acil çagri yapilmasi gereken durumlarda vatandaslarin birden çok numara yerine tek bir numara olan 112’yi aramalari için kurulan 112 Acil Çagri Merkezi, vatandaslara hizli sekilde hizmet vermeye devam ediyor. Yaklasik 1,5 yil önce hizmete giren ve 2022 yilinin ilk üç aylik zaman diliminde 150 bin çagriyi yanitlayan çagri karsilama personelleri, 105 bin asilsiz çagriya maruz kaldi. Asilsiz çagrilarin 15 bin 603 adedi SIM kartsiz telefonlardan geldigi belirlenirken, özellikle ikinci el telefon alim satimi yapan vatandaslarin telefonlari alirken çalisip çalismadigini kontrol etmek amaciyla 112 Acil Çagri Merkezi’ni aradiklari tespit edildi. 4 saniye 6 saniye ve 10 saniye olarak hatti mesgul eden cep telefonu alim satimi yapan vatandaslarin asil ihtiyaci olan çagrilarin önüne geçtigi görülürken 2022 yili Mart ayi içerisinde cezai islem uygulanacak olan 10 vatandasin 6’sinin SIM kartsiz aramadan dolayi oldugu ögrenildi.

“15 bin 603 tane sim kartsiz aramanin oldugu tespit edildi”

Telefoncularin satin alacaklari telefonlarin çalisip çalismadigini kontrol etmek amaciyla 112 Acil Çagri Merkezini aradiklarini belirten 112 Acil Çagri Merkezi Müdürü Guddusi Arik, “2022 yili ilk 3 aylik zaman dilimimde Osmaniye’den 150 bin çagri düstü. Bu çagrilarin 45 bini asil ihtiyaç olan çagri, 105 bini de ihtiyaci olmayan danisma amaçli veya çaldirip kapatmalardan olusmustur. Özelikle vurgulamak istedigimiz bu asilsiz çagrilar iki sekilde araniyor. Birincisi kart takili halde ikincisi de sim kartsiz aramalardir. Bugün 3 aylik dönemi baktigimiz zaman 15 bin 603 tane sim kartsiz aramanin oldugu tespit edilmistir. Dolayisiyla sim karti takili olmadan arayan vatandaslarimiz herhalde kendilerinin tespit edilemedigini düsünerek aramaktadir. Bunlar daha çok özellikle ikinci el telefon satisi yapan kisilerin oldugu ve sahislarin birbirlerine telefon alip satarken dogrudan sim kartsiz arama yaparak telefonun çalisip çalismadigini kontrol etmek için kisa süreli 4 saniye 6 saniye ve 10 saniye zamansal olarak kayitlara geçmektedir” diye konustu.



“Sim kartsiz aramalarda IMEI numarasina cezai islem uyguluyoruz”

Mart ayi içerisinde cezai islem uygulanacak olan 10 vatandasin 6’sinin SIM kartsiz arama oldugunu ifade eden Arik, “Benim buradan duyurmak istedigim özellikle sim kartsiz karmalardan vazgeçilmesidir. Gerçekten ihtiyaciniz varsa bizi arayin bizde yardimci olalim. Sizin 10 saniye kadar hatti mesgul etmeniz arka tarafta gerçekten ihtiyaci olan vatandasimizin bize ulasmasina engel oldugunuzun fakini variniz. Ikinci el telefon alim satimlariyla ilgili taahhütnameler var. 112’yi aramalarinin yerine bu taahhütnameleri kullanarak alim satim islerini gerçeklestirmelerini istiyoruz. Sim kartsiz aramalarda IMEI numarasi kimin üzerine kayitliysa o kisiye idari yaptirim karari uyguluyoruz. 2022 yili Ocak ve Subat ayinda 5 vatandasimiza idari yaptirim karari aldik. Mart ayinda ise yine 10 vatandasimiza idari yaptirim karari islemlerini devam ettiriyoruz. Mart ayi içerisinde 10 vatandasimizin 6’si sim kartsiz armadan dolayi cezai islem girecek. Bu yil Ocak ayindan itibaren uygulanacak ceza ise 561 liradir. Ayni numaralarin tekrar etmesi halinde bu ceza iki kati uygulanabiliyor. Vatandaslarin cezai isleme maruz kalmamalari için ihtiyaçlari halinde 112’yi aramalarini istiyoruz” dedi.

Kaynak: İHA