Kilis'te Alt Yapi Yatirimlari Tam Gaz Sürüyor

Kilis Belediye Baskani Ramazan, Gelecek 50 yil için sehrin alt yapi ihtiyacini karsilayacak olan projeler ile belediyenin kaynaklarindan tek bir kurus dahi harcanmadan, tamami hibelerle yapildigini söyledi.

Kilis'te Alt Yapi Yatirimlari Tam Gaz Sürüyor
Baskan Ramazan, 500 bin nüfusa göre alt yapinin degistirildigini ifade ederek, “Kilis’in 1970’li ve 1980’li yillarda yapilmis olan sehir kanalizasyon sisteminin ekonomik ömrünü tamamlamisti. Gelecek 50 yil için sehrimizin alt yapi ihtiyacini karsilayacak olan projelerimiz belediyemiz kaynaklarindan tek bir kurus dahi harcanmadan, tamami almis oldugumuz hibelerle yapiliyor. . 1980’li yillarda, 70 bin nüfusuna göre yapilmis olan mevcut sehir kanalizasyon ve yagmur suyu sistemi, artan nüfusla beraber bugün yaklasik 206 bin nüfus var. Çok fazla baskiya maruz kalmakta ve mevcut hat bu yükü ne yazik ki kaldiramamaktadir. Sehrimizde yagmur yagdiginda teraslardaki ve avlulu evlerdeki avludaki sular kanalizasyon sistemine girmektedir. Yagmur sularinin kanalizasyon sistemine girmesi nedeniyle özellikle yagisin yogun oldugu kis aylarinda hatlar yeterli gelmemekte, düsük kotlu mahallelerde evleri kanalizasyon sulari basmakta, vatandaslarimiz magdur olmaktadir. O dönemde kullanilan boru çaplari 200’lük olarak imal edilmis, bu sebeple günümüzde hem kapasite olarak yetersiz kalmis, hem de ekonomik ömrünü kaybetmistir. Hat genelinde bazi noktalarda tikanmalar ve çökmeler meydana gelmistir. Bu problemlerin önüne geçilmesi için hayata geçirilen bu projelerde kullanilan yeni hatlar, demir donatili beton büz boru olmakla beraber, minimum boru çapi 300’lük olmak üzere, farkli ebatlarda yer yer 1600’lük borular kullanilarak, sekilde FRIT II çerçevesinde 214 kilometre, MADAD fonu çerçevesinde 30 kilometre kanalizasyon hatti olarak projesi ile yeniledik. Kilis Belediyesi olarak gerekli is ve islemleri tamamlayarak hibenin kullanimini ilk olarak saglayan belediye olmayi sükürler olsun ki basardik. Bu girisimlerimiz sonucunda MADAD fonu çerçevesinde 10 milyon Euro, FRIT II (Türkiye’de ki mülteciler için mali yardim programi) çerçevesinde 25 milyon Euro hibe kaynagi memleketimize kazandirdik” dedi.

Ramazan, Vatandaslari sabirli olmaya, yaz ayi ile birlikte asfaltlama çalismalarinin araliksiz yapilacagini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA