Tokat'ta Marul Serada 8 Lira, Markette 15 Lira

Tokat’ta marul serada 8 lira iken, markette 15 liradan satiliyor.

Tokat'ta Marul Serada 8 Lira, Markette 15 Lira
Tokat merkeze bagli Gümenek köyünde seralarda üretilen marullar Sivas, Ordu, Trabzon illerine gönderiliyor. Serada 8 liradan satilan marul, Sebze ve Meyve Hali’nde 11 liradan, marketlerde ise 15 liradan satiliyor. Köyde çiftçilik yapan kooperatif baskani Musa Sari, kasim ayinda 1 liraya satamadiklari marulun 8 lira oldugunu belirterek, “Kivircik, marulu su anda 8 liradan satiyoruz. Marketlerde 15 lira. Ama tabii ki nakliye giderlerine falan binmesinden dolayi normal karsiliyoruz. Yani köylü olarak 8 liraya marul satmak hosumuza gidiyor. Ama aliciyi da düsünüyoruz tabii ki. Bu fiyatlarin böyle yüksek olmasini biz de arzu etmiyoruz. Ama su var biz kasim ayinda 1 liraya marul satamadik. Kimse de demedi ki ya sizin ürününüzün hakki 2-3 lira, niye ucuz satiyorsun demedi. Ucuz almaya çalistilar. O yüzden yani bu bizim elimizde olan bir sey degil” dedi.

Marul fiyatinin yükselmesinin nedenlerini siralayan Sari, “Bu sene Amasya’daki seralarin kardan çökmesinden dolayi kivircik ekilisi yapilmadi. Adana’yi, Antalya’yi yine soguk vurdu. Ondan dolayi yani kivircik fiyatlari yükseldi. Genel olarak yesillik fiyatlari çok yüksek. Yani teredir, rokadir, dereotudur, yesil sogandir. Bunlar hep yüksek. Sivas var, Ordu var. Trabzon’a mal yapiyoruz. Hep bizim ürünlerimiz il disina gidiyor. 8 liradan kivircigi gönderiyoruz, 3 liradan yesil sogani, kuzu kulagini 2 liradan gönderiyoruz. Artik yani Ordu’daki tabii ki biraz daha yüksek fiyata satar. Buradan Ordu’ya götürmek biraz daha maliyetli. Ama Sivas’taki biraz daha düsük” diye konustu.

Marulun çiftçinin yüzünü güldürdügünü ifade eden Sari, "En azindan bu memlekette güldürdü. Tabii ki Türkiye genelinde bir pahalilik var. Simdi her ürün de pahali, çiftçinin ürünü de birazcik para etsin” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA