Sinop'ta Heyelan Nedeniyle Köy Halkinda Panik Olustu

Sinop’un Ayancik ilçesi Avdullu köyünde yasanan toprak kaymalari nedeniyle köy sakinleri endiseli. Ancak Avdullu için devlet tarafindan 44 yil önce köyün heyelan nedeniyle bosaltilmasi amaciyla gerekli yardim yaptigi, uyarilarin dikkate alinmadigi belirtildi.

Sinop'ta Heyelan Nedeniyle Köy Halkinda Panik Olustu
Edinilen bilgiye göre Sinop Ayancik ilçesine bagli Avdullu köyü Merkez Mahallesi’nde 1978 yilinda heyelanlar nedeniyle yüksek riskli bölge seçilerek devlet tarafindan köy tahliye edilmek istendi. Ilçe merkezinde yer gösterilerek kira yardimiyla köy halkinin tasinmasi saglandi fakat yine bir bölümü köyde yasamaya devam etti. Son olarak yogun geçen kis aylari sonrasi toprak kaymasi olusarak köyde 20 metreye yakin bir uçurum ve onunla birlikte bazi bölgelerde de yaklasik 30 santimetre civarinda yariklar olustu. 17 hane ve yaklasik 100 kisinin yasadigi Avdullu köyü sakinleri, yeniden devlet tarafindan destek bekliyor. Köylüler, kendilerine yakin çevre köylerden yer gösterilmesini ve köyden uzak yasamamayi talep ediyor.

Ilgili kurumlardan alinan bilgilere göre ise Sinop’ta Avdullu gibi heyelan nedeniyle yüksek riskli bölge belirlenen çok sayida köy bulundugu ve bu köylerde yasayan vatandaslara zaman zaman heyelan ve afet olaylarina karsin gerekli tedbir ve önlemlerin alinmasi gerektigi dile getirildi.

Ilgili kurumlar tarafindan köy sakinlerine geçmiste devlet tarafindan gösterilen yerlere tasinarak belirlenen mahallelerin bosaltilmasi gerektiginin çok kez dile getirildigi, fakat köy halkinin bu konuda uyarilari dikkate almadigi belirtildi.
Kaynak: İHA