AB, 19 Rus Diplomati Istenmeyen Kisi Ilan Etti

Avrupa Birligi (AB), 19 Rus diplomati "diplomatik statülerine aykiri faaliyetlerde bulunduklari" gerekçesiyle istenmeyen kisi ilan etti.

AB, 19 Rus Diplomati Istenmeyen Kisi Ilan Etti


Ukrayna’nin Bucha kentindeki sivil ölümlerin ortaya çikmasinin ardindan Avrupa Birligi (AB), 19 Rus diplomati "diplomatik statülerine aykiri faaliyetlerde bulunduklari" gerekçesiyle istenmeyen kisi ilan ederek, Rus diplomatlardan Belçika’dan ayrilmalarini istedi. AB tarafindan yapilan açiklamada, "Yüksek Temsilci Josep Borrell’in kararina dayanarak, Rusya’nin Brüksel’deki AB Daimi Misyonu’nun 19 üyesi diplomatik statülerine aykiri faaliyetlerde bulunduklari için istenmeyen kisi olarak ilan edildi" denildi. AB’nin Rus diplomatlar hakkinda aldigi kararin Rusya’nin kontrolündeki Ukrayna sehirlerindeki sivil ölümlerine tepki amaçli alindigi ifade edilerek, sivil ölümler vahset olarak nitelendirildi.

“Rusya’nin AB Daimi Misyonu’nun bir dizi yetkilisini istenmeyen kisi olarak belirlemeye karar verdim”

AB Disisleri ve Güvenlik Politikalari Yüksek Temsilcisi Josep Borrell yaptigi açiklamada, Rus Silahli Kuvvetlerinin Bucha’da ve Ukrayna’daki Rus isgali altindaki diger yerlerde isledigi vahsetlerin ardindan Rusya’ya daha fazla yaptirim uygulamak için Konsey onayina yönelik teklifler sunduklarini belirterek, teklifte belli teknolojiler ve jet yakiti da dahil olmak üzere belirli mallarin ihracatina yönelik yasaklarin artirilmasi, devlet bütçesine önemli gelir saglayan mallarin ithalatinin yasaklanmasi, basta kömür olmak üzere bazi yakitlarin ithalatinin yasaklanmasinin yer aldigini aktardi. Rus gemilerinin AB limanlarina girmesini yasakladiklarini belirten Borrell, mevcut yaptirim listelerinin genisletilerek siyaset dünyasi, is sektörü, propaganda faaliyetlerinde bulunan kisiler, finans, askeri sanayi ve ulastirma sektörlerinin hedef alindigini aktardi.

Borrell, 4 önemli Rus bankasinin SWIFT sisteminden çikarilacagini ifade ederek, söz konusu bankalarin ayirica AB’deki her türlü finansal isleme katilmaktan da men edilecegini açikladi.

Rus halkini hedef almadiklarinin altini çizen Borrell, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in Ukrayna’daki savasini destekleyen siyasileri ve oligarklari hedef aldiklarini vurguladi. Borrell, “Rusya’nin 1961 tarihli Diplomatik Iliskiler Hakkinda Viyana Sözlesmesi’ni ihlal etmek de dahil olmak üzere, AB’nin ve üye devletlerimizin çikarlarina ve güvenligine karsi yasa disi ve yikici eylemleri yanitsiz kalmiyor. Bu nedenle bugün, Rusya’nin AB Daimi Misyonu’nun bir dizi yetkilisini diplomatik statülerine aykiri faaliyetlerde bulunduklari için istenmeyen kisi olarak belirlemeye karar verdim” dedi.



Öte yandan Rusya’nin Ukrayna’ya saldirilari sonrasi su ana kadar Ispanya, Almanya, Fransa, Italya, Danimarka, Hollanda, Isveç ve Belçika ülkelerinde bulunan Rus diplomatlari sinir disi etme karari almisti.
Kaynak: İHA