Kumtör Altin Madeni'nin Mülkiyeti Tamamen Kirgizistan'a Geçti

Kirgizistan Cumhurbaskani Sadir Caparov, Kanada merkezli sirketin islettigi Kumtör Altin Madeni’nin mülkiyetinin tamamen Kirgizistan’a geçtigini duyurdu.

Kirgizistan Cumhurbaskani Sadir Caparov, devlet televizyonu araciligiyla yaptigi halka hitabinda, Kanada merkezli Centerra Gold Inc. islettigi Kumtör Altin Madeni’nin mülkiyetinin tamamen Kirgizistan’a geçtigini duyurarak, Kumtör madenine iliskin anlasmazligi düzenleyen anlasmanin imzalandigini belirtti.

“En büyük zenginligimiz olan Kumtör madeninin tamamen ve sonsuza dek Kirgizistan’in mülkiyetine geçmesini saglayabildik” ifadelerini kullanan Caparov, bunu ülke tarihinde dönüm noktasi olarak nitelendirdi. Cumhurbaskani Caparov, “Halkimiz bugün kendi kaderi için sorumlulugu aldi. Milli çikarin korunmasi böyle olmali. Bu basarimizla halkimizi içten tebrik ediyorum” dedi.

Imzalanan anlasma uyarinca artik Kumtör Gold sirketinin yüzde 100 hissesinin artik Kirgizistan devletine ait oldugunu ifade eden Caparov, 15 Mayis 2021 tarihinden itibaren madenden elde edilen 323 milyon dolar gelirin Kirgizistan’a ait oldugunu kabul ettirdiklerini söyledi.



Caparov, Kanadali sirketin geçen yilin üçüncü çeyregi için 11 milyon dolar temettü ödeyecegini kaydederek, ayrica Centerra Gold’un dogal kaynaklarin korunmasi için Kirgizistan’a 50 milyon dolar ödeyecegini aktardi. Ayrica 53 milyon dolar tutarindaki islah fonu üzerindeki kontrolün Kirgizistan’a iade edilecegini belirten Caparov, devlet sirketi “Kirgizaltin”in Centerra’daki tüm hisselerini geri bu sirkete geri verecegini ve Kumtör sirketinin yüzde 100 hissesini alacagini dile getirdi.

Cumhurbaskani Caparov, söz konusu anlasma ile her iki tarafin karsilikli taleplerinin geri çekilecegini, tüm davalarin sorumluluk kabul edilmeksizin sona erecegini sözlerine ekledi.

Kumtör madeni

Kirgizistan, Kanadali sirketin 2004 yilindan bu yana islettigi Kumtör madenini çevreye büyük zarar vermek ve ulusal çikarlari karsilamamak gerekçesiyle mayis ayinda madene kayyum atamisti. Suçlamalari kabul etmeyen Centerra Gold sirketi, Ontario Yüksek Mahkemesine basvurmustu. Kumtör madeni, 2020’de ülke ekonomisinin yüzde 12,5’ini olusturmustu.

Kumtör projesinde yolsuzluk davasi açilmisti

Kumtör madeni, ülkede aralarinda eski basbakan, bakan ve milletvekillerinin bulundugu yetkililerin yolsuzluktan gözaltina alinmasina neden olmustu. Kumtör projesinde yolsuzluk olaylarina iliskin açilan dava dahilinde eski Basbakanlar Muhammedkaliy Abilgaziyev, Ömürbek Babanov, milletvekilleri Ishak Pirmatov, Töröbay Zulpukarov ve diger yetkililer gözaltina alinmisti.

2005 ayaklanmasindan sonra Rusya’ya siginan eski Cumhurbaskani Askar Akayev de Kumtör davasinda ifadesi alinmasi için 16 yil sonra ülkeye getirilmisti.
Kaynak: İHA