Ramazan Bayrami'nda Agizlari Çikolata Ve Seker Degil, Çekme Helva Tatlandiracak

Kastamonu’da üretilen cografi isaretli çekme helvaya bayram öncesi ragbet artti. Vatandaslar, bayramda misafirlerine ikram etmek için çikolata ve sekerden çok çekme helvaya ilgi gösteriyor.

Ramazan Bayrami'nda Agizlari Çikolata Ve Seker Degil, Çekme Helva Tatlandiracak
Kastamonu’da vatandaslar, bayramlarda misafirlerine ikram etmek için seker ve çikolata yerine "padisah tatlisi" olarak bilinen çekme helvayi tercih ediyor. Selçukludan baslayarak, Osmanli Imparatorlugu döneminde padisahlarin saraylarda çektirdigi ve cografi isaret alarak tescillenen geleneksel lezzet çekme helvasina Ramazan Bayrami öncesi talep artti. Çekme helva saticisi Muammer Kusgözoglu, çekme helvaya bayramda ikramda bulunmak isteyen vatandaslar tarafindan ilginin arttigini söyledi.



“ Bayramda tüketimi daha fazla artti “

Bayram yaklastikça satislarinin arttigini vurgulayan Kusgözoglu, “Padisah yatlisi yani Kastamonu çekme helvasi, Osmanli zamaninda sarayda yapilan, padisaha yapilan tatli olarak padisah tatlisi olarak nitelendirilir. Günümüzde çekme helvanin üretimi modern ve hijyenik kosullarda yapilir. Kastamonu’nun meshur Çekme helvasi yag ve seker birlesiminden yapilmakta olup tüketimi su anda eskiye nazaran daha fazla artti. Sehir disina hatta yurt disina dahi ihracati yapilmaktadir” dedi.



“Bayramlarda çikolata ve seker yerine çekme helvaya ragbet daha fazla yogun olur“

Bayramlarda seker ve çikolata yerine çekme helvaya ragbetin daha fazla yogun oldugunu belirten Kusgözoglu, “Bayramlarda Kastamonu’daki vatandaslarimiz, özellikle Istanbul ve yurt disinda oldugu için Kastamonu’ya gelen misafirlerimiz tarafindan daha fazla agirlikta satin alinmaktadir. Kastamonu’ya gelen misafirlerimiz ailelerine ve sevdiklerine çekme helva götürürler. Bayramlarda çekme helvaya ragbet daha yogun olur ve çikolata ve seker yerine çekme helvanin disariya ihracati yapilir ve misafirlere ikram edilir" diye konustu.



“Yaklasik 20 ile 25 çesidi mevcut “

Çekme helvanin yaklasik 25 çesit ve aromasinin oldugunu belirten Kusgözoglu, “Çekme helvamizin sade, antep fistikli , kahve, güllü, kakao, vanilya, tarçinli ve çikolata kapli gibi yaklasik 20 ila 25 çesidi mevcut" seklinde konustu.



“Ben de satin alacagim ve Ramazan Bayrami’nda misafirlerimizin damaginda güzel bir tat birakacagiz”

Bayramda ziyaretçilerine ikram etmek için çekme helva alan Alpay Elbasti isimli vatandas ise "Çekme helva Kastamonu’muzun cografi isaretli bir ürünü ve yillardan gelen geleneksel bir lezzetidir. Çekme helvayi bayram ve cenazelerde ikram ederiz. Agizda lokum gibi eriyen çekme helvanin tarihi bildigim kadariyla 1800’lü yillara dayanir ve padisah tatlisi olarak biliniyor. Insallah ben de Ramazan Bayrami’nda misafirlerimizi karsilamak için seker niyetine çekme helva alacagim. Bu sayede misafirlerimizin damaginda güzel bir tat ve lezzet birakacagiz. Tüm Türkiye’den Kastamonu’ya gelecek olan tüm ziyaretçileri Çekme helva almaya davet ediyorum“ ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA